
Europa salută banii din Orientul Mijlociu, dar unele tranzacţii se confruntă cu dificultăţi (Reuters)
26 Iulie 2024
AgerpresInvestitorii din Golf sunt interesaţi de Europa datorită evaluării companiilor, care sunt sub nivelul celor din SUA, şi de un cadru de reglementare mai relaxat pentru cumpărătorii din regiune, au declarat pentru Reuters analişti şi consilieri.
În condiţiile în care gigantul petrolier Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) se concentrează pe preluarea, contra sumei de 11,7 miliarde de euro (12,74 miliarde de dolari), a grupului german Covestro, în ceea ce va fi cea mai mare achiziţie europeană de către un cumpărător din Orientul Mijlociu din ultimii 16 ani cel puţin, se constată o revitalizare a tranzacţiilor între regiuni, transmite Reuters.
Până acum în acest an, au fost anunţate sau finalizate achiziţii de active europene de peste 24 miliarde de dolari de către cumpărători din Orientul Mijlociu, cea mai mare sumă cel puţin din 2008 şi cu 74% peste media din ultimii 10 ani, conform Dealogic. În primele şapte luni din 2023, achiziţiile de active europene de către cumpărători din Orientul Mijlociu s-au situat la 4,9 miliarde de dolari.
Până acum în acest an, au fost anunţate sau finalizate achiziţii de active europene de peste 24 miliarde de dolari de către cumpărători din Orientul Mijlociu, cea mai mare sumă cel puţin din 2008 şi cu 74% peste media din ultimii 10 ani, conform Dealogic. În primele şapte luni din 2023, achiziţiile de active europene de către cumpărători din Orientul Mijlociu s-au situat la 4,9 miliarde de dolari.
Investitorii din Golf sunt interesaţi de Europa datorită evaluării companiilor, care sunt sub nivelul celor din SUA, şi de un cadru de reglementare mai relaxat pentru cumpărătorii din regiune, au declarat pentru Reuters analişti şi consilieri.
"Investitorii strategici din Orientul Mijlociu sunt acum mult mai încrezători în investiţiile în Europa. Există o nevoie de investiţii în Europa, în special la unele mari proiecte de infrastructură, pentru investitorii cu resurse financiare ridicate", a apreciat David Martin, partener la Linklaters.
La rândul său, Miguel Azevedo, vicepreşedinte pentru investiţii bancare în Orientul Mijlociu şi Africa al Citi, spune că investitorii din regiune aduc de asemenea expertiza lor în astfel de proiecte.
"Emiratele Arabe Unite (EAU) au o strategie extrem de clară de creare a unor campioni globali în industriile pe care le cunosc bine şi unde au performanţe bune. Ei au experienţă, viziune şi capitalul necesar pentru a face asta", susţine Azevedo.
Evaluările bursiere ale companiilor europene au scăzut în ultimii ani, comparativ cu piaţa din SUA, conform datelor LSEG.
"Evaluările atractive, analiza mai redusă a investiţiilor şi riscurile geopolitice sunt motive valide pentru investitorii din Consiliul de cooperare al Golfului (CCG)", susţine Diego Lopez de la Global SWF, adăugând că investiţiile sunt în principal în active energetice şi din domeniul infrastructurii.
În Europa, tranzacţiile transfrontaliere sunt analizate separat de fiecare ţară, deşi Comisia Europeană caută să obţină un control mai coordonat.
Lopez a explicat că analiza este în general mai puţin intensă decât în SUA.
"Anumite state membre UE au înfiinţat organisme naţionale asemănătoare cu CFIUS (agenţia guvernamentală însărcinată să evalueze riscurile oricărei investiţii străine pentru securitatea naţională americană), dar în general ele sunt mai puţin severe", a declarat Lopez.
Totuşi, nu totul este roz. Luna trecută, discuţiile dintre firma TAQA din Abu Dhabi şi cel mare acţionar al Naturgy privind propusa preluare de 22 miliarde de dolari a firmei spaniole de energie au eşuat, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Reprezentanţii acţionarului (firma Criteria), ai companiei din Abu Dhabi şi ai Naturgy nu au dorit să comenteze.
În Marea Britanie, oficialii au aprobat achiziţionarea de către o companie de telecomunicaţii din Abu Dhabi a unei participaţii de 14,6% în Vodafone numai după ce au solicitat operatorului britanic să ia măsuri pentru a gestiona riscurile de securitate naţională pe care le-ar putea prezenta tranzacţia.
De asemenea, Marea Britanie a blocat planul de preluare de către un grup din Abu Dhabi a celebrei publicaţii Telegraph.
Discuţiile dintre ADNOC şi Covestro au început acum mai bine de un an, în timp ce în Austria discuţiile dintre ADNOC şi OMV pentru crearea unui gigant în domeniul chimiei, cu vânzări anuale combinate de peste 20 miliarde de dolari, sunt de asemenea în derulare de peste un an.
Reprezentanţii ADNOC nu au vrut să comenteze.
David Martin, partener la Linklaters, susţine că finalizarea unor tranzacţii durează mai mult din cauza legislaţiei antitrust şi a înteţirii verificărilor investiţiilor străine.
"În anumite sectoare strategice, orice investitor din afara Europei care face o investiţie semnificativă într-un activ european va fi probabil intens verificat. Astfel, tranzacţia este controlată mai profund şi mai complex", a explicat Martin.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2202 / 19493 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...