ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ECA: Impact neclar al Instrumentului UE de sprijin pentru lucrătorii şi firmele afectate de criză

15 Decembrie 2022   |   Agerpres

Comisia a reuşit să transfere rapid către statele membre fondurile din SURE, mai precis după şapte luni de la declararea pandemiei, adică mai rapid decât în cazul procedurilor standard de finanţare. Totuşi, în pofida anumitor indicii că SURE a ajuns la milioane de lucrători în perioada cea mai grea a crizei, contribuţia sa la reducerea şomajului nu poate fi evaluată pe deplin. Această situaţie se explică parţial prin faptul că impactul SURE nu poate fi decuplat de impactul schemelor de sprijin proprii ale statelor membre.

 
 
Instrumentul UE de sprijin pentru lucrătorii şi firmele afectate de criză (SURE) în statele membre, în valoare de 100 de miliarde de euro, a fost un răspuns prompt pentru atenuarea riscului de concedieri masive din cauza pandemiei de coronavirus, se arată într-un nou raport al Curţii de Conturi Europene (ECA).
 
Impactul SURE asupra menţinerii locurilor de muncă nu poate fi însă evaluat cum trebuie din cauza modului în care Comisia Europeană a conceput acest instrument de tip nou şi deoarece lipsesc date de bună calitate de la nivel naţional. Pentru a desprinde învăţăminte în vederea unor viitoare instrumente de criză, Comisia ar trebui să desfăşoare acum o evaluare completă a sprijinului acordat prin SURE. Acest demers va reprezenta totodată o bună ocazie de a vedea modul în care a fost redus la minimum riscul de fraudă, dat fiind că toate ţările care au utilizat SURE, cu excepţia uneia singure, au raportat nereguli şi suspiciuni de fraudă, conform ECA.
 
Pandemia de COVID-19 a pus în pericol milioane de locuri de muncă din Europa. UE a reacţionat rapid, introducând instrumentul SURE, care pune la dispoziţie împrumuturi cu costuri mici şi pe termen lung pentru ţările din blocul UE. Acestea pot utiliza banii respectivi pentru a crea scheme de menţinere a locurilor de muncă, cum ar fi cele de reducere a timpului de muncă, de suspendare temporară a contractului individual de muncă şi de subvenţii salariale, sau pentru a extinde astfel de scheme existente, precum şi pentru măsuri legate de sănătate. 19 ţări au solicitat împrumuturi şi au fost plătiţi deja aproape 92 de miliarde de euro. Împrumuturile acordate Italiei şi Spaniei reprezintă mai mult de jumătate din această sumă.
 
"SURE a reflectat contextul de urgenţă şi a pus la dispoziţie fonduri din partea UE în mod rapid şi eficient pentru a atenua impactul pandemiei asupra lucrătorilor şi a firmelor. Cu toate acestea, nu este încă cunoscut impactul său deplin pe teren. În pofida câtorva indicii cum că instrumentul a avut succes, nu există suficiente date solide pentru a evalua cât de multe locuri de muncă au fost efectiv salvate", a declarat Iliana Ivanova, membra Curţii care a condus acest audit
 
Comisia a reuşit să transfere rapid către statele membre fondurile din SURE, mai precis după şapte luni de la declararea pandemiei, adică mai rapid decât în cazul procedurilor standard de finanţare. Totuşi, în pofida anumitor indicii că SURE a ajuns la milioane de lucrători în perioada cea mai grea a crizei, contribuţia sa la reducerea şomajului nu poate fi evaluată pe deplin. Această situaţie se explică parţial prin faptul că impactul SURE nu poate fi decuplat de impactul schemelor de sprijin proprii ale statelor membre.
 
Regulile inovatoare stabilite de UE pentru SURE oferă statelor membre o libertate considerabilă în a alege pe ce urmează să fie cheltuiţi banii. De asemenea, aceste reguli nu cer Comisiei să evalueze dacă sistemele naţionale de control sunt suficient de robuste. Într-un astfel de context, auditorii subliniază că măsurile de răspuns la criză, cum ar fi schemele de menţinere a locurilor de muncă, sunt în general predispuse la utilizare abuzivă. În cazul SURE, 18 din 19 ţări au detectat nereguli sau fraude şi au investigat toate aceste cazuri, ceea ce a dus, în 13 ţări, la recuperarea de fonduri utilizate în mod necorespunzător. De partea sa, Comisia nu a lansat astfel de investigaţii, pe motivul că acestea erau o responsabilitate a statelor membre. În cazul în care se detectează o eventuală utilizare abuzivă, faptul că ţările trebuie să ramburseze împrumuturile limitează riscul financiar pentru bugetul UE. UE se confruntă totuşi cu un risc reputaţional dacă măsurile finanţate din bugetul său sunt percepute ca fiind vulnerabile la fraudă, se arată în raport.
 
Comisia a estimat că, datorită ratingului de credit AAA al UE, statele membre care au utilizat SURE au făcut economii de circa 8,5 miliarde de euro la plata dobânzilor. Italia, Spania, România, Polonia şi Grecia sunt ţările cărora le corespunde 86% din totalul economiilor estimate. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6803 / 18943
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...