ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Economiştii se aşteaptă ca BCE să reducă măsurile de stimulare, în urma redresării economiei (Bloomberg)

03 Septembrie 2021   |   Agerpres

Îmbunătăţirea perspectivelor economice va permite oficialilor BCE să reducă ritmul achiziţionării de obligaţiuni de la 80 de miliarde de euro în septembrie, la aproximativ 50 de miliarde de euro în martie 2022, apreciază economiştii. O decizie privind încheierea programului, aşa cum este planificat în prezent, este aşteptată doar la finalul lui 2021.

 
 
Banca Centrală Europeană va începe în trimestrul patru reducerea progresivă a programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) şi ar putea să nu epuizeze întreaga sumă de 1.850 de miliarde de euro înainte ca acesta să se încheie, în 2022, conform unui studiu realizat în rândul economiştilor de Bloomberg.
 
Îmbunătăţirea perspectivelor economice va permite oficialilor BCE să reducă ritmul achiziţionării de obligaţiuni de la 80 de miliarde de euro în septembrie, la aproximativ 50 de miliarde de euro în martie 2022, apreciază economiştii. O decizie privind încheierea programului, aşa cum este planificat în prezent, este aşteptată doar la finalul lui 2021.
 
"Ar fi prematur să decidă când nu se va mai aplica PEPP, dar o reducere a achiziţiilor lunare este rezonabilă - în special în urma îmbunătăţirii condiţiilor financiare, din iunie", a explicat Joerg Angele, economist la Bantleon Bank AG.
 
La şedinţa de politică monetară din 9 septembrie, BCE va trebui să decidă ritmul achiziţiilor de obligaţiuni în trimestrul patru din 2021.
 
O eventuală decizie vine după ce preşedintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a anunţat că Fed va începe anul acesta moderarea politicii monetare ultra-relaxate, atât timp cât angajările continuă să se îmbunătăţească, ceea ce indică posibila renunţare la stimulentele monetare fără precedent, adoptate de Fed ca răspuns la recesiunea provocată de pandemie.
 
Majoritatea economiştilor intervievaţi de Bloomberg nu se aşteaptă ca aceste evoluţii să afecteze BCE deoarece investitorii şi-au ajustat deja deciziile la acest scenariu.
 
Aceştia şi-au exprimat temerile că întreruperile din lanţurile de aprovizionare, şi într-o măsură mai mică presiunile inflaţioniste şi ameninţarea unor noi restricţii, ar putea afecta perspectivele economice ale zonei euro.
 
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi pentru investitori.
 
Potrivit unei estimări preliminare publicată marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat până la 3% în august, de la un nivel de 2,2% în iulie. Este o vorba de un nivel al inflaţiei care depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.
 
Săptămâna viitoare, Banca Centrală Europeană va prezenta noile sale previziuni, iar analiştii se aşteaptă ca acestea să indice un ritm mai rapid de creştere a economiei în acest an şi un nivel mai ridicat al inflaţiei în 2021, 2022, posibil şi în 2023.
 
Majoritatea economiştilor intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca ratele dobânzilor să rămână nemodificate cel puţin până în 2023, în linie cu noile orientări ale BCE. Consiliul guvernatorilor BCE a decis recent că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%. Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie. De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că va continua programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie până în martie 2022 sau până se va încheia pandemia.
 
Miercuri, vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos, a declarat că economia zonei euro înregistrează un ritm de creştere mai rapid decât se estima, ceea ce deschide calea pentru posibila retragere a măsurilor de stimulare.
 
"Economia are o evoluţie mai bună decât ne-am aşteptat în 2021 şi aceste evoluţii se vor reflecta în prognozele care vor fi publicate în următoarele zile. Dacă inflaţia şi economia se redresează, atunci va fi logică o normalizare graduală a politicii monetare şi a celei fiscale", a afirmat oficialul BCE. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13143 / 19547
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...