Investitorii români se numără printre străinii care cumpără cele mai multe case în Spania (studiu)
25 Septembrie 2023
AgerpresÎn timp ce alte pieţe consacrate, precum Coasta de Azur, întâmpină provocări în sectorul proprietăţilor de vacanţă, regiunile Portugaliei reprezintă o nouă opţiune pentru investiţiile în casele secundare, oferind o alternativă solidă la Costa del Sol.
Tot mai mulţi cumpărători îşi îndreaptă atenţia, în contextul economic şi politic actual, către locuinţele de vacanţă din Spania şi Portugalia, pentru un randament crescut al investiţiilor şi pentru a beneficia de un stil de viaţă remote premium sau de lux, potrivit unui studiu realizat de un start-up-ul proptech european.
Cercetarea analizează investiţiile în casele secundare din Europa de Sud-Vest, în era post-COVID. Astfel, studiul comparativ realizat de start-up-ul Directimo arată că Spania este preferată de investitorii români.
Totodată, o analiză publicată de Idealista relevă faptul că investitorii români se numără printre străinii care cumpără cele mai multe case în Spania.
Cercetarea analizează investiţiile în casele secundare din Europa de Sud-Vest, în era post-COVID. Astfel, studiul comparativ realizat de start-up-ul Directimo arată că Spania este preferată de investitorii români.
Totodată, o analiză publicată de Idealista relevă faptul că investitorii români se numără printre străinii care cumpără cele mai multe case în Spania.
În ceea ce priveşte locuinţele de vacanţă, Costa del Sol a înregistrat, în 2022, cea mai mare creştere a investiţiilor străine (22%), generând o creştere de 11,7% a capitalului.
În timp ce alte pieţe consacrate, precum Coasta de Azur, întâmpină provocări în sectorul proprietăţilor de vacanţă, regiunile Portugaliei reprezintă o nouă opţiune pentru investiţiile în casele secundare, oferind o alternativă solidă la Costa del Sol.
"Incertitudinea economică din Europa privind piaţa bursieră şi sectorul imobiliar tradiţional, alimentată de inflaţie şi conflictul din Ucraina, i-a determinat pe investitori să îşi îndrepte atenţia către locuinţele de vacanţă din sud-vestul Europei. Dorinţa de a se bucura de un stil de viaţă remote premium sau de lux contribuie la această decizie", susţin autorii studiului.
Costa del Sol, Spania, a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere a investiţiilor străine, depăşind pieţe consacrate în sectorul proprietăţilor de vacanţă, precum Coasta de Azur. Regiunile Portugaliei reprezintă o alternativă nouă şi solidă pentru investiţiile în casele secundare şi de vacanţă.
Analiza Directimo vizează pieţele de vacanţă din sud-vestul Europei, zone preferate inclusiv de către investitorii români, care se numără în topul celor interesaţi de o astfel de achiziţie.
Cercetarea mai relevă faptul că, la sfârşitul lunii august 2023, preţurile pe unele insule europene au crescut cu până la 30%.
"Gradele mari de ocupare înregistrate prin Airbnb în zonă oferă o oportunitate suplimentară pentru veniturile din chirii, ajungând până la un net de 5%. Acest fapt duce la o rentabilitate medie anuală a capitalului de 17%, cu un potenţial de creştere de până la 20% în proiectele noi", arată cercetarea.
Totodată, regiunile Portugaliei au devenit o opţiune atrăgătoare pentru investiţii în case secundare şi de vacanţă, reprezentând o alternativă solidă la Costa del Sol. În special, Faro (Algarve) a înregistrat o creştere impresionantă a capitalului de 13%, în timp ce Lisabona a cunoscut o stagnare.
O zonă foarte atractivă din punct de vedere istoric pentru casele de vacanţă premium şi de lux, sudul Franţei se află într-un moment de cotitură în care trebuie să demonstreze capacitatea de a continua să atragă noi proiecte şi investitori într-un ritm similar cu cel al altor regiuni europene, asigurând în acelaşi timp o rentabilitate de două cifre a capitalului.
În perioada iulie 2022 - iunie 2023, regiunea PACA (Provence Cote d'Azur) a înregistrat o creştere medie a capitalului de 3,75%, pe fondul unei scăderi de 18,8% a volumului de tranzacţionare.
"Italia se confruntă cu o provocare semnificativă la nivel naţional privind declinul demografic, ceea ce exercită o presiune substanţială asupra preţurilor locuinţelor rezidenţiale şi ale caselor de vacanţă, care continuă să scadă. Cu toate acestea, zone renumite precum Como îşi valorifică statutul prestigios, înregistrând o rată de creştere a capitalului de 5,2% în ultimele 12 luni", precizează sursa citată.
Potrivit studiului Directimo, insulele spaniole şi portugheze conduc topul destinaţiilor în ceea ce priveşte evoluţia capitalului, cu o rată de creştere anuală de 12,4% în Insulele Baleare şi de 13% în Insulele Canare. Cea mai atractivă insulă din punctul de vedere al măririi de capital rămâne Madeira, cu o creştere de 15,9% în ultimele 12 luni.
Pe de altă parte, Sassari, situată în nordul Sardiniei, se înscrie în rândul zonelor insulare care au oferit investitorilor o creştere medie de două cifre, în plus faţă de orice venit din închiriere.
Principalele provocări pe insule rămân numărul limitat de noi dezvoltări şi accesibilitatea, oferind în acelaşi timp oportunităţi solide de investiţie.
Directimo este un start-up proptech european, pionier în piaţa locuinţelor de vacanţă prin utilizarea de informaţii bazate pe date reale şi oferirea de consultanţă centrată pe cumpărător.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 3587 / 18408 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...