ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ECOFIN recomandă României înăsprirea semnificativă a politicii bugetare şi implementarea reformelor şi investiţiilor

08 Iulie 2025   |   Agerpres

De asemenea, în conformitate cu recomandarea Consiliului din 21 ianuarie 2025, se solicită României să pună în aplicare setul de reforme şi investiţii care stau la baza prelungirii perioadei de ajustare.

 
 
Consiliul Afaceri Economice şi Financiare al UE (ECOFIN) recomandă României să înăsprească într-o măsură considerabilă politica bugetară pentru a se asigura că nivelul cheltuielilor nete nu se abate de la traiectoria corectivă prevăzută în cadrul procedurii aplicabile deficitelor excesive şi pentru a consolida poziţia externă.

De asemenea, în conformitate cu recomandarea Consiliului din 21 ianuarie 2025, se solicită României să pună în aplicare setul de reforme şi investiţii care stau la baza prelungirii perioadei de ajustare.

Conform raportului ECOFIN, România ar trebui să consolideze cheltuielile totale pentru apărare şi securitate şi gradul de pregătire în aceste domenii, asigurând în acelaşi timp sustenabilitatea datoriei în conformitate cu concluziile Consiliului European din 6 martie 2025.


Având în vedere termenele aplicabile pentru finalizarea la timp a reformelor şi a investiţiilor în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/241, ECOFIN recomandă României să urgenteze implementarea planului de redresare şi rezilienţă (PNRR), inclusiv a capitolului privind REPowerEU, să accelereze punerea în aplicare a programelor politicii de coeziune (FEDR, FTJ, FSE+ şi FC), fructificând, în măsura posibilului, oportunităţile oferite de evaluarea la jumătatea perioadei, şi să utilizeze în mod optim instrumentele UE, inclusiv oportunităţile oferite de programul InvestEU şi de platforma "Tehnologii strategice pentru Europa", pentru a îmbunătăţi competitivitatea.

"Este esenţial să se finalizeze punerea în aplicare efectivă a planului de redresare şi rezilienţă, inclusiv a capitolului privind REPowerEU, pentru a se stimula competitivitatea pe termen lung a României prin tranziţia verde şi tranziţia digitală, asigurându-se, în acelaşi timp, echitatea socială. Pentru a-şi putea îndeplini până în august 2026 angajamentele asumate în PNRR, este esenţial ca România să urgenteze punerea în aplicare a reformelor şi a investiţiilor prin abordarea întârzierilor în procedurile de achiziţii, asigurarea unei guvernanţe eficace şi consolidarea capacităţii sale administrative", se arată în raport.

De asemenea, pentru a facilita acest proces, România trebuie să aducă modificări planului prezentat şi să elimine din acesta investiţiile care nu mai pot fi realizate din cauza unor circumstanţe obiective, păstrând, însă, componenta de granturi. Implicarea sistematică a autorităţilor locale şi regionale, a partenerilor sociali, a societăţii civile şi a altor părţi interesate relevante rămâne esenţială pentru a asigura asumarea pe scară largă a PNRR în vederea implementării lui cu succes.

În raport se mai cere României să amelioreze calitatea şi eficacitatea administraţiei publice şi previzibilitatea procesului decizional, asigurându-se, în acelaşi timp, că iniţiativele legislative nu subminează securitatea juridică, prin desfăşurarea de consultări adecvate cu părţile interesate, efectuarea de evaluări eficace ale impactului şi simplificarea procedurilor administrative. În plus, autorităţile ar trebui să pregătească mai bine proiectele mari de infrastructură, să le acorde prioritatea cuvenită şi să accelereze punerea lor în aplicare, să se asigure că proiectele de investiţii publice mature sunt implementate în timp util şi să promoveze investiţiile private pentru a stimula dezvoltarea economică durabilă.

Conform raportului ECOFIN, România ar trebui să reducă dependenţa de combustibilii fosili, în special prin accelerarea implementării energiei din surse regenerabile, să îmbunătăţească capacitatea reţelei de energie electrică, să consolideze conexiunile transfrontaliere de energie electrică, să promoveze reformele în materie de reglementare care reduc riscurile asociate investiţiilor în proiectele de energie curată şi îmbunătăţirea transparenţei şi eficienţei procedurilor de autorizare.

De asemenea, ar trebui să elimine treptat subvenţiile pentru combustibilii fosili în sectorul încălzirii şi să investească în eficienţa energetică, în infrastructura de mediu şi în inovare, ţinând seama de disparităţile regionale, cum ar fi impactul asupra regiunilor carbonifere, şi să elimine treptat măsurile existente de sprijin de urgenţă în domeniul energiei şi să utilizeze economiile astfel realizate pentru a reduce deficitul public.

ECOFIN cere României să consolideze participarea femeilor şi a tinerilor pe piaţa forţei de muncă prin îmbunătăţirea eficacităţii politicilor active în domeniul pieţei forţei de muncă şi a participării copiilor la educaţia şi îngrijirea timpurie şi să abordeze lipsa de personal calificat prin ameliorarea în rândul lucrătorilor a competenţelor de bază şi a competenţelor care sunt relevante pentru piaţa forţei de muncă, precum şi prin îmbunătăţirea implicării părţilor interesate şi utilizarea optimă a informaţiilor privind competenţele în politicile în materie de educaţie şi competenţe.

În plus, România trebuie să reducă riscurile de sărăcie şi de excluziune socială prin extinderea protecţiei sociale şi îmbunătăţirea eficacităţii acesteia, inclusiv printr-un acces mai bun la servicii esenţiale şi de calitate, cu accent pe serviciile sociale, de sănătate, educaţionale şi de ocupare a forţei de muncă integrate, în special pentru romi şi alte grupuri defavorizate, menţinând în acelaşi timp sustenabilitatea finanţelor publice.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 19482
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...