
România, printre ţările cu cele mai mici salarii minime brute pe economie din UE (Monitorul Social)
19 Decembrie 2024
AgerpresÎn semestrul al doilea al anului 2023, salariul minim brut pe economie în România era de 604 euro (aproximativ 3.000 lei).
România continuă să se numere printre ţările Uniunii Europene cu cele mai mici salarii minime brute pe economie, de 743 euro (aproximativ 3.700 lei) în semestrul al doilea al anului 2024, potrivit celui mai recent infografic publicat de Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich Ebert România.
În semestrul al doilea al anului 2023, salariul minim brut pe economie în România era de 604 euro (aproximativ 3.000 lei).
"Ţara noastră se află în 2024 aproape de nivelurile salariilor minime brute din Bulgaria (477 euro), Ungaria (675 euro) şi Letonia (700 de euro) Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut în România se va majora la 4.050 lei/lună, faţă de 3.700 lei cât este în prezent, conform unei Hotărâri de Guvern adoptate în luna noiembrie 2024. Salariul minim net, adică ceea ce angajatul primeşte în mână, va fi de 2.575 lei (515 euro) pe lună (cu deducerea de 300 lei valabilă în prezent), cu 212 lei mai mult decât la finalul anului 2024", susţin reprezentanţii Fundaţiei Friedrich Ebert România.
În semestrul al doilea al anului 2023, salariul minim brut pe economie în România era de 604 euro (aproximativ 3.000 lei).
"Ţara noastră se află în 2024 aproape de nivelurile salariilor minime brute din Bulgaria (477 euro), Ungaria (675 euro) şi Letonia (700 de euro) Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut în România se va majora la 4.050 lei/lună, faţă de 3.700 lei cât este în prezent, conform unei Hotărâri de Guvern adoptate în luna noiembrie 2024. Salariul minim net, adică ceea ce angajatul primeşte în mână, va fi de 2.575 lei (515 euro) pe lună (cu deducerea de 300 lei valabilă în prezent), cu 212 lei mai mult decât la finalul anului 2024", susţin reprezentanţii Fundaţiei Friedrich Ebert România.
În ultimii zece ani, România a înregistrat cea mai mare creştere a salariului minim din Uniunea Europeană, în medie de +13,7%, pe an, urmată de Lituania (+12.3%) şi de Bulgaria (+10.6%). În luna iulie 2024, România se plasa în grupa ţărilor cu salariul minim brut în preajma sumei de 1.000 euro ( grupa 2 conform datelor Eurostat, de aproximativ 5.000 lei) alături de ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est.
Cu toate acestea, nivelul salariului minim în România este mai mic în comparaţie cu alte ţări din centrul şi estul Europei, precum Croaţia (840 euro), Estonia (820 euro), Lituania (924 euro), Polonia (997 euro), Slovenia (1.253 euro). La polul opus, cele mai mari salarii minime brute sunt înregistrate în ţări vest-europene precum Luxemburg (2570 euro), Ţările de Jos (2.134 euro), Irlanda (2.146 euro), Belgia (2.070 euro) şi Germania (2.054 euro).
În ciuda majorărilor constante, salariul minim net rămâne insuficient pentru a acoperi nevoile unui trai decent în România. Potrivit calculelor actualizate ale coşului minim pentru un trai decent, realizate de Fundaţia Friedrich Ebert în colaborare cu Syndex România, valoarea coşului minim de consum pentru luna septembrie 2024 se ridică la 10.450 lei pe lună pentru o familie formată din doi adulţi şi doi copii, iar pentru o persoană adultă singură, la 3.972 lei pe lună.
De la aderarea la Uniunea Europeană până în 2022, România s-a clasat în general pe locul al doilea în topul ţărilor cu cel mai mic salariu minim din UE, după Bulgaria. Începând cu 2024, se observă o uşoară apropiere de ţările din Europa Centrală şi de Est. Cu toate acestea, politica salariului minim din România are particularităţi care dezavantajează salariaţii. În prezent, salariul minim nu este stabilit în funcţie de ramura industrială, nivelul de pregătire profesională sau vechimea în muncă a angajaţilor.
Datele recente nu oferă o imagine clară asupra sectoarelor în care lucrează cei mai mulţi angajaţi remuneraţi la nivelul salariului minim. Totuşi, studiile anterioare care au fundamentat politica salariului minim din 2016 indică faptul că aceste sectoare includ industria prelucrătoare, comerţul (atât cu ridicata, cât şi cu amănuntul), repararea autovehiculelor şi motocicletelor, hotelurile şi restaurantele. Angajaţii din aceste domenii au fost printre cei mai afectaţi de pandemia de COVID-19, fiind adesea primii trimişi în şomaj tehnic.
Evoluţia numărului contractelor de muncă plătite la nivelul salariului minim arată o creştere semnificativă în ultimii ani. Dacă în 2011 erau înregistrate aproximativ 450.000 de astfel de contracte, numărul lor a crescut constant, ajungând la 1,95 milioane (37% din totalul contractelor) în 2017 şi la 2,8 milioane (46%) în 2018. Pentru 2025, Guvernul a estimat că aproximativ 1,8 milioane de angajaţi vor beneficia de politica salariului minim.
Potrivit sursei citate, în ultimii 35 de ani, politica salariului minim a influenţat puternic strategia de dezvoltare a României, însă ţara a rămas constant printre ultimele poziţii din Europa, indiferent de creşterile economice înregistrate. La nivel european, politica salariului minim este reglementată prin Pilonul European al Drepturilor Sociale, principiul 6, care prevede salarii minime adecvate pentru un trai decent. În 2022, Consiliul şi Parlamentul European au adoptat Directiva (UE) 2022/2041, care urmăreşte să îmbunătăţească condiţiile de muncă în UE prin stabilirea unui cadru comun pentru adecvarea salariilor minime legale.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1349 / 19518 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...