ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Evoluția pieței de fuziuni și achiziții (M&A) din România în 2024: Numărul tranzacțiilor a crescut cu 10%, dar valoarea estimată a acestora a scăzut. Nu a fost dezvăluită valoarea pentru aproape trei sferturi din tranzacțiile anunțate, unul dintre cele mai scăzute niveluri de transparență văzute pe piețele din CEE

22 Ianuarie 2025   |   BizLawyer

• Valoarea totală a tranzacțiilor estimată la 6,6 miliarde USD în 2024 • Imobiliare, ospitalitate și construcții a rămas cel mai activ sector după numărul de tranzacții pentru al doilea an consecutiv • Statele Unite s-au clasat pe primul loc ca țară de origine pentru tranzacțiile de intrare, continuând o tendință de șase ani

Iulia Bratu, Partner, Head of Lead Advisory, EY România

 
 
Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat o activitate robustă în 2024, înregistrând 265 de tranzacții1 cu o valoare estimată de 6,6 miliarde USD2. Aceasta indică o creștere de 10% a numărului de tranzacții față de valoarea estimată în 2023 (241 tranzacții) și o scădere de 5,9% a valorii estimate (7,1 miliarde USD în 2023). Valoarea tranzacțiilor dezvăluite a crescut cu 40,7% (2,9 miliarde USD în 2024, față de 2,1 miliarde USD în 2023), excluzând mega-tranzacțiile de anul trecut, și anume achizițiile Enel România (1,3 miliarde USD) și Profi Rom Food (1,4 miliarde USD). Nu a fost dezvăluită valoarea tranzacției pentru aproape trei sferturi (74,7%) din toate tranzacțiile anunțate în 2024 (198 tranzacții), depășind cu mult media istorică de aproximativ 65% din 2018 – acesta este unul dintre cele mai scăzute niveluri de transparență văzute pe piețele din CEE. 

Deși nu a atins nivelul anticipat, din cauza unui început mai lent al anului, piața globală de M&A și-a revenit în 2024, înregistrând o creștere de 12% de la an la an a valorii tranzacțiilor, în timp ce valoarea tranzacțiilor la nivel european a crescut cu 13%. Deținătorii de tranzacții au trebuit să echilibreze aspectele negative ale unei recuperări mai lente decât se aștepta a economiei globale, pe fondul tensiunilor geopolitice continue și a constrângerilor de reglementare, aspectele pozitive fiind o reducere a incertitudinii macroeconomice, o scădere a inflației, un regim de rate ale dobânzii mai scăzute și o reducere a diferențelor de evaluare în 2024. România a continuat să fie un performer de top în 2024, cu o creștere de 10% a volumelor de tranzacții, comparativ cu 5% în Europa. Cu o încredere reînnoită și un apetit de tranzacționare în creștere, se așteaptă ca activitatea să accelereze în 2025.



Investitorii strategici și-au menținut dominația pe piața locală de M&A în 2024, reprezentând 91,3% din volumul tranzacțiilor și marcând cea mai mare cotă de piață din ultimii șase ani. Tranzacțiile interne au scăzut marginal la 113, de la 120 în 2023, în timp ce tranzacțiile externe au crescut cu 26,9% de la an la an, la 132, evidențiind România ca o destinație de top pentru M&A în regiunea Europei Centrale și de Est. În ciuda cotei mai mici din activitatea totală, tranzacțiile externe au crescut cu 54,5%, la 17 tranzacții, cel mai mare număr din 2018, demonstrând reziliența investitorilor români în tranzacțiile transfrontaliere.

„În 2024, România și-a menținut traiectoria de crestere în activitatea de fuziuni și achiziții (M&A), susținută de un interes puternic al investitorilor și un mediu activ de tranzacționare. Nivelurile de M&A inbound au crescut semnificativ, reprezentând jumătate din volumele totale în 2024, evidențiind recuperarea treptată a pieței globale de M&A. Deși volatilitatea pe termen scurt poate afecta apetitul pentru tranzacții, piața românească continuă să fie susținută de fundamente atractive pentru investitori, care vor stimula activitatea de M&A pe termen lung”, a declarat Iulia Bratu, Partner, Head of Lead Advisory, EY România.

Cele mai active sectoare după volumul tranzacțiilor au fost Imobiliare, ospitalitate și construcții (18,5% din numărul de tranzacții), urmat de Energie și utilități (16,6%), Producție avansată și mobilitate (15,5%), Tehnologie, media și telecomunicații (15,1%) și produse de consum și retail (14,7%).

Imobiliare, ospitalitate și construcții, un sector tradițional de top în M&A, a înregistrat o creștere de 19,5% în 2024, cu volumul tranzacțiilor crescând la 49. În conformitate cu modelele globale, sectorul energie și utilități a înregistrat o creștere de 51,7% de la an la an, alimentată de o dublare a volumului tranzacțiilor la 38 de tranzacții (față de 19 în 2023) în sub-sectorul energiei regenerabile. Această creștere evidențiază emergența României ca o destinație principală pentru investițiile în energie regenerabilă, susținută de resursele naturale bogate și alinierea cu angajamentele de politică ale UE. Producția avansată și mobilitatea și-au menținut poziția pe locul trei, cu 41 de tranzacții, sub-sectorul logisticii înregistrând o creștere de 20% a volumelor de tranzacții, ajungând la 12 tranzacții. Tehnologia, media și telecomunicațiile au ocupat locul patru, menținându-se la 40 de tranzacții, alimentate de o creștere de 55,6% în sub-sectorul media. Susținut de un consum privat rezilient, produsele de consum și retail s-au clasat pe locul cinci, crescând cu un modest 5,4%, sub-sectorul băuturilor înregistrând o creștere impresionantă de 267% în 2024.
 

Cele mai mari tranzacții ale anului

• Vânzarea unui portofoliu de energie regenerabilă de 629 MW de către Evryo Group (anterior CEZ România) către Public Power Corporation (PPC), principala companie de energie electrică din Grecia, pentru 768 milioane USD.

• Achiziția operațiunilor OTP Bank din România, cu sediul în Ungaria, de către Banca Transilvania, cea mai mare bancă din țară, pentru o sumă de 375 milioane USD.

• Vânzarea unui proiect eolian onshore de 99 MW de către OX2, cu sediul în Suedia, pentru aproximativ 234 milioane USD către Nala Renewables, un joint venture între IFM Investors din Australia și Trafigura, unul dintre cei mai mari furnizori de mărfuri din lume. Echipa multidisciplinară și transfrontalieră a EY a sprijinit OX2 în prima sa tranzacție în România, oferind consultanță completă de vânzare M&A.

3

În 2024, dimensiunea medie a tranzacțiilor a revenit la nivelurile din 2021, la 42 milioane USD, reflectând fundamente solide ale pieței. În final, cei mai activi investitori după țara de origine au provenit din Statele Unite (13,6% din tranzacțiile de intrare), urmați de Polonia (8,3%, pentru prima dată pe locul doi) și Franța, Austria și Germania (7,6% fiecare).



1. Baza de date M&A a EY pentru România exclude tranzacțiile cu participații achiziționate de mai puțin de 15%, precum și valoarea tranzacției pentru tranzacțiile cu mai multe țări, dacă valoarea activelor specifice țării nu este dezvăluită.

2. Include o estimare a valorii tranzacțiilor în care nu au fost dezvăluite anterior date de către părți sau nu sunt disponibile în baze de date terțe și/sau raportate de surse media.

3. Se referă la tranzacții cu valori dezvăluite între 5 milioane USD și 500 milioane USD.

 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1162 / 19479
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...