ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

IMM România: Majorarea plafonului pentru înregistrare în scopuri de TVA, o gură de oxigen pentru firmele mici

11 Martie 2025   |   Agerpres

Conform Directivei (UE) 2020/285 statele membre aveau obligaţia amendării legislaţiei naţionale până la data de 31 decembrie 2024, astfel încât la 1 ianuarie 2025 modificările în privinţa aplicării regimului TVA să producă efecte.

 
 
Majorarea plafonului pentru înregistrare în scopuri de TVA reprezintă o gură de oxigen pentru multe afaceri la început de drum, însemnând costuri de conformare mai mici şi o birocraţie redusă pentru mai mult timp, susţin reprezentanţii IMM România.

"IMM România, singura confederaţie patronală reprezentativă la nivel naţional pentru IMM-uri, solicită transpunerea cu celeritate a prevederilor Directivei (UE) 2020/285 de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce priveşte regimul special pentru întreprinderile mici.", se menţionează într-un comunicat al organizaţiei.

Conform Directivei (UE) 2020/285 statele membre aveau obligaţia amendării legislaţiei naţionale până la data de 31 decembrie 2024, astfel încât la 1 ianuarie 2025 modificările în privinţa aplicării regimului TVA să producă efecte.

"Cu toate că în luna decembrie au fost aduse mai multe modificări Legii nr. 277/2015 - Codul Fiscal, Ministerul Finanţelor abia luna aceasta a elaborat şi a pus în transparenţă publică proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care transpune în legislaţia naţională prevederile directivei europene. Actualizarea valorii acestui plafon era necesară de foarte multă vreme, pentru corelarea cu creşterea cursului valutar şi a preţurilor din ultimii ani, ce a erodat valoarea cifrei de afaceri a micilor întreprinzători. Majorarea plafonului este o gură de oxigen pentru multe afaceri la început de drum, însemnând costuri de conformare mai mici şi o birocraţie redusă pentru mai mult timp", susţin reprezentanţii IMM România.

Conform sursei citate, proiectul de ordonanţă de urgenţă vizează unele modificări. Una dintre acestea este majorarea pragului prevăzut pentru obligativitatea înregistrării în scopuri de TVA, de la valoarea de 300.000 lei, reprezentând cifra de afaceri anuală, declarată sau realizată, la valoarea de 395.000 lei, măsură ce permite firmelor mici scutirea de la înregistrarea ca plătitor de TVA, dacă au depăşit plafonul de 300.000 lei, sau scoaterea acestora din registrul persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA dacă cifra de afaceri se încadrează sub plafonul de 395.000 lei.

O altă modificare este "aplicarea regimului special de scutire de la plata TVA de firmele din România în alte state membre, cu obligaţia respectării a două condiţii cumulative, respectiv: încadrarea în plafonul de 100.000 de euro pentru cifra de afaceri la nivel UE şi respectarea plafoanelor din statele membre".

Conform proiectului de act normativ, noile măsuri privind înregistrarea în scopuri de TVA urmează să se aplice începând cu 1 aprilie 2025.

"Dată fiind importanţa acestor măsuri şi necesitatea existenţei predictibilităţii în administrarea companiilor şi în realizarea strategiei de afaceri, IMM România solicită adoptarea cu celeritate a Ordonaţei de urgenţă pentru modificare şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. IMM România promovează şi susţine toate măsurile fiscale care contribuie la: reducerea sarcinii birocratice pentru firmele mici; simplificarea modalităţii de determinare a impozitului pentru activitatea desfăşurată, prin aplicarea impozitului forfetar în cazul microîntreprinderilor; crearea unui mediu de afaceri predictibil; dezvoltarea IMM-urilor într-un mediu economic caracterizat prin stabilitate şi competitivitate", se mai precizează în document.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 817 / 19466
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...