ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INS: Scădere cu 0,5% a numărului de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, la cinci luni

28 Iunie 2024   |   Agerpres

Raportat la aceeaşi lună din 2023, în mai 2024 se.evidenţiază o scădere atât a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-11,6%), cât şi a suprafeţei utile totale (-7,3%).

 
 
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 0,5%, în primele cinci luni din acest an, faţă de aceeaşi perioadă din anul 2023, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii, în intervalul 1 ianuarie - 31 mai 2024, s-au eliberat 14.050 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, iar scăderi ale acestor documente au fost consemnate în următoarele regiuni de dezvoltare: Centru (-237 de autorizaţii), Nord-Vest (-122) şi Sud-Est (-59).

Pe de altă parte, creşteri s-au înregistrat în Vest (+108 autorizaţii), Nord-Est (+93), Bucureşti-Ilfov (+76), Sud-Muntenia (+64) şi Sud-Vest Oltenia (+5).

Raportat la aceeaşi lună din 2023, în mai 2024 se.evidenţiază o scădere atât a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-11,6%), cât şi a suprafeţei utile totale (-7,3%).

În profil teritorial, această scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-399 autorizaţii) este reflectată în toate regiunile de dezvoltare: Nord-Vest (-106 autorizaţii), Nord-Est (-104), Vest (-44), Sud-Est (-39), Centru (-37), Bucureşti-Ilfov (-33), Sud-Vest Oltenia (-24) şi Sud-Muntenia (-12).

De asemenea, comparativ cu luna mai 2023, în luna mai 2024 s-a înregistrat o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri nerezidenţiale (-20,1%), precum şi a suprafeţei utile totale (-24,3%).

Scăderea suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale (-83.444 mp) este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (-53.998 mp), Vest (-38.919 mp), Bucureşti-Ilfov (-8.466 mp), Nord-Est (-5.359 mp) şi Sud-Vest Oltenia (-1.944 mp).

În schimb, creşteri au fost raportate în regiunile Centru (+17.829 mp), Sud-Est (+5.983 mp) şi Nord-Vest (+1.430 mp).

Potrivit sursei citate, în luna mai a acestui an, au fost eliberate 3.050 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (-14,8% faţă de luna aprilie 2024), cu o suprafaţă utilă totală de 698.534 mp (-19,2%). Din acest total, 68% sunt pentru zona rurală.

Din punct de vedere teritorial, diminuări au fost consemnate în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia (-116 autorizaţii), Nord-Est (-106), Vest şi Bucureşti-Ilfov (-83, fiecare), Nord-Vest şi Centru (-80, fiecare) şi Sud-Est (-4). La polul opus s-a situat regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, cu un plus de 24 de autorizaţii).

În ceea ce priveşte suprafaţa utilă la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale s-a înregistrat o scădere de 347.246 mp, iar în profil teritorial în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-279.645 mp), Nord-Est (-52.856 mp), Nord-Vest (-39.980 mp), Sud-Vest Oltenia (-15.868 mp) şi Sud-Est (-3.650 mp).

Creşteri s-au înregistrat în Vest (+27.973 mp), Centru (+13.685 mp) şi Sud-Muntenia (+3.095 mp).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 17134
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...