ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

IMM România: Decontările serviciilor medicale şi produselor farmaceutice înregistrează întârzieri de peste 30-45 zile

14 Februarie 2025   |   Agerpres

IMM România solicită tuturor autorităţilor contractante şi instituţiilor publice să-şi execute obligaţiile de plată din contractele încheiate cu agenţii economici privaţi, respectând termenul de 30 de zile sau 60 de zile pentru domeniul sănătăţii şi pentru entităţile publice care furnizează servicii medicale de sănătate.

 
 
Decontările serviciilor medicale şi produselor farmaceutice înregistrează întârzieri de peste 30-45 zile, încălcându-se astfel dispoziţiile legii şi neaplicându-se dobânzile penalizatoare reglementate de aceasta, farmaciile plătind penalităţi pentru întârziere către furnizori şi confruntându-se cu sistarea livrărilor de medicamente, susţin reprezentanţii IMM România, într-un comunicat remis AGERPRES.

"În contextul emiterii avizului Comisiei Europene din 12 februarie 2025, prin care se solicită României să se asigure că întreprinderile sunt plătite la timp de către autorităţile publice pentru medicamentele furnizate pacienţilor în cadrul sistemului naţional de asigurări de sănătate, IMM România susţine aplicarea corectă a Legii nr. 72/2013 privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contractele încheiate între profesionişti şi autorităţile contractante, care transpune dispoziţiile Directivei 2011/7/UE privind combaterea întârzierii în efectuarea plăţilor în tranzacţiile comerciale în sensul respectării termenelor de plată de 30 de zile sau 60 de zile (pentru domeniul sănătăţii) în care autorităţile publice au obligaţia de a efectua plăţi către agenţii economici privaţi", se menţionează în comunicat.


Potrivit IMM România, în practică, decontările serviciilor medicale şi produselor farmaceutice înregistrează întârzieri de peste 30-45 zile.

Astfel, IMM România solicită tuturor autorităţilor contractante şi instituţiilor publice să-şi execute obligaţiile de plată din contractele încheiate cu agenţii economici privaţi, respectând termenul de 30 de zile sau 60 de zile pentru domeniul sănătăţii şi pentru entităţile publice care furnizează servicii medicale de sănătate.

"Întârzierea executării obligaţiilor de plată din partea instituţiilor publice către furnizorii de produse şi prestatorii de servicii are ca efect lipsa lichidităţilor, în special pentru microîntreprinderi şi întreprinderile mici, conducând la blocaje financiare pe întregul lanţ de distribuţie sau prestare servicii, lipsa fondurilor pentru plata salariilor şi, în final, la falimentul societăţilor", precizează reprezentanţii IMM România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11 / 18492
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru grupul Roche va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...