ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INS: Rata globală de participare la cursuri de formare profesională continuă, în scădere în anul 2020

16 Septembrie 2022   |   Agerpres

În acest context, rata globală de participare a femeilor la astfel de cursuri a fost uşor mai ridicată, comparativ cu cea a bărbaţilor (18,6% pentru femei vs 16,5% pentru bărbaţi).

 
 
Rata globală de participare la cursurile Formare Profesională Continuă (FPC) a fost 17,4%, în anul 2020, în scădere cu 3,9 puncte procentuale faţă de anul 2015, iar costul mediu pe participant s-a ridicat la valoarea de 2.278 lei, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.
 
În acest context, rata globală de participare a femeilor la astfel de cursuri a fost uşor mai ridicată, comparativ cu cea a bărbaţilor (18,6% pentru femei vs 16,5% pentru bărbaţi).
 
Pe activităţi economice, cele mai ridicate valori ale ratei de participare s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (84,6%), hoteluri şi restaurante (56,3%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (55,5%), respectiv informaţii şi comunicaţii (52,9%).
 
Potrivit sursei citate, cele mai scăzute rate de participare s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (13,3%) şi în construcţii (22,2%).
 
Pe clase de mărime, nivelul cel mai ridicat al ratei de participare la cursurile FPC (45,4%) s-a observat în rândul întreprinderilor mari (250 angajaţi şi peste), în timp ce întreprinderilor mijlocii (50-249 angajaţi) le-a revenit cel mai scăzut nivel al ratei de participare (33,4%).
 
Datele INS arată că, în anul 2020, timpul total de pregătire alocat de participanţi cursurilor de formare profesională continuă (în cadrul şi în afara programului normal de lucru) a fost 20,699 milioane de ore/persoană, cu o durată medie de 36 ore/participant. Majoritatea orelor (aproximativ 90%) s-au desfăşurat în cadrul programului de lucru, iar durata medie a acestora a fost 33 ore/participant.
 
În ceea ce priveşte costurile unui asemenea curs, în 2020, media pentru fiecare participant a fost 2.278 lei.
 
Pe activităţi economice, comparativ cu media pe economie, s-au observat valori semnificativ mai mari ale costului mediu al FPC pe participant în activităţile de informaţii şi comunicaţii (4.476 lei, de aproape două ori peste media pe economie), intermedieri financiare şi asigurări (4.040 lei, de 1,8 ori peste media pe economie), respectiv în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (3.931 lei, de 1,7 ori peste media pe economie).
 
La polul opus, cu cea mai mică valoare a costului mediu al FPC pe participant, s-au regăsit activităţile de spectacole, culturale şi recreative (899 lei).
 
Costul mediu al FPC pe participant s-a situat peste media pe economie în întreprinderile mari (2.307 lei) şi mijlocii (2.561 lei).
 
Conform statisticii oficiale, pe tipuri de cursuri, peste jumătate dintre întreprinderile furnizoare FPC au optat pentru instruirea angajaţilor prin intermediul cursurilor externe, manifestându-se un interes uşor mai ridicat comparativ cu cele interne (57,8% faţă de 50%).
 
Principalii furnizori ai cursurilor externe au fost unităţile private de pregătire (88,3% din întreprinderi au beneficiat de serviciile acestora), respectiv unităţi furnizoare de echipamente (48,4% din întreprinderi au beneficiat de serviciile acestora). În schimb, uniunile sindicale sau profesionale au furnizat cursuri externe doar pentru 3% dintre întreprinderi.
 
În cursul anului 2020, peste 80% din totalul întreprinderilor nu au oferit angajaţilor formare profesională continuă, iar cele mai invocate motive pentru neacordarea de către angajatori a vreunei forme de pregătire profesionale au fost "nivelul actual de calificări, aptitudini şi competenţe al angajaţilor corespunde nevoilor întreprinderii" (84,7% din întreprinderile care nu au oferit FPC), respectiv că "s-a preferat recrutarea persoanelor cu calificări, aptitudini şi competenţe necesare locului de muncă" (76,9%).
 
Totodată, în perioada analizată, doar 3,5% dintre întreprinderi au oferit formare profesională iniţială (FPI). În acest sens, motivul principal pentru care întreprinderile au oferit FPI a fost "calificarea potenţialilor salariaţi în conformitate cu nevoile întreprinderii" (87,9%), iar ca rezultat, aproape două treimi din aceste întreprinderi obişnuiesc să îi şi angajeze pe participanţi. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6706 / 17643
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...