
Holcim România va contesta în instanţă decizia Consiliului Concurenţei
10 Ianuarie 2025
AgerpresConsiliul Concurenţei a anunţat joi că a sancţionat companiile Holcim România SA, Romcim SA şi Heidelberg Materials România SA cu amenzi în valoare totală de 217,966 milioane lei (aproximativ 43,7 milioane euro) pentru coordonarea politicilor de stabilire a preţurilor.
Holcim România consideră decizia Consiliul Concurenţei de a sancţiona producătorii de ciment ca fiind "lipsită de fundament" şi anunţă că va contesta în instanţă sancţiunea prin care compania a fost amendată cu suma de 18,2 milioane de euro.
"Ca urmare a finalizării investigaţiei privind piaţa cimentului, astăzi, Consiliul Concurenţei a anunţat decizia de sancţionare a producătorilor de ciment cu amenzi raportate la cifra de afaceri a societăţilor, ştire care a fost preluată în mass-media. Holcim România respinge concluziile raportului de investigaţie şi declară că a acţionat şi continuă să acţioneze în conformitate cu normele concurenţiale. Considerăm decizia ca fiind lipsită de fundament, de aceea Holcim România îşi va exercita dreptul la apărare în faţa instanţelor de judecată şi va contesta sancţiunea emisă de autoritatea română de concurenţă", se arată în poziţia oficială transmisă de Bogdan Dobre, CEO Holcim România & Market Head Moldova.
"Ca urmare a finalizării investigaţiei privind piaţa cimentului, astăzi, Consiliul Concurenţei a anunţat decizia de sancţionare a producătorilor de ciment cu amenzi raportate la cifra de afaceri a societăţilor, ştire care a fost preluată în mass-media. Holcim România respinge concluziile raportului de investigaţie şi declară că a acţionat şi continuă să acţioneze în conformitate cu normele concurenţiale. Considerăm decizia ca fiind lipsită de fundament, de aceea Holcim România îşi va exercita dreptul la apărare în faţa instanţelor de judecată şi va contesta sancţiunea emisă de autoritatea română de concurenţă", se arată în poziţia oficială transmisă de Bogdan Dobre, CEO Holcim România & Market Head Moldova.
Acesta a subliniat că Holcim România are un angajament de lungă durată faţă de concurenţa loială şi "toleranţă zero" pentru orice încălcare a normelor.
"Avem un angajament de lungă durată faţă de concurenţa loială, aşa cum se reflectă în Codul de conduită în afaceri, un program extins de conformitate şi integritate, care include politici, proceduri detaliate şi instruire constantă privind regulile de concurenţă. Holcim România are toleranţă zero pentru orice încălcare a normelor. Suntem hotărâţi să prevenim orice formă de activitate care permite încălcări ale Codului nostru de conduită în afaceri, precum şi ale cadrului legislativ", a subliniat Bogdan Dobre, în documentul transmis AGERPRES.
Consiliul Concurenţei a anunţat joi că a sancţionat companiile Holcim România SA, Romcim SA şi Heidelberg Materials România SA cu amenzi în valoare totală de 217,966 milioane lei (aproximativ 43,7 milioane euro) pentru coordonarea politicilor de stabilire a preţurilor.
Holcim Romania SA a primit cea mai mare amendă, în valoare de 90,9 milioane lei (18,2 milioane euro) în timp ce Romcim SA a fost amendată cu 66,123 milioane lei (13,3 milioane euro), iar Heidelberg Materials România SA cu 60,942 milioane lei (12,2 milioane euro).
În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că, cel puţin în perioada 2017-2018, între cei trei producători de ciment s-a realizat un schimb de informaţii comerciale sensibile (informaţii referitoare la preţuri viitoare, discounturi, condiţii de plată, termene de plată, cantităţi, volume etc.) prin intermediul unor clienţi.
Astfel, fiecare dintre cei trei producători a implementat mecanisme pentru organizarea şi utilizarea internă a informaţiilor colectate de la clienţi prin agenţii zonali de vânzări. În acest fel au avut acces la informaţii care nu aveau caracter public (nefiind vorba despre preţuri la raft), pe care le-au centralizat, monitorizat şi utilizat în stabilirea strategiilor comerciale în ceea ce priveşte politica de preţ.
"Fiecare companie implicată a putut să prevadă, în mod rezonabil, că informaţiile despre propriile condiţii comerciale vor ajunge la ceilalţi producători. Comportamentul a condus la reducerea concurenţei, ceea ce a generat majorarea preţurilor cimentului faţă de ţările vecine", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat în comunicat.
Autoritatea de concurenţă precizează că monitorizează piaţa materialelor de construcţii, având în vedere importanţa strategică a sectorului construcţiilor în dezvoltarea economică şi socială.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 697 / 18936 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...