
Doar 14% dintre membrii consiliilor de administraţie din România apreciază experienţa (studiu)
16 Decembrie 2024
AgerpresCercetarea, realizată de Transearch, o organizaţie globală de Executive Search, mai arată că doar 15% dintre membrii intervievaţi apreciază independenţa, un factor esenţial pentru a stimula inovaţia şi pentru a contesta normele consacrate.
Consiliile de administraţie neexecutive din România (cei implicaţi în gestionarea de zi cu zi a companiei) rămân în urmă faţă de standardele globale, doar 14% dintre membrii acestora considerând că experienţa internaţională semnificativă este importantă, un contrast izbitor faţă de economiile occidentale, potrivit unui studiu de specialitate dat luni publicităţii.
Cercetarea, realizată de Transearch, o organizaţie globală de Executive Search, mai arată că doar 15% dintre membrii intervievaţi apreciază independenţa, un factor esenţial pentru a stimula inovaţia şi pentru a contesta normele consacrate.
"Această situaţie ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea României de a depăşi capcana venitului mediu, fiind în pericol de a rămâne în urma economiilor globale tot mai dinamice şi radicale în adoptarea de tehnologii noi", atrag atenţia autorii studiului.
Cercetarea, realizată de Transearch, o organizaţie globală de Executive Search, mai arată că doar 15% dintre membrii intervievaţi apreciază independenţa, un factor esenţial pentru a stimula inovaţia şi pentru a contesta normele consacrate.
"Această situaţie ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea României de a depăşi capcana venitului mediu, fiind în pericol de a rămâne în urma economiilor globale tot mai dinamice şi radicale în adoptarea de tehnologii noi", atrag atenţia autorii studiului.
Rezultatele acestuia indică necesitatea ca board-urile să se concentreze mai mult pe supravegherea strategică, identificată de 28% dintre participanţi drept cea mai importantă competenţă pentru înregistrarea de rezultate pozitive. Acest lucru implică stabilirea unor obiective ambiţioase pe termen lung, contestarea practicilor învechite şi creşterea capacităţii de adaptare în faţa noilor provocări.
Realizat între iulie şi octombrie 2024, studiul a colectat opinii de la membrii neexecutivi ai consiliilor din România prin interviuri individuale, evidenţiind decalajele majore dintre România şi economiile avansate din Europa de Vest. Deşi România a avut o creştere spectaculoasă a Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, de la 2.100 dolari în 2002 la 19.500 dolari în 2024, ţara rămâne mult în urma Europei Occidentale, atingând doar 36% din venitul per capita al Germaniei.
"Această discrepanţă subliniază nevoia unui nou model de dezvoltare care să prioritizeze inovaţia şi să transforme guvernanţa corporativă, astfel încât România să poată depăşi capcana venitului mediu şi să se alinieze economiilor avansate din regiune", mai spun analiştii Transearch.
Membrii neexecutivi ai consiliilor de administraţie se concentrează pe aspecte operaţionale, dar neglijează perspectiva internaţională şi inovaţia.
"Cu prognozele de creştere pentru 2024 revizuite în scădere, România se confruntă cu riscul real de a cădea în capcana venitului mediu, o etapă în care multe economii se luptă să facă tranziţia de la ţară în curs de dezvoltare la ţară dezvoltată", a declarat Johannes Burghold, Managing Partner la Transearch România şi vicepreşedinte regional pentru Europa de Est.
Burghold a subliniat că depăşirea acestui impas necesită o schimbare fundamentală.
"Modelul actual al consiliilor neexecutive se concentrează prea mult pe sarcini operaţionale şi de control, dar lipsesc perspectiva internaţională şi inovaţia necesare pentru a concura cu economiile occidentale. România trebuie să reproiecteze guvernanţa corporativă, să atragă membri de board cu experienţă internaţională şi să facă tranziţia de la control şi operaţiuni la inovaţie. De asemenea, dezbaterile deschise şi mentoratul sunt esenţiale pentru a stimula luarea deciziilor şi competitivitatea", a adăugat acesta.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează un potenţial de creştere pe termen mediu de 3,75% pentru economia României, dar atingerea acestui obiectiv necesită schimbări sistemice. Consiliile de administraţie neexecutive au un rol central în acest proces, prin luarea deciziilor strategice, îmbunătăţirea competitivităţii globale şi dezvoltarea talentelor de top. Doar prin promovarea inovaţiei, valorificarea experienţei internaţionale şi susţinerea liderilor viitorului prin mentorat, România poate aspira la o poziţie competitivă pe piaţa globală şi la o dezvoltare sustenabilă pe termen lung, se mai arată în analiză.
Transearch este o companie de top în domeniul executive search, cu birouri în toate marile capitale economice ale lumii, având peste 60 de sedii în aproximativ 40 de ţări. Fondată în 1982, Transearch International este astăzi una dintre cele mai mari şi mai dinamice organizaţii globale de executive search.
Activitatea principală a companiei constă în executive search şi consultanţă în leadership. Portofoliul său global de clienţi include unele dintre cele mai mari companii blue-chip din sectoarele: Servicii Financiare, Tehnologie, Bunuri de Consum şi Retail, Ştiinţe ale Vieţii şi Industrii & Resurse.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1348 / 19518 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...