ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Eurodeputaţii au respins propunerea privind plafonarea veniturilor excepţionale ale producătorilor de electricitate

19 Iulie 2023   |   Agerpres

Comisa pentru energie din Parlamentul European a ajuns miercuri la o poziţie comună care nu include o plafonare a veniturilor.

 
 
Comisia pentru energie din Parlamentul European a decis miercuri să respingă o propunere care viza plafonarea veniturilor excepţionale generate de producătorii de electricitate, în situaţia în care Europa se va confrunta cu o nouă criză energetică, o propunere care s-a lovit de opoziţia acerbă a industriei energetice, transmite Reuters.

Uniunea Europeană negociază în prezent o reformă a pieţei sale de electricitate, în ideea de a extinde energiile regenerabile şi a-i proteja pe consumatori de creşteri bruşte de preţuri, cum au fost cele înregistrate anul trecut după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Comisa pentru energie din Parlamentul European a ajuns miercuri la o poziţie comună care nu include o plafonare a veniturilor.


Nicolas Gonzalez Casares, principalul negociator al Parlamentului European cu privire la reforma pieţei de electricitate, a propus anterior plafonarea veniturilor, în ideea de a strânge bani pe care ţările membre ar fi putut să îi folosească pentru a-i proteja pe cetăţeni de facturile ridicate. Însă în cele din urmă propunerea nu a strâns suficient sprijin, chiar dacă a fost susţinută de o serie de grupuri parlamentare, inclusiv de Verzi.

Industria energetică s-a opus ideii plafonării veniturilor excepţionale ale centralelor electrice, susţinând că aceasta i-ar descuraja pe investitori într-o perioadă în care este nevoie de investiţii mari în capacităţi de producţie a energiei cu emisii reduse de carbon.

Începând din luna decembrie 2022 şi până în luna iunie 2023, plafonul temporar impus de UE a permis colectarea veniturilor mai mari de 180 de euro/Megawatt oră pe care producătorii le generau de pe urma vânzării de electricitate pe piaţă.

Naomi Chevillard, responsabil de reglementare la asociaţia reprezentativă SolarPower Europe, a dat vina pe această măsură pentru încetinirea pieţei europene a contractelor bilaterale directe (PPA) în 2022. "A rezultat o contracţie de 21% a pieţei PPA în 2022 din cauza incertitudinilor de reglementare", a spus Naomi Chevillard.

Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei, preţurile angro la electricitate au scăzut semnificativ de la valorile record de peste 700 de euro pentru un Megawatt oră înregistrate în luna august a anului trecut, dar cu toate acestea preţul mediu în Europa este în continuare mai mult decât dublu faţă de cel din 2019.

Parlamentul European şi statele membre UE trebuie să negocieze forma finală a reformei pieţei de electricitate şi intenţionează să ajungă la un acord înainte de alegerile europarlamentare de anul viitor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4130 / 18428
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...