![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
ANCOM poate acorda, la cerere, statutul de notificator de încredere
12 Iulie 2024
AgerpresNotificatorii de încredere pot fi entităţile stabilite în România care deţin expertiză în detectarea anumitor tipuri de conţinut ilegal online (cum ar fi discursurile de incitare la ură sau conţinutul cu caracter terorist), definit ca atare prin legislaţia naţională, şi în notificarea acestora către platformele online.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în calitate de coordonator al serviciilor digitale, poate acorda, la cerere, statutul de notificator de încredere oricărei entităţi independente de orice furnizori de platforme online, care face dovada că deţine cunoştinţe de specialitate şi competenţe specifice în detectarea, identificarea şi notificarea conţinutului ilegal.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transmis vineri AGERPRES, notificatorii de încredere pot fi entităţile stabilite în România care deţin expertiză în detectarea anumitor tipuri de conţinut ilegal online (cum ar fi discursurile de incitare la ură sau conţinutul cu caracter terorist), definit ca atare prin legislaţia naţională, şi în notificarea acestora către platformele online. În acest sens, notificările transmise de către aceştia trebuie tratate cu prioritate, deoarece se aşteaptă să fie mai exacte decât notificările transmise de un destinatar al serviciului (utilizator).
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transmis vineri AGERPRES, notificatorii de încredere pot fi entităţile stabilite în România care deţin expertiză în detectarea anumitor tipuri de conţinut ilegal online (cum ar fi discursurile de incitare la ură sau conţinutul cu caracter terorist), definit ca atare prin legislaţia naţională, şi în notificarea acestora către platformele online. În acest sens, notificările transmise de către aceştia trebuie tratate cu prioritate, deoarece se aşteaptă să fie mai exacte decât notificările transmise de un destinatar al serviciului (utilizator).
"Conform Deciziei ANCOM, entităţile care doresc să devină notificatori de încredere au la dispoziţie un formular-tip, pe care îl vor transmite împreună cu toate documentele şi dovezile prin care demonstrează că îndeplinesc condiţiile de acordare. Formularul-tip cuprinde informaţii diverse precum forma de organizare, denumire, date de identificare, domeniul de competenţă, limba/limbile în care deţine competenţe, resursele umane şi tehnice, modul şi sursele de finanţare, structura organizatorică şi procesul de luare a deciziilor, descrierea detaliată a modului de desfăşurare a activităţii şi declaraţii pe proprie răspundere privind îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi veridicitatea informaţiilor cuprinse în cerere sau în documentele anexate. În urma analizării documentaţiei depuse, ANCOM va comunica solicitantului decizia privind acordarea acestui statut", se arată în comunicatul arbitrului pieţei locale de telecomunicaţii.
Printre organizaţiile care pot solicita să devină notificatori de încredere se află: ONG-uri (organizaţii de protecţie a consumatorilor, organizaţii de protecţie a minorilor, organizaţii de apărare a drepturilor omului, organizaţii de protejare a mediului, organizaţii de protejare a drepturilor animalelor); membri ai unor reţele cunoscute de verificare a faptelor, cum ar fi International FactChecking Network (IFCN); entităţi publice cum sunt unităţile de semnalare a conţinutului online ale autorităţilor naţionale de aplicare a legii sau ale Agenţiei Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii (Europol) sau autorităţi de reglementare (cu excepţia DSC); organisme private sau semi-publice (organizaţiile care fac parte din reţeaua INHOPE de linii telefonice de urgenţă pentru raportarea materialelor care conţin abuzuri sexuale asupra copiilor şi organizaţiile care s-au angajat să notifice discursurile ilegale rasiste şi xenofobe din mediul online); reţele sau alianţe de entităţi la nivel naţional sau european.
Pe lista tipurilor de conţinut ilegal ce pot fi identificate de către aceşti notificatori se regăsesc: discurs ilegal, încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală şi a altor drepturi comerciale, conduită fără consimţământ referitoare la imagini sau informaţii personale, agresiune sau intimidare online, pornografie sau conţinut cu caracter sexual, fapte care privesc minorii, fapte care privesc animalele, produse ilegale şi/sau nesigure etc.
ANCOM a detaliat pe propria pagină de Internet atribuţiile coordonatorului de servicii digitale, obligaţiile furnizorilor de servicii intermediare, drepturile destinatarilor serviciilor şi normele stabilite prin Regulamentul privind serviciile digitale (DSA).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1223 / 18445 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...