ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul OMV Petrom a afişat un profit net în creştere cu 4%, la 4,2 miliarde de lei, anul trecut

04 Februarie 2025   |   Agerpres

Anul trecut a fost investită o sumă de 7,2 miliarde de lei pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep, pentru proiecte de energie regenerabilă şi pentru extinderea reţelei de electro-mobilitate.

 
 
Grupul OMV Petrom a afişat un profit net în creştere cu 4% anul trecut, la 4,2 miliarde de lei, însă rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale s-a redus cu 52%, la 5,7 miliarde de lei, pe fondul unor preţuri mai mici ale mărfurilor şi al unui impact negativ al mediului de reglementare asupra activităţii de gaze şi energie.

Potrivit unui comunicat al grupului, în segmentul Gaze şi Energie, scăderea profitului din exploatare a fost cauzată de marjele mai mici la energia electrică, influenţate de schimbările legislative, de marjele în scădere la gaze naturale şi de un efect de bază ridicat ca urmare a reversării unui provizion în 2023.

Contribuţia mai mică a segmentului Explorare şi Producţie a fost determinată, în principal, de scăderea volumelor vândute şi a preţurilor.


Contribuţia segmentului Rafinare şi Marketing a fost în linii mari similară.

"Performanţa noastră operaţională a fost foarte bună în 2024: producţia de hidrocarburi a fost peste cea planificată, cu cel mai mic declin din ultimii 7 ani, iar rafinăria şi centrala electrică au funcţionat la capacitate ridicată. Astfel, am contribuit semnificativ la piaţa de energie din România, cu circa o treime din cererea de carburanţi, o treime din cea de gaze şi 10% din producţia de electricitate. În 2024, rezultatul din exploatare la costuri curente de aprovizionare excluzând elementele speciale a scăzut la 5,7 miliarde lei, într-un mediu cu preţuri mai mici şi afectat negativ de modificările de reglementare introduse pentru gaze naturale şi electricitate, care au condus la un rezultat negativ al activităţii de Gaze şi Energie în trimestrele doi şi patru ale anului trecut", a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, citată în comunicat.

Potrivit acesteia, anul trecut a fost investită o sumă de 7,2 miliarde de lei pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep, pentru proiecte de energie regenerabilă şi pentru extinderea reţelei de electro-mobilitate.

"Ne aşteptăm ca 2025 să fie un an dificil şi cu volatilitate, cu provocări fiscale şi de reglementare. În condiţiile unui mediu fiscal şi de reglementare predictibil şi competitiv, ne aşteptăm să atingem un nivel record al investiţiilor, de circa 8 miliarde de lei, care va contribui la securitatea energetică a României şi la economia ţării", a subliniat Verchere.

Pe segmentul Explorare şi Producţie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 3 miliarde lei, mai scăzut cu 29%, determinat în principal de preţurile scăzute la ţiţei şi gaze şi de volumele mai mici vânzărilor de hidrocarburi. Producţia a fost peste aşteptări, de 109.000 bep/zi, faţă de 113.000 bep/zi, o scădere de 3,8%, cea mai mică din ultimii 7 ani. Acest lucru s-a datorat rezultatelor bune ale reparaţiilor capitale şi forajelor care contrabalansează parţial declinul natural, precizează compania. Costul de producţie a crescut cu 2%, la 16,2 USD/bep, din cauza scăderii producţiei disponibile la vânzare.

Pe segmentul Rafinare şi Marketing, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 2,4 miliarde de lei, marginal mai mic comparativ cu 2,5 miliarde de lei în 2023, reflectând marje mai mici de rafinare compensate în mare măsură de performanţa canalelor de vânzări
Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom de 9,2 USD/bbl, mai scăzut cu 34%, ca urmare a diferenţialelor mai slabe pentru motorină şi benzină. Rata de utilizare a rafinăriei de 97% comparativ cu 80% în 2023, deoarece 2023 a fost afectat de revizia planificată.

Vânzările totale de produse rafinate au fost mai mari cu 6% în timp ce vânzările cu amănuntul în România au crescut cu aproximativ 4%, susţinute de creşterea cererii.

Pe segmentul Gaze şi Energie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale de circa 400 milioane de lei, faţă de 2,1 miliarde de lei în 2023. Potrivit grupului, în pofida performanţei operaţionale bune, rezultatele au fost puternic afectate de schimbările legislative şi de dinamica pieţei.
Volumele de vânzări de gaze naturale au fost mai mici cu 7%, din cauza volumelor mai scăzute către angrosişti şi consumatorii finali.

Producţia netă de electricitate a centralei electrice Brazi a crescut la de 4,9 TWh, de la 4,2 TWh în 2023, reprezentând 10% din producţia de energie electrică a României. Acesta a fost al doilea cel mai înalt nivel al producţiei atins de centrală de la începerea operaţiunilor, după recordul stabilit în 2022, subliniază sursa citată.

În ceea ce priveşte dezvoltarea regională a gazelor, OMV Petrom aminteşte că Neptun Deep a progresat conform planului, cu 90% din buget deja contractat. Construcţia platformei de producţie a avansat la şantierele Saipem situate în Indonezia şi Italia iar instalaţia de foraj a ajuns în România.

Totodată, grupul a preluat participaţia TotalEnergies în blocul offshore Han Asparuh din Bulgaria, unde OMV Petrom este operator şi a intrat într-un parteneriat cu NewMed Energy pentru continua explorarea acestui zăcământ.

Pe partea de energie regenerabilă, compania a încheiat tranzacţiile cu Renovatio şi Janzten Renewables pentru capacităţi solare şi eoliene totale de aproximativ 1,9 GW iar împreună cu parteneriatul anunţat cu CE Oltenia şi propriul proiect fotovoltaic la Işalniţa formează un portofoliu de 2,4 GW.

"A fost luată decizia finală de investiţie pentru construcţia unei unităţi SAF/HVO şi a două unităţi de hidrogen verde, poziţionând Petrobrazi să devină primul mare producător de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est. De asemenea, compania a făcut demersuri pentru asigurarea materiilor prime pentru producerea de combustibili sustenabili: a semnat contracte de achiziţie de ulei vegetal de la Expur şi a achiziţionat o participaţie de 50% din Respira Verde, cel mai mare colector şi procesator de ulei de gătit uzat din ţară. Tranzacţia încheiată cu Renovatio contribuie la faptul că OMV Petrom deţine cea mai mare reţea de încărcare a vehiculelor electrice din România, cu aproximativ 900 de puncte de încărcare la sfârşitul anului 2024", se mai arată în comunicat.

Grupul OMV Petrom a anunţat, de asemenea, optimizarea activităţilor tradiţionale prin lansarea unei noi tehnologii de foraj automat în România şi punerea în funcţiune, la rafinăria Petrobrazi, a celui mai mare rezervor de stocare a ţiţeiului din ţară.

Totodată, OMV Petrom şi-a extins activităţile de furnizare de gaze naturale în Bulgaria, adresându-se clienţilor finali.

"Inovaţie: o tehnologie inovatoare de captare şi utilizare a carbonului a fost testată la Petrobrazi în cadrul proiectului ConsenCUS. De asemenea, OMV Petrom a devenit partener în InnoEnergy, un ecosistem unic şi de încredere pentru a accelera inovaţia către tranziţia energetică. Mai mult, compania a intrat într-un parteneriat cu Hycamite TCD Technologies, un startup de pionierat deep-tech specializat în producţia de hidrogen curat şi carbon solid", se mai precizează în comunicat.

Pe partea de proiecte sociale susţinute direct şi prin Fundaţia OMV Petrom, grupul a investit 26 milioane euro anul trecut în domeniile sănătăţii, educaţiei şi mediului.

Grupul austriac OMV Aktiengesellschaft deţine 51,156% din acţiunile OMV Petrom iar statul român, prin Ministerul Energiei - 20,698%, potrivit datelor la 30 iunie 2024 afişate de Bursa de la Bucureşti.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1109 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...