
IFC stimulează tranziţia către o economie verde a României cu două proiecte cheie
08 Aprilie 2024
AgerpresPotrivit IFC, pentru tranziţia către o economie verde a României sunt necesare investiţii de două ori mai mari decât în alte ţări europene (7% din PIB pe an, faţă de o medie de 4%), doar 1,6% din creditele acordate de bănci fiind alocate în prezent proiectelor ecologice.
Makhtar Diop, director general al International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a anunţat două acorduri majore menite să catalizeze tranziţia către o economie verde, să stimuleze incluziunea financiară şi creşterea economică sustenabilă în România, cu prilejul primei sale vizite în România.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei financiare, IFC se asociază cu BRD Groupe Societe Generale într-o tranzacţie de transfer sintetic al riscurilor semnificative (SRT), în cadrul căreia IFC va furniza o garanţie de risc pentru un portofoliu de până la 700 de milioane de euro care cuprinde credite pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi pentru companii mari. Capitalul eliberat prin SRT, o premieră atât pentru IFC, cât şi pentru BRD în România, îi va permite băncii să acorde credite în valoare de până la 315 milioane de euro pentru finanţarea iniţiativelor legate de climă şi a întreprinderilor mici deţinute de femei.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei financiare, IFC se asociază cu BRD Groupe Societe Generale într-o tranzacţie de transfer sintetic al riscurilor semnificative (SRT), în cadrul căreia IFC va furniza o garanţie de risc pentru un portofoliu de până la 700 de milioane de euro care cuprinde credite pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi pentru companii mari. Capitalul eliberat prin SRT, o premieră atât pentru IFC, cât şi pentru BRD în România, îi va permite băncii să acorde credite în valoare de până la 315 milioane de euro pentru finanţarea iniţiativelor legate de climă şi a întreprinderilor mici deţinute de femei.
De asemenea, IFC acordă Warehouses De Pauw NV (WDP), un fond de investiţii imobiliare belgian, un împrumut "verde" de aproximativ 300 de milioane de euro pentru a-şi extinde portofoliul de active semi-industriale şi logistice ecologice şi eficiente energetic în România. Finanţarea include componente legate de sustenabilitate, care stimulează WDP să continue să îşi îmbunătăţească agenda schimbărilor climatice, prin creşterea ponderii proprietăţilor certificate EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) şi prin extinderea capacităţii de generare de energie electrică prin instalarea de panouri solare pe acoperişurile clădirilor din România. Împrumutul este finanţat cu 150 de milioane de euro din fondurile IFC, restul fiind mobilizat de la investitori, inclusiv de la Sumitomo Mitsui Banking Corporation. Totodată, IFC a sprijinit WDP în proiectarea primului său împrumut legat de sustenabilitate în contextul unui nou cadru de economisire a energiei şi de reducere a emisiilor.
"Proiectele anunţate astăzi subliniază angajamentul IFC de a sprijini România să deblocheze potenţialul sectorului său privat, pentru a promova o dezvoltare sustenabilă şi incluzivă. Prin valorificarea instrumentelor de finanţare inovatoare şi prin parteneriate cu guvernul şi sectorul privat, ne propunem să îmbunătăţim infrastructura de afaceri a ţării, să stimulăm iniţiativele privind schimbările climatice şi să oferim noi oportunităţi întreprinderilor mici deţinute de femei", a declarat directorul general al IFC, Makhtar Diop.
Potrivit IFC, pentru tranziţia către o economie verde a României sunt necesare investiţii de două ori mai mari decât în alte ţări europene (7% din PIB pe an, faţă de o medie de 4%), doar 1,6% din creditele acordate de bănci fiind alocate în prezent proiectelor ecologice.
IFC are în România cea mai mare expunere din Europa, cu un portofoliu de 2,1 miliarde de dolari, şi a zecea cea mai mare expunere la nivel global, cu peste 7 miliarde de dolari investiţi în diverse sectoare din 1991. Sumele angajate de IFC în acest an fiscal se ridică la un nivel record de 1,5 miliarde de dolari, din care 1,1 miliarde de dolari mobilizate de la investitori, completate de consiliere pentru a accelera tranziţia ecologică.
IFC a sprijinit un prim val de privatizări şi noi concesiuni în telecomunicaţii, sectorul bancar şi industria prelucrătoare, când accesul la pieţele financiare internaţionale era limitat. De asemenea, a structurat primul proiect de parteneriat public-privat în domeniul apei din ţară, care a îmbunătăţit semnificativ accesul la apă în Bucureşti. IFC a iniţiat sau a participat la o serie de instrumente financiare inovatoare, care au permis capitalului să ajungă în sectoare importante, printre care schimbări climatice, apă, locuinţe, întreprinderi mici şi incluziune socială.
IFC - membră a Grupului Băncii Mondiale - este cea mai mare instituţie de dezvoltare globală, axată pe sectorul privat din pieţele emergente. IFC îşi desfăşoară activitatea în peste 100 de ţări şi în anul fiscal 2023 a angajat suma record de 43,7 miliarde de dolari în favoarea companiilor private şi a instituţiilor financiare din ţările în curs de dezvoltare.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2834 / 19493 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...