ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Disponibilitatea spațiilor din Bucuresti aflate la subînchiriere a crescut pe măsură ce companiile și-au optimizat birourile

07 Martie 2024   |   BizLawyer

Companiile au fost condiționate de contractele de închiriere semnate în 2019, majoritatea având data de expirare în 2024, moment în care suprafața spațiilor de birouri a putut fi ajustata fără penalități, în funcție de nevoile actuale ale noilor modalități de lucru.

 
 
Disponibilitatea spațiilor de birouri oferite la subînchiriere a atins în ultimii 3 ani cel mai înalt nivel din istoria pieței imobiliare din București, arată un raport al companiei de servicii imobiliare iO Partners. Principalul motiv este adoptarea într-o măsură tot mai mare a muncii în regim hibrid și a utilizării flexibile a birourilor în perioada post-pandemie, arată analiza realizată de departamentul Office Advisory din cadrul iO Partners.

Înainte de pandemie, găsirea unui birou de subînchiriat era văzută ca o oportunitate, în cele mai multe cazuri spațiul fiind ori deja amenajat, ori necesitând investiții mai mici din partea viitorilor subchiriași. Însă, începând cu 2021, disponibilitatea acestor spatii pe piața imobiliară de birouri a crescut până la nivelul de 65.000 mp. Prin comparație, acest volum a fost mai mare decât stocul total al sub-pietelor de birouri din zona de Sud sau Est a Bucurestiului, și a reprezentat aproximativ 2% din stocul total de birouri din București.


Cele mai multe din spatiile de birouri din piață ce urmau a deveni disponibile pentru subînchiriere, au fost amenajate înainte de debutul pandemiei, în 2020, când Bucureștiul înregistra cel mai ridicat nivel al cererii de spații de birouri. Acest lucru s-a datorat unui număr mare de companii care și-au extins suprafata, ca urmare a cresterii activitatii, dar și a companiilor noi intrate pe piata. În perioada COVID, o mare parte dintre aceste spații nici nu au fost folosite de angajați, iar cele care au ajuns să fie disponibile pe piața de subînchirieri au fost în mare parte birouri nou amenajate. În ciuda acestei oferte consistente, doar până la 12% din spațiile ofertate la subînchiriere au fost tranzacționate în 2021, acest nivel scăzând și mai mult în 2022 și 2023.

Companiile au fost condiționate de contractele de închiriere semnate în 2019, majoritatea având data de expirare în 2024, moment în care suprafața spațiilor de birouri a putut fi  ajustata  fără penalități, în funcție de nevoile actuale ale noilor modalități de lucru. Prin urmare, subînchirierea a fost o opțiune viabilă înainte de data expirării contractului, pentru a evita penalitățile pentru returnarea spațiului către proprietar în perioada contractuală.
 
Deoarece majoritatea contractelor de închiriere au fost deja renegociate si produc efecte din 2024, cu redimensionarea corespunzătoare,  disponibilitatea subînchirierii va scădea semnificativ în perioada următoare, deoarece spațiile excedentare vor fi predate înapoi proprietarilor și vor deveni parte a disponibilității generale de birouri în piață, preconizează analiza iO Partners.

O analiză atent documentata a folosirii spațiului scade semnificativ costurile

Volumul de spații de birouri oferite spre subînchiriere a variat în funcție de sectorul de activitate al companiilor care le ofereau și în funcție de scenariul hibrid ales. Însă, BPO-urile au reprezentat cea mai mare pondere pe această nișă de piață, cu până la 30%, fiind urmate de sectorul computers & hi-tech, cu 25%, și servicii profesionale, cu 21%.

Acest lucru a declanșat în 2023 o disponibilitate ridicată de spații la subînchiriere în sub-piețele de birouri Centru-Vest și Floreasca-Barbu Văcărescu, urmată de sub-piața de birouri Vest, unde sunt concentrate majoritatea sectoarelor menționate anterior. A fost o provocare pentru dinamica pieței și pentru proprietari, dar în același timp a oferit mai multe oportunități pentru chiriașii în căutare de spațiu.
 
Componenta imobiliară poate fi unul dintre cei mai importanți factori de cost pentru companii, după salarizare. Devine totodată din ce în ce mai dificil de găsit un echilibru intre contractele de închiriere pe termen lung, luând în calcul chiriile crescute pe fondul indexării, costul crescut al materialelor de construcție, munca la distanță și în regim hibrid ș.a.m.d. Prin urmare, pentru o adaptare la schimbările survenite în regimul de muncă este nevoie de o analiza completa a modului in care biroul este utilizat zilnic, ce spații de colaborare sunt cele mai folosite, care este ponderea lucrului de acasă pe zilele săptămânii, cum sunt utilizate efectiv stațiile de lucru, ce tehnologii ar putea fi implementate, etc.

iO Partners sprijină companiile în crearea unui mediu de lucru atractiv si confortabil pentru angajati, pentru a creste eficiența și pentru a reduce impactul asupra costurilor printr-o strategie  bazată pe analiza unor date concrete.

„Mă bucur să transmit că iO Partners România a înaintat dezvoltarea departamentului de servicii și strategii specializate de Workplace Management, susținând companiile pe tot parcursul acestei experiențe de schimbare a mediului de lucru, de la curba schimbării pentru eliminarea rezistenței și până la evaluarea rezultatelor post-ocupare. Sprijinim companiile în a configura noua normalitate. Locul de muncă ar trebui să fie agil, fluid, conectiv și adaptabil în timp, deoarece susține sănătatea  organizației și se conectează cu cultura și scopul corporativ. Succesul unei zile de lucru nu depinde de o locație fixă, a devenit un proces structurat în funcție de activitate si nevoi. Obișnuința nu înseamnă excelență. ”, declară Claudia Cetățoiu, Corporate Transaction Director iO Partners.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 294 / 16779
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...