ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul micilor antreprenori din România: Statul român îi dezavantajează pe contribuabilii corecți și îi premiază pe cei care nu își plătesc datoriile la timp

17 Septembrie 2024   |   BizLawyer

Și contribuabilii corecți ar fi trebuit să primească o reducere de 25% prin amnistia fiscală

 
 
Peste 90% dintre antreprenorii din România consideră că amnistia fiscală din acest an este nedreaptă față de contribuabilii care și-au achitat la timp toate obligațiile către stat. Potrivit unui raport recent realizat de Monasi Training și Hubium.io, 5 din 10 antreprenori cred că și contribuabilii corecți ar fi trebuit să beneficieze de o reducere de 25% din impozite și contribuții, similară facilităților acordate celor cu datorii restante.

Raportul, bazat pe un sondaj realizat într-o comunitate de aproape 50.000 de antreprenori cu firme de tip IMM-uri (Grupul micilor antreprenori din România), reflectă frustrarea resimțită de cei care au fost corecți și au plătit taxele și impozitele la timp. Potrivit OUG 107/2024, toți contribuabilii, firme și persoane fizice, care au datorii restante la data de 31 august 2024 pot beneficia de facilitățile fiscale de anulare a accesoriilor (dobânzi și penalități) aferente obligațiilor bugetare principale. Totodată, persoanele fizice care achită datoriile până la 25 noiembrie 2024 vor beneficia de reduceri ale datoriilor în cuatum de 50% dacă au datorii mai mici de 5.000 lei, respectiv de reduceri de 25% din totalul de datorii dacă au de plătit peste 5.000 lei la bugetul de stat. Pentru firmele care au plătit la timp taxele și impozitele, statul oferă o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau venit (microîntreprinderi).

 
“În opinia celor mai mulți antreprenori, măsura ar fi trebuit să includă stimulente și pentru cei care au contribuit constant la bugetul de stat, pentru a promova un sistem echitabil și just în mediul de afaceri. Potrivit studiului nostru, doar 6% dintre antreprenori sunt de acord cu amnistia fiscală din acest an și măsuri propuse. În același timp, 30% dintre antreprenori consideră că amnistia fiscală este o propunere discriminatorie față de contribuabilii corecți, iar 14% spun că nu este o propunere corectă și nu ar trebui să fie avantajați rău-platnicii. În ansamblu, cei mai mulți antreprenori se simt dezamăgiți de propunerile amnistiei, chiar dacă există o bonificație și pentru cei care sunt cu taxele la zi”, spune Mona Bardos, fondator Humbio.io și administratorul comunității cu aproape 50.000 de membri Grupul micilor antreprenori din România.

Totodată, unii antreprenori se întreabă de ce este necesară o amnistie fiscală și de ce ar trebui acordate beneficii celor cu restanțe, în contextul în care legea prevede măsuri clare, precum poprirea conturilor, atunci când taxele și impozitele nu sunt plătite la timp. Aceștia consideră că în loc de facilități pentru contribuabilii care nu au respectat termenele de plată, ar trebui încurajată conformarea voluntară și aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege pentru cei care nu își onorează obligațiile fiscale.

“Prin noua amnistie fiscală se transmite mesajul că acei contribuabili care au fost corecți și și-au respectat obligațiile nu primesc o recompensă echitabilă. În schimb, cei care au întârziat sau nu și-au îndeplinit responsabilitățile nu doar că sunt iertați, dar primesc și beneficii. Este un semnal clar al disfuncționalităților din sistem și al modului în care statul pare să penalizeze conformitatea și să favorizeze neglijența. Iar această situație nu face altceva decât să evidențieze problemele fundamentale din România”, spune antreprenorul în IT  Cristian Traian Rusu, fondatorul Ready.Software, unul dintre membrii comunității Grupul micilor antreprenori din România.

În opinia altor antreprenori, statul român îi dezavantajează pe contribuabilii corecți și îi premiază pe cei care nu își plătesc datoriile la timp. Această practică de a oferi facilități celor cu restanțe îi frustrează pe cei care respectă legea și își achită la timp obligațiile fiscale. Astfel, este creată o senzație de inechitate în rândul celor care contribuie corect la bugetul public.

“De ce să amnistiezi pe cineva care acumulează datorii? Dacă o firmă nu are bani să-și plătească obligațiile, soluția firească ar trebui să fie falimentul și recuperarea creanțelor în limita posibilităților. Există cadrul legal pentru acest lucru. Este greu de înțeles cum o companie poate continua să funcționeze acumulând datorii mari, în timp ce firmele mai mici se confruntă imediat cu blocarea conturilor. Nu este aceasta o formă de discriminare?! Pentru unii legea se aplică strict și fără excepții, în timp ce pentru alții ANAF-ul pare să întoarcă privirea și să ignore realitatea”, punctează un alt antreprenor, Lajos Farkas, proprietarul unei firme de servicii de fotografie.

“Aplicarea frecventă a unor astfel de măsuri poate genera un sentiment de inechitate în rândul companiilor care și-au îndeplinit constant obligațiile fiscale. Astfel, firmele care respectă legea pot percepe amnistia ca pe o recompensare a comportamentului neconform, ceea ce ar putea descuraja disciplina fiscală pe termen lung. În plus, o dependență excesivă de amnistii poate submina credibilitatea instituțiilor fiscale și poate crea așteptări eronate că datoriile nu vor fi mereu colectate în mod strict”, adaugă un alt antreprenor, Bertalan Attila, producător Casa cu Trufe.

Amnistia fiscală riscă să descurajeze plătitorii corecți și să creeze un precedent în care întârzierea plăților este văzută ca o practică acceptabilă, în timp ce măsurile coercitive deja existente ar trebui să fie suficiente pentru a asigura disciplina fiscală, mai spun antreprenorii.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, 330.735 de persoane juridice au acumulat datorii de aproape 33 miliarde lei și 848.705 persoane fizice au acumulat datorii de peste 39,2 miliarde lei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 17566
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...