ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INS şi BNR, în grafic pentru a depune raportul la OECD pentru îndeplinirea obligaţiilor

12 Iulie 2024   |   Agerpres

La jumătatea lunii mai, coordonatorul naţional pentru aderarea României la OCDE, Luca Niculescu, afirma că România este "în grafic" în ceea ce priveşte procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, aflându-se în faza de audieri.

 
 
Institutul Naţional de Statistică (INS) împreună cu Banca Naţională a României (BNR) sunt în grafic pentru a depune raportul la Consiliul de Statistică şi Guvernanţă Statistică al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) pentru îndeplinirea tuturor obligaţiilor, a afirmat vineri preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

El şi-a exprimat convingerea că, anul viitor, în primul consiliu, va fi îndeplinită această "obligaţie de ţară".

"Statistica oficială se bucură la nivel internaţional de un prestigiu ridicat. Şi aici am câteva argumente. Până la urmă, ca statistician, trebuie să vii cu argumente care sunt măsurabile. Am numai câteva argumentele care sunt fără tăgadă. Primul argument este că la aderarea la Uniunea Europeană, statistica oficială din România a încheiat printre primele capitole în procesul de aderare. Un alt argument, ele pot fi mult mai multe: Institutul Naţional de Statistică împreună cu Banca Naţională sunt în grafic pentru a depune raportul la Consiliul de Statistică şi Guvernanţă Statistică al OECD pentru îndeplinirea tuturor obligaţiilor. Aici vă pot spune cu toată convingerea că, anul viitor, în primul consiliu, vom îndeplini această obligaţie cu toate greutăţile pe care le avem, dar este o obligaţie de ţară. Cu toţii am înţeles că trebuie să ne îndeplinim această misiune", a menţionat preşedintele INS, la evenimentul INS de aniversare a 165 de ani de la înfiinţarea instituţiei.


La jumătatea lunii mai, coordonatorul naţional pentru aderarea României la OCDE, Luca Niculescu, afirma că România este "în grafic" în ceea ce priveşte procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, aflându-se în faza de audieri. De asemenea, el a precizat că există o ţintă fixată de premier pentru ca România să devină membru al organizaţiei în 2026.

Pe de altă parte, preşedintele INS a subliniat că "rigorile din statistică sunt extraordinare".

"Nu există toleranţă pe anumite chestiuni legate de statisticile europene şi, practic, asta înseamnă în jur de 95% din statisticile pe care noi le producem. Aş dori să subliniez că progresul statisticii oficiale depinde de noi, statisticienii, dar, în egală măsură, depinde de suportul pe care îl avem din partea Guvernului, din partea zonei private, din partea mass-media, din partea organismelor internaţionale", a adăugat Tudorel Andrei.

Pe de altă parte, el a făcut referire la relaţia extraordinară pe care a avut-o cu Banca Mondială, în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), pentru finalizarea unei obligaţii foarte importante a statului român: recensământul general agricol şi recensământul populaţiei şi locuinţelor, care "arată un parteneriat puternic atât între instituţiile la nivel naţional, cât şi cu instituţiile internaţionale".

"Astăzi, Institutul Naţional de Statistică nu este doar un spectator la evoluţia României, ci un actor influent în modelarea viitorului său. Într-o lume în continuă schimbare, datele statistice sunt esenţiale, cel puţin sub cele două aspecte: rapiditatea cu care sunt produse aceste date iar, pe de altă parte, granularitatea acestor date statistice. De cele mai multe ori, avem o viziune asupra statisticii oficiale: produsul intern brut, indicele preţurilor de consum, că tot este o perioadă în care este cel mai vehiculat indicator statistic, dar statistica înseamnă mult mai mult, înseamnă mulţi indicatori, mulţi foarte importanţi, dar care nu sunt atât de mult comentaţi în spaţiul public. Toţi aceştia sunt rezultatul muncii pe care îl depun cei peste 1.900 de statisticieni. Zi de zi sunt precum albinele care merg la agenţi economici, la gospodării, la instituţii publice, în condiţii plăcute sau în condiţii mai puţin plăcute, dar ştiu sigur care e misiunea", a adăugat preşedintele INS.

Potrivit acestuia, misiunea este ca un indicator statistic să fie publicat, conform calendarului statistic, la nivelul de calitate cerut de statistica europeană.

"Din fericire, pot să vă spun că această misiune este îndeplinită, cu toate că nu este de foarte multe ori zona cea mai prielnică. Din acest motiv va trebui ca toţi cei care suntem alături de statistica oficială, să facem o promovare largă a ceea ce înseamnă efortul acestor oameni, de multe ori anonimi, să meargă la gospodării, să ceară date. (...) Din aceste date, printr-o muncă de zi cu zi, rezultă indicatori care decid cheltuielile alocate de la Bruxelles, care decid anumite politici privind protecţia socială ş.a.m.d. Gândiţi-vă cât de important este indicele de sărăcie în repartizarea anumitor fonduri. Ori, toate acestea sunt adunate zi de zi cu dibăcie de colegii din Institutul Naţional de Statistică, din direcţiile teritoriale de statistică.

Astfel, dacă în trecut statistica oficială s-a născut din dorinţa guvernelor de a avea informaţii pentru luarea deciziilor statistice, astăzi statistica oficială oferă date tuturor cetăţenilor, tuturor instituţiilor, indiferent de poziţia în statul respectiv, a mai spus preşedintele INS.

"Pot spune, cu toată convingerea, că statistica astăzi este un fundament al democraţiei. Fără o statistică puternică, care să respecte cele 16 reguli din codul de bune practici la nivel european, nu putem avea informaţii de calitate, nu putem avea dezbateri bazate pe evidenţe, nu putem avea progres la nivel social. Mi-aş dori ca statistica să ofere numai veşti pozitive pentru această ţară, dar mi-aş dori mult mai mult, ca toate datele statistice să fie percepute corect, să fie o eroare tolerabilă şi să nască în spaţiul public dezbatere largă asupra fenomenului pe care îl reprezintă şi nu neapărat asupra asupra neînţelegerii calităţii datelor respective", a adăugat Tudorel Andrei.

Potrivit acestuia, INS a fost şi este o instituţie independentă, fiind unul dintre principiile de bază al statisticii europene.

"Dacă statistica nu este independentă, ea atunci îşi pierde din credibilitate. Din fericire, cel puţin independenţa din punct de vedere al livrării datelor la timp, este asigurată. Mi-aş dori foarte mult să existe sprijin mult mai puternic în dezvoltarea resursei umane, în relaţiile cu instituţiile publice, cu agenţii economici şi, de ce nu, cu gospodăriile, în furnizarea acestor acestor date. Statistica oficială se bucură la nivel internaţional de un prestigiu ridicat.", a mai spus preşedintele INS.

Institutul Naţional de Statistică aniversează vineri împlinirea a 165 de ani de la înfiinţarea sa, la 12 iulie 1859, prin hotărârea primului Parlament al Principatelor Unite, validată de semnătura domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 132 / 17356
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
Dispute Resolution | Echipa Stratulat Albulescu este implicată atât mandate cu elemente de extraneitate, cât și în proiecte care pun în discuție mai multe arii de practică. Firma are o activitate intensă pe plan local și a căpătat vizibilitate externă tot mai mare prin prisma mandatelor gestionate, listării în ghidurile juridice și prezenței la evenimentele de profil internaționale
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...