
Holcim România va contesta în instanţă decizia Consiliului Concurenţei
10 Ianuarie 2025
AgerpresConsiliul Concurenţei a anunţat joi că a sancţionat companiile Holcim România SA, Romcim SA şi Heidelberg Materials România SA cu amenzi în valoare totală de 217,966 milioane lei (aproximativ 43,7 milioane euro) pentru coordonarea politicilor de stabilire a preţurilor.
Holcim România consideră decizia Consiliul Concurenţei de a sancţiona producătorii de ciment ca fiind "lipsită de fundament" şi anunţă că va contesta în instanţă sancţiunea prin care compania a fost amendată cu suma de 18,2 milioane de euro.
"Ca urmare a finalizării investigaţiei privind piaţa cimentului, astăzi, Consiliul Concurenţei a anunţat decizia de sancţionare a producătorilor de ciment cu amenzi raportate la cifra de afaceri a societăţilor, ştire care a fost preluată în mass-media. Holcim România respinge concluziile raportului de investigaţie şi declară că a acţionat şi continuă să acţioneze în conformitate cu normele concurenţiale. Considerăm decizia ca fiind lipsită de fundament, de aceea Holcim România îşi va exercita dreptul la apărare în faţa instanţelor de judecată şi va contesta sancţiunea emisă de autoritatea română de concurenţă", se arată în poziţia oficială transmisă de Bogdan Dobre, CEO Holcim România & Market Head Moldova.
"Ca urmare a finalizării investigaţiei privind piaţa cimentului, astăzi, Consiliul Concurenţei a anunţat decizia de sancţionare a producătorilor de ciment cu amenzi raportate la cifra de afaceri a societăţilor, ştire care a fost preluată în mass-media. Holcim România respinge concluziile raportului de investigaţie şi declară că a acţionat şi continuă să acţioneze în conformitate cu normele concurenţiale. Considerăm decizia ca fiind lipsită de fundament, de aceea Holcim România îşi va exercita dreptul la apărare în faţa instanţelor de judecată şi va contesta sancţiunea emisă de autoritatea română de concurenţă", se arată în poziţia oficială transmisă de Bogdan Dobre, CEO Holcim România & Market Head Moldova.
Acesta a subliniat că Holcim România are un angajament de lungă durată faţă de concurenţa loială şi "toleranţă zero" pentru orice încălcare a normelor.
"Avem un angajament de lungă durată faţă de concurenţa loială, aşa cum se reflectă în Codul de conduită în afaceri, un program extins de conformitate şi integritate, care include politici, proceduri detaliate şi instruire constantă privind regulile de concurenţă. Holcim România are toleranţă zero pentru orice încălcare a normelor. Suntem hotărâţi să prevenim orice formă de activitate care permite încălcări ale Codului nostru de conduită în afaceri, precum şi ale cadrului legislativ", a subliniat Bogdan Dobre, în documentul transmis AGERPRES.
Consiliul Concurenţei a anunţat joi că a sancţionat companiile Holcim România SA, Romcim SA şi Heidelberg Materials România SA cu amenzi în valoare totală de 217,966 milioane lei (aproximativ 43,7 milioane euro) pentru coordonarea politicilor de stabilire a preţurilor.
Holcim Romania SA a primit cea mai mare amendă, în valoare de 90,9 milioane lei (18,2 milioane euro) în timp ce Romcim SA a fost amendată cu 66,123 milioane lei (13,3 milioane euro), iar Heidelberg Materials România SA cu 60,942 milioane lei (12,2 milioane euro).
În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că, cel puţin în perioada 2017-2018, între cei trei producători de ciment s-a realizat un schimb de informaţii comerciale sensibile (informaţii referitoare la preţuri viitoare, discounturi, condiţii de plată, termene de plată, cantităţi, volume etc.) prin intermediul unor clienţi.
Astfel, fiecare dintre cei trei producători a implementat mecanisme pentru organizarea şi utilizarea internă a informaţiilor colectate de la clienţi prin agenţii zonali de vânzări. În acest fel au avut acces la informaţii care nu aveau caracter public (nefiind vorba despre preţuri la raft), pe care le-au centralizat, monitorizat şi utilizat în stabilirea strategiilor comerciale în ceea ce priveşte politica de preţ.
"Fiecare companie implicată a putut să prevadă, în mod rezonabil, că informaţiile despre propriile condiţii comerciale vor ajunge la ceilalţi producători. Comportamentul a condus la reducerea concurenţei, ceea ce a generat majorarea preţurilor cimentului faţă de ţările vecine", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat în comunicat.
Autoritatea de concurenţă precizează că monitorizează piaţa materialelor de construcţii, având în vedere importanţa strategică a sectorului construcţiilor în dezvoltarea economică şi socială.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1192 / 19431 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...