
Reuters: Miniştrii de Finanţe din zona euro, îngrijoraţi de efectele deciziei SUA de a accepta criptomonedele
11 Martie 2025
AgerpresDonald Trump, care în campanie s-a angajat să fie "un preşedinte cripto", a semnat săptămâna trecută un ordin executiv privind înfiinţarea unei rezerve strategice de criptomonede, o schimbare fundamentală faţă de politica precedentei administraţii a SUA.
Miniştrii de Finanţe din zona euro (Eurogrup) sunt îngrijoraţi că deciziile anunţate de noua administraţie SUA de a accepta criptomonedele ar putea afecta stabilitatea financiară şi suveranitatea monetară a zonei euro, au declarat luni oficiali de vârf, transmite Reuters.
Donald Trump, care în campanie s-a angajat să fie "un preşedinte cripto", a semnat săptămâna trecută un ordin executiv privind înfiinţarea unei rezerve strategice de criptomonede, o schimbare fundamentală faţă de politica precedentei administraţii a SUA.
"Evoluţiile politice din alte jurisdicţii poate avea consecinţe importante pentru noi, aici, în Europa. Aceste discuţii sunt în mod fundamental legate de propria noastră autonomie şi de rezilienţa monedei noastre", a declarat preşedintele Eurogrup, Paschal Donohoe, după discuţiile privind evoluţiile din SUA pe segmentul criptomonedelor.
Donald Trump, care în campanie s-a angajat să fie "un preşedinte cripto", a semnat săptămâna trecută un ordin executiv privind înfiinţarea unei rezerve strategice de criptomonede, o schimbare fundamentală faţă de politica precedentei administraţii a SUA.
"Evoluţiile politice din alte jurisdicţii poate avea consecinţe importante pentru noi, aici, în Europa. Aceste discuţii sunt în mod fundamental legate de propria noastră autonomie şi de rezilienţa monedei noastre", a declarat preşedintele Eurogrup, Paschal Donohoe, după discuţiile privind evoluţiile din SUA pe segmentul criptomonedelor.
Crearea unui euro digital de către Banca Centrală Europeană este acum critică pentru ca zona euro să nu rămână în urmă, a adăugat oficialul.
BCE lucrează din 2020 la crearea unui euro digital, după ce Facebook anunţase în 2021 că vrea să lanseze propria sa monedă digitală numită Libra. Planurile Facebook au sporit îngrijorările în rândul autorităţilor de reglementare din SUA şi din Europa.
Proiectul Libra nu s-a concretizat, dar Pierre Gramegna, şeful Mecanismului European de Stabilitate (MES), le-a spus jurnaliştilor că decizia SUA de accepta criptomonedele ar putea determina marile companii tehnologice să lanseze propriile sisteme de plăţi.
"Discuţia a arătat că ceea ce este în joc aici este suveranitatea europeană. Abordarea administraţiei SUA în acest domeniu s-a modificat faţă de trecut: administraţia SUA are o atitudine favorabilă faţă de criptomonede şi în special monedele digitale stabile (stablecoins). Aceste evoluţii ar putea spori temerile în Europa că ar putea fi relansate planurile giganţilor din domeniul tehnologiei de a lansa sisteme de plăţi bazate pe stablecoins, un tip de monedă ancorat mai ales de dolarul SUA", a explicat Gramegna.
Acesta a avertizat că "dacă aceste planuri au succes, ar putea afecta stabilitatea financiară şi suveranitatea monetară a zonei euro".
Conform unui studiu publicat luna trecută, aproape o treime din băncile centrale şi-au revizuit planurile de lansare a monedelor digitale bancare centrale (CBDC).
Rezultatele studiului arată că 67% nu şi-au schimbat abordarea în ultimul an, iar trei sferturi intenţionează să emită o monedă digitală, în timp ce 19% nu intenţionează să facă asta.
"Există clar o ezitare în privinţa acestui subiect. Foarte puţine bănci centrale au luat până acum decizia de a emite o monedă digitală, în pofida activităţii intense din acest domeniu", se arată în studiul realizat de Institutul de cercetări OMFIF din Londra şi firma germană Giesecke+Devrient.
Conform studiului, 31% dintre instituţii au amânat calendarul pentru CBDC, inclusiv aproape jumătate din cele care sperau să emită o monedă digitală în următorii trei-cinci ani.
Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele. De asemenea, monedele digitale bancare centrale, care încă trec prin băncile comerciale, vor reprezenta o garanţie din partea băncii centrale, oferind siguranţă utlizatorilor, deoarece nu vor fi afectate de situaţia financiară a băncilor sau a furnizorilor de servicii de plăţi.
Oponenţii CBDC spun că progresele în domeniul plăţilor pot fi realizate cu ajutorul sistemelor existente. O parte a opiniei publice împărtăşeşte opinia lui Trump, dezminţită de bancherii centrali, că guvernele ar putea folosi monedele digitale bancare centrale pentru a spiona.
Studiul a arătat că "prezervarea suveranităţii politicii monetare a băncii centrale" rămâne principala motivare pentru introducerea CBDC, în special în economiile majore, cum ar fi zona euro.
Băncile din zona euro au nevoie de un euro digital pentru a răspunde eforturilor preşedintelui Donald Trump de a promova monedele digitale stabile (stablecoins), un tip de monedă ancorat mai ales de dolarul SUA, afirma recent Piero Cipollone, membru în board-ul executiv al Băncii Centrale Europene.
Trump a declarat că "va promova dezvoltarea şi creşterea pe plan global a monedelor digitale stabile legale şi legitime, susţinute de dolar", ca parte a unei strategii cripto mai ample prezentată într-un ordin executiv emis luna trecută. Ordinul executiv al lui Trump interzice Rezervei Federale a SUA (Fed) să emită o monedă digitală a băncii centrale (CBDC).
Cipollone a explicat că decizia SUA va ajuta la ademenirea unui număr mai mare de clienţi departe de bănci şi va consolida decizia BCE de a lansa ca răspuns propria monedă digitală.
"Cred că aici cuvântul cheie este pe plan global (în ordinul executiv a lui Trump). Această soluţie, ştim toţi, va dezintermedia şi mai mult băncile, ele vor pierde comisioane, clienţi...De aceea avem nevoie de un euro digital", a declarat Cipollone la o conferinţă în Frankfurt.
Monedele digitale stabile funcţionează în mod similar cu fondurile de pe piaţa monetară, oferind expunere la ratele dobânzilor pe termen scurt în orice monedă oficială - aproape întotdeauna dolarul SUA. În contrast, un euro digital va fi în mod esenţial un portofel online garantat de BCE, dar operat de firme, cum ar fi băncile, şi ar permite cetăţenilor, chiar şi celor care nu au un cont bancar, să facă plăţi. Deţinerile vor fi limitate probabil la câteva mii de euro şi nu vor fi recompensate.
Nigeria, Jamaica şi Bahamas au lansat deja monede digitale şi încă 44 de ţări, inclusiv Rusia, China, Australia şi Brazilia derulează proiecte pilot, conform think tank-ul Atlantic Council.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 818 / 19466 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...