
Doar 18% dintre români cumpără lactate de la producători locali (studiu)
09 Februarie 2021
AgerpresÎn medie, 16% dintre români consumă zilnic sau aproape zilnic lactate, iar 19% dintre aceştia spun că au în medie un consum de lactate de 2-3 ori pe săptămână. Doar 6% dintre respondenţi spun că nu consumă niciodată produse lactate.
Doar 18% dintre respondenţi declară că se duc direct la producătorii locali pentru a cumpăra lactate, în vreme ce majoritatea românilor (57%) preferă lanţurile de magazine, potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research despre consumul de lactate în rândul românilor.
În medie, 16% dintre români consumă zilnic sau aproape zilnic lactate, iar 19% dintre aceştia spun că au în medie un consum de lactate de 2-3 ori pe săptămână. Doar 6% dintre respondenţi spun că nu consumă niciodată produse lactate.
Produsul evitat în cea mai mare măsură de către respondenţi este margarina - 30% dintre ei declară că nu mănâncă niciodată acest produs. Cei mai în vârstă, persoanele peste 60 de ani, sunt cei care spun în cea mai mare măsură că nu preferă margarina - aproape jumătate (49%) au selectat această opţiune.
Când vine vorba de categorii de produse preferate de români, pe primul loc se află laptele - consumat zilnic de o treime din români (33%). Alte produse incluse de români în alimentaţia lor zilnică sunt: iaurtul sau produsele de tip sana/chefir/lapte bătut (menţionate de 21%), untul (menţionat de 20%) şi brânza telemea (menţionată de 18%).
Datele Reveal Marketing Research arată că, în general, românii preferă să cumpere produse lactate din trade-ul modern (supermarketuri/hypermarketuri), în detrimentul magazinelor din proximitatea casei. Întrebaţi de unde preferă să cumpere fiecare categorie de produse lactate, în medie, 57% dintre respondenţi declară că preferă varianta supermaketurilor pentru aceste produse, comparativ cu doar 18% care spun că se duc la piaţă pentru a cumpăra lactate. Magazinele din apropierea casei sunt preferate în medie de 16% dintre români, iar doar 9% dintre respondenţi declară că nu cumpără deloc.
Aproape jumătate dintre români (49%) spun că, de obicei, cumpără lapte de la supermarket/hypermarket, iar 30% îl cumpără mai degrabă de la piaţă. 1 din 3 români cu cumpără deloc margarina. Deşi lanţurile de magazine sunt preferate în cea mai mare măsură de români, un sfert dintre aceştia (25%) spun că preferă să cumpere smântână, de exemplu, direct de la un producător local.
Întrebaţi cât de loiali sunt atunci când vine vorba despre alegerea produselor lactate în general, 36% dintre români au spus că obişnuiesc să cumpere mereu acelaşi brand, indiferent de promoţiile de la raft. 46% dintre respondenţi afirmă că alternează aceleaşi branduri, în funcţie de promoţiile găsite în magazin. În schimb, doar 12% dintre români spun că îşi fac aprovizionarea cu produse lactate, în funcţie de promoţiile de la raft şi nu cumpără mereu aceleaşi brand. Un procent de doar 6% dintre respondenţi spun că se uită la alte criterii atunci când fac cumpărăturile de lactate şi nu achiziţionează aceeaşi marcă. Alegerea lor este influenţată de reclame, ambalaje atractive sau de ingredientele produsului respectiv din categoria lactatelor.
Întrebaţi care sunt pachetele de lactate cele mai atractive pentru români, în medie, cei mai mulţi dintre aceştia (53%) au spus că preferă pachetele de cantitate, de tipul primeşti 20% în plus pentru acelaşi preţ. Pe locul al doilea se află pachetele cu acelaşi produs (de exemplu, 3+1 gratis, 1+1 gratis) care au fost menţionate în medie de 37% dintre respondenţi. Mai puţin atractive sunt pachetele complementare (de exemplu, lapte + cereale) - doar 10% în medie dintre români au selectat acest răspuns.
Studiul şi-a propus să investigheze şi schimbările aduse de pandemie în ceea ce priveşte criteriile de alegere a produselor lactate. Pentru 60% dintre aceştia noul context nu a adus schimbări în comportamentele lor de achiziţie. Ei declară că în continuare cumpără aceleaşi produse lactate ca înainte de izbucnirea pandemiei. Restul de 40% declară că au avut loc nişte schimbări - 36% spun că pe lângă produsele pe care le cumpărau şi înainte, adaugă în coş şi produse pe care le consideră mai sănătoase iar 4% declară că acum cumpără alte produse decât înainte - produse considerate a fi mai sănătoase.
Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piaţă full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Metoda folosită a fost CAWI (Computer Assisted Web Interview) şi au fost derulate 1.011 interviuri online cu respondenţi cu vârsta peste 18 ani, online users, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional urban şi rural în perioada 19-25 ianuarie 2021. Eroare de eşantionare +/- 3%. Nivel de încredere 95%.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 14751 / 18936 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...