ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Economiştii se aşteaptă ca BCE să reducă măsurile de stimulare, în urma redresării economiei (Bloomberg)

03 Septembrie 2021   |   Agerpres

Îmbunătăţirea perspectivelor economice va permite oficialilor BCE să reducă ritmul achiziţionării de obligaţiuni de la 80 de miliarde de euro în septembrie, la aproximativ 50 de miliarde de euro în martie 2022, apreciază economiştii. O decizie privind încheierea programului, aşa cum este planificat în prezent, este aşteptată doar la finalul lui 2021.

 
 
Banca Centrală Europeană va începe în trimestrul patru reducerea progresivă a programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) şi ar putea să nu epuizeze întreaga sumă de 1.850 de miliarde de euro înainte ca acesta să se încheie, în 2022, conform unui studiu realizat în rândul economiştilor de Bloomberg.
 
Îmbunătăţirea perspectivelor economice va permite oficialilor BCE să reducă ritmul achiziţionării de obligaţiuni de la 80 de miliarde de euro în septembrie, la aproximativ 50 de miliarde de euro în martie 2022, apreciază economiştii. O decizie privind încheierea programului, aşa cum este planificat în prezent, este aşteptată doar la finalul lui 2021.
 
"Ar fi prematur să decidă când nu se va mai aplica PEPP, dar o reducere a achiziţiilor lunare este rezonabilă - în special în urma îmbunătăţirii condiţiilor financiare, din iunie", a explicat Joerg Angele, economist la Bantleon Bank AG.
 
La şedinţa de politică monetară din 9 septembrie, BCE va trebui să decidă ritmul achiziţiilor de obligaţiuni în trimestrul patru din 2021.
 
O eventuală decizie vine după ce preşedintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a anunţat că Fed va începe anul acesta moderarea politicii monetare ultra-relaxate, atât timp cât angajările continuă să se îmbunătăţească, ceea ce indică posibila renunţare la stimulentele monetare fără precedent, adoptate de Fed ca răspuns la recesiunea provocată de pandemie.
 
Majoritatea economiştilor intervievaţi de Bloomberg nu se aşteaptă ca aceste evoluţii să afecteze BCE deoarece investitorii şi-au ajustat deja deciziile la acest scenariu.
 
Aceştia şi-au exprimat temerile că întreruperile din lanţurile de aprovizionare, şi într-o măsură mai mică presiunile inflaţioniste şi ameninţarea unor noi restricţii, ar putea afecta perspectivele economice ale zonei euro.
 
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi pentru investitori.
 
Potrivit unei estimări preliminare publicată marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat până la 3% în august, de la un nivel de 2,2% în iulie. Este o vorba de un nivel al inflaţiei care depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.
 
Săptămâna viitoare, Banca Centrală Europeană va prezenta noile sale previziuni, iar analiştii se aşteaptă ca acestea să indice un ritm mai rapid de creştere a economiei în acest an şi un nivel mai ridicat al inflaţiei în 2021, 2022, posibil şi în 2023.
 
Majoritatea economiştilor intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca ratele dobânzilor să rămână nemodificate cel puţin până în 2023, în linie cu noile orientări ale BCE. Consiliul guvernatorilor BCE a decis recent că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%. Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie. De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că va continua programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie până în martie 2022 sau până se va încheia pandemia.
 
Miercuri, vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos, a declarat că economia zonei euro înregistrează un ritm de creştere mai rapid decât se estima, ceea ce deschide calea pentru posibila retragere a măsurilor de stimulare.
 
"Economia are o evoluţie mai bună decât ne-am aşteptat în 2021 şi aceste evoluţii se vor reflecta în prognozele care vor fi publicate în următoarele zile. Dacă inflaţia şi economia se redresează, atunci va fi logică o normalizare graduală a politicii monetare şi a celei fiscale", a afirmat oficialul BCE. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11288 / 17692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...