Grupul OMV Petrom a afişat un profit net în creştere cu 4%, la 4,2 miliarde de lei, anul trecut
04 Februarie 2025
AgerpresAnul trecut a fost investită o sumă de 7,2 miliarde de lei pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep, pentru proiecte de energie regenerabilă şi pentru extinderea reţelei de electro-mobilitate.
Grupul OMV Petrom a afişat un profit net în creştere cu 4% anul trecut, la 4,2 miliarde de lei, însă rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale s-a redus cu 52%, la 5,7 miliarde de lei, pe fondul unor preţuri mai mici ale mărfurilor şi al unui impact negativ al mediului de reglementare asupra activităţii de gaze şi energie.
Potrivit unui comunicat al grupului, în segmentul Gaze şi Energie, scăderea profitului din exploatare a fost cauzată de marjele mai mici la energia electrică, influenţate de schimbările legislative, de marjele în scădere la gaze naturale şi de un efect de bază ridicat ca urmare a reversării unui provizion în 2023.
Contribuţia mai mică a segmentului Explorare şi Producţie a fost determinată, în principal, de scăderea volumelor vândute şi a preţurilor.
Potrivit unui comunicat al grupului, în segmentul Gaze şi Energie, scăderea profitului din exploatare a fost cauzată de marjele mai mici la energia electrică, influenţate de schimbările legislative, de marjele în scădere la gaze naturale şi de un efect de bază ridicat ca urmare a reversării unui provizion în 2023.
Contribuţia mai mică a segmentului Explorare şi Producţie a fost determinată, în principal, de scăderea volumelor vândute şi a preţurilor.
Contribuţia segmentului Rafinare şi Marketing a fost în linii mari similară.
"Performanţa noastră operaţională a fost foarte bună în 2024: producţia de hidrocarburi a fost peste cea planificată, cu cel mai mic declin din ultimii 7 ani, iar rafinăria şi centrala electrică au funcţionat la capacitate ridicată. Astfel, am contribuit semnificativ la piaţa de energie din România, cu circa o treime din cererea de carburanţi, o treime din cea de gaze şi 10% din producţia de electricitate. În 2024, rezultatul din exploatare la costuri curente de aprovizionare excluzând elementele speciale a scăzut la 5,7 miliarde lei, într-un mediu cu preţuri mai mici şi afectat negativ de modificările de reglementare introduse pentru gaze naturale şi electricitate, care au condus la un rezultat negativ al activităţii de Gaze şi Energie în trimestrele doi şi patru ale anului trecut", a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, citată în comunicat.
Potrivit acesteia, anul trecut a fost investită o sumă de 7,2 miliarde de lei pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep, pentru proiecte de energie regenerabilă şi pentru extinderea reţelei de electro-mobilitate.
"Ne aşteptăm ca 2025 să fie un an dificil şi cu volatilitate, cu provocări fiscale şi de reglementare. În condiţiile unui mediu fiscal şi de reglementare predictibil şi competitiv, ne aşteptăm să atingem un nivel record al investiţiilor, de circa 8 miliarde de lei, care va contribui la securitatea energetică a României şi la economia ţării", a subliniat Verchere.
Pe segmentul Explorare şi Producţie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 3 miliarde lei, mai scăzut cu 29%, determinat în principal de preţurile scăzute la ţiţei şi gaze şi de volumele mai mici vânzărilor de hidrocarburi. Producţia a fost peste aşteptări, de 109.000 bep/zi, faţă de 113.000 bep/zi, o scădere de 3,8%, cea mai mică din ultimii 7 ani. Acest lucru s-a datorat rezultatelor bune ale reparaţiilor capitale şi forajelor care contrabalansează parţial declinul natural, precizează compania. Costul de producţie a crescut cu 2%, la 16,2 USD/bep, din cauza scăderii producţiei disponibile la vânzare.
Pe segmentul Rafinare şi Marketing, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 2,4 miliarde de lei, marginal mai mic comparativ cu 2,5 miliarde de lei în 2023, reflectând marje mai mici de rafinare compensate în mare măsură de performanţa canalelor de vânzări
Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom de 9,2 USD/bbl, mai scăzut cu 34%, ca urmare a diferenţialelor mai slabe pentru motorină şi benzină. Rata de utilizare a rafinăriei de 97% comparativ cu 80% în 2023, deoarece 2023 a fost afectat de revizia planificată.
Vânzările totale de produse rafinate au fost mai mari cu 6% în timp ce vânzările cu amănuntul în România au crescut cu aproximativ 4%, susţinute de creşterea cererii.
Pe segmentul Gaze şi Energie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale de circa 400 milioane de lei, faţă de 2,1 miliarde de lei în 2023. Potrivit grupului, în pofida performanţei operaţionale bune, rezultatele au fost puternic afectate de schimbările legislative şi de dinamica pieţei.
Volumele de vânzări de gaze naturale au fost mai mici cu 7%, din cauza volumelor mai scăzute către angrosişti şi consumatorii finali.
Producţia netă de electricitate a centralei electrice Brazi a crescut la de 4,9 TWh, de la 4,2 TWh în 2023, reprezentând 10% din producţia de energie electrică a României. Acesta a fost al doilea cel mai înalt nivel al producţiei atins de centrală de la începerea operaţiunilor, după recordul stabilit în 2022, subliniază sursa citată.
În ceea ce priveşte dezvoltarea regională a gazelor, OMV Petrom aminteşte că Neptun Deep a progresat conform planului, cu 90% din buget deja contractat. Construcţia platformei de producţie a avansat la şantierele Saipem situate în Indonezia şi Italia iar instalaţia de foraj a ajuns în România.
Totodată, grupul a preluat participaţia TotalEnergies în blocul offshore Han Asparuh din Bulgaria, unde OMV Petrom este operator şi a intrat într-un parteneriat cu NewMed Energy pentru continua explorarea acestui zăcământ.
Pe partea de energie regenerabilă, compania a încheiat tranzacţiile cu Renovatio şi Janzten Renewables pentru capacităţi solare şi eoliene totale de aproximativ 1,9 GW iar împreună cu parteneriatul anunţat cu CE Oltenia şi propriul proiect fotovoltaic la Işalniţa formează un portofoliu de 2,4 GW.
"A fost luată decizia finală de investiţie pentru construcţia unei unităţi SAF/HVO şi a două unităţi de hidrogen verde, poziţionând Petrobrazi să devină primul mare producător de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est. De asemenea, compania a făcut demersuri pentru asigurarea materiilor prime pentru producerea de combustibili sustenabili: a semnat contracte de achiziţie de ulei vegetal de la Expur şi a achiziţionat o participaţie de 50% din Respira Verde, cel mai mare colector şi procesator de ulei de gătit uzat din ţară. Tranzacţia încheiată cu Renovatio contribuie la faptul că OMV Petrom deţine cea mai mare reţea de încărcare a vehiculelor electrice din România, cu aproximativ 900 de puncte de încărcare la sfârşitul anului 2024", se mai arată în comunicat.
Grupul OMV Petrom a anunţat, de asemenea, optimizarea activităţilor tradiţionale prin lansarea unei noi tehnologii de foraj automat în România şi punerea în funcţiune, la rafinăria Petrobrazi, a celui mai mare rezervor de stocare a ţiţeiului din ţară.
Totodată, OMV Petrom şi-a extins activităţile de furnizare de gaze naturale în Bulgaria, adresându-se clienţilor finali.
"Inovaţie: o tehnologie inovatoare de captare şi utilizare a carbonului a fost testată la Petrobrazi în cadrul proiectului ConsenCUS. De asemenea, OMV Petrom a devenit partener în InnoEnergy, un ecosistem unic şi de încredere pentru a accelera inovaţia către tranziţia energetică. Mai mult, compania a intrat într-un parteneriat cu Hycamite TCD Technologies, un startup de pionierat deep-tech specializat în producţia de hidrogen curat şi carbon solid", se mai precizează în comunicat.
Pe partea de proiecte sociale susţinute direct şi prin Fundaţia OMV Petrom, grupul a investit 26 milioane euro anul trecut în domeniile sănătăţii, educaţiei şi mediului.
Grupul austriac OMV Aktiengesellschaft deţine 51,156% din acţiunile OMV Petrom iar statul român, prin Ministerul Energiei - 20,698%, potrivit datelor la 30 iunie 2024 afişate de Bursa de la Bucureşti.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 5 / 18400 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...