ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Industria fast-food-ului se pregăteşte pentru un an mai slab (analiză)

05 August 2024   |   Agerpres

Consumatorii vor continua să fie mai atenţi la cum îşi cheltuiesc banii într-un context economic tensionat.

 
 
Industria fast-food se pregăteşte pentru un an mai slab, în timp ce încearcă să recâştige clienţii care au fost forţaţi de inflaţie să reducă costurile şi gătesc acasă, arată o analiză realizată de o platformă de tranzacţionare şi investiţii.

"În timp ce Fed-ul american a dat aseară (miercuri seara, n.r.) speranţe pentru o reducere a ratei dobânzii în septembrie, aceasta nu va avea efecte imediate asupra consumatorilor şi a comportamentului lor. Reducerea ratei dobânzii ar fi o veste bună pentru investitori, dar companiile din industria fast-food se pregătesc cel mai probabil pentru un an mai puţin bun", a precizat analistul e-Toro, Bogdan Maioreanu, într-un comunicat.

Un avertisment în acest sens a venit din partea producătorului de cartofi congelaţi Lamb Weston, care a menţionat, în conferinţa privind raportarea financiară, că înregistrează deja o scădere a traficului în restaurante, iar situaţia ar putea continua şi în lunile următoare. Reprezentanţii companiei se aşteaptă ca mediul operaţional din acest an să fie dificil, ceea ce va duce în continuare la scăderea fluxului în restaurante şi a cererii de cartofi prăjiţi. De asemenea, consumatorii vor continua să fie mai atenţi la cum îşi cheltuiesc banii într-un context economic tensionat.


Potrivit sursei citate, deoarece cartofii congelaţi sunt un ingredient principal pentru industria fast-food şi McDonald's este cel mai mare client al Lamb Weston, această evaluare nu se referă numai la cartofii prăjiţi, ci poate fi extrapolată la întreaga industrie fast-food. De fapt, cea mai mare companie de fast-food din lume după capitalizarea de piaţă, McDonald's, a raportat deja în al doilea trimestru vânzări comparabile la nivel mondial care au scăzut cu 1% faţă de aşteptările de creştere cu 0,8% ale analiştilor, atrage atenţia Bogdan Maioreanu.

"Vânzările comparabile din SUA au fost de -0,7% faţă de consensul analiştilor, cu aşteptări de +1,0%. Compania se aşteaptă, de asemenea, la creşterea concurenţei şi consumatori mai atenţi la cheltuielile lor în perioada următoare. Dar investitorii au reacţionat foarte pozitiv la vestea că oferta specială de 5 dolari va rămâne în meniul companiei în continuare. Motivul este că această ofertă atrage clienţi dinspre alte lanţuri şi îi readuce în restaurante pe cei forţaţi de inflaţie să se orienteze către mâncarea mai ieftină gătită acasă. De asemenea, oferta aduce înapoi la McDonald's şi consumatorii cu venituri mici", a explicat analistul.

Există şi alte lanţuri americane de restaurante cu servire rapidă care, cel mai probabil, au aceleaşi preocupări, pe măsură ce apar tot mai multe semne că există o reţinere a consumatorilor privind anumite categorii de cheltuieli discreţionare. Burger King, Wendy's, Taco Bell au reînviat, de asemenea, ofertele cu valoare de 5 dolari, sperând să readucă clienţii din bucătăria proprie în restaurantele lor, susţine Maioreanu.

"De fapt, clienţii fast-food din SUA apreciază comoditatea şi preţul, dar şi gustul. Fast food-ul este relativ ieftin în comparaţie cu alte restaurante, dar semnificativ mai scump decât prepararea mâncării acasă. Un experiment a arătat că, pentru produse comparabile, gătitul acasă poate fi cu 50 până la 70% mai ieftin decât comandarea de mâncare la pachet", a mai arătat reprezentantul platformei.

Cu toate acestea, industria fast-food se numără printre cele care speră să primească un mic ajutor de la scăderea ratelor dobânzii care ar putea veni în aproximativ două luni. Rezerva Federală americană a menţinut rata dobânzii neschimbată noaptea trecută, dar preşedintele Fed, Jerome Powell, a oferit pieţei un uriaş balon de oxigen. El a indicat posibilitatea unei reduceri a ratei dobânzii chiar în septembrie, dacă datele o vor susţine, aminteşte Bogdan Maioreanu.

Conform instrumentului CME FedWatch, şansele unei reduceri a ratei cu 0,5% în septembrie au crescut după comentariile lui Powell, iar acum piaţa prevede trei reduceri până la sfârşitul anului. Pieţele au reacţionat, indicele S&P 500 crescând cu 1,58%, iar Nasdaq cu 2,64%. În timp ce efectele din pieţele financiare ale scăderii ratei dobânzii sunt foarte rapide, cu fluxuri de numerar curgând din nou către industriile care au fost mult timp însetate, economia ar putea avea nevoie de timp pentru a se reajusta şi ar putea dura şi mai mult până când consumatorii vor folosi excesul de buget pentru a reveni în restaurante.

eToro este o platformă socială de tranzacţionare şi investiţii fondată în 2007 iar în prezent are peste 35 de milioane de utilizatori înregistraţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5 / 17334
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
Schoenherr a asistat fondurile BlackPeak Capital și Catalyst Romania Fund II în runda de finanțare Seria B de 10 milioane EUR pentru Leanpay. Partenerul Mădălina Neagu a coordonat echipele din 5 jurisdicții
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Alina Tugearu, după 18 ani de avocatură în cadrul ZRVP și un parcurs profesional de excepție, în care s-a ridicat de la poziția de stagiar la cea de Partener, intrând și pe radarul directoarelor internaționale care îi evidențiază pe cei mai buni profesioniști din România. ”Cel mai important a fost faptul că eram în locul potrivit și cu oamenii potriviți, într-un mediu unde am avut ‘o tonă’ de proiecte și litigii din care să învăț și să cresc. Eram parte dintr-o echipă tânără și plină de entuziasm, și ne-am distrat de minune ocupându-ne de dosare complexe”
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Organizatorii Transylvania Open au cumpărat licența turneului WTA de la Associazione Sportiva Dilettantistica Country Time Club. PNSA a fost alături de cumpărător, cu o echipă coordonată de partenerul Bogdan C. Stoica
RTPR, alături de Innova Capital la vânzarea Optical Investment Group. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...