ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

KRUK raportează creșterea investițiilor cu 250% în România și cifre record pentru 2021

28 Iunie 2022   |   BizLawyer

Pe piața din România, Grupul KRUK a investit 35,4 milioane euro în 2021, ceea ce reprezintă 10% din investițiile totale la nivel de grup - achiziționând datorii/creanțe în valoare nominală de 148,5 milioane euro - și 60% din valoarea estimată a investițiilor totale din industria de colectare din țară (63 milioane euro).

 
 
Grupul KRUK, cea mai mare companie de colectare din Europa Centrală și de Est, cu operațiuni în șapte state, printre care și România, anunță înregistrarea celor mai bune rezultate financiare și operaționale din istoria de 15 ani a companiei pe piața românească. În 2021, investițiile au crescut de 2,5 ori față de anul precedent, afacerile cu 10%, veniturile operaționale cu 31% și s-au achiziționat de două ori mai multe portofolii decât în 2020.

„Rezultatele au fost generate și de tendința de economisire, mai accentuată în anul 2020 datorită situației pandemice; astfel, tot mai mulți clienți au reușit să-și plătească datoriile integral în 2021, ca să-și redobândească echilibrul financiar. De asemenea, am observat că investițiile realizate pe parcursul anului trecut s-au materializat mai bine, dacă ne uităm la numărul portofoliilor cumpărate. Creșterea a fost susținută și de demersurile de eficiență operațională ale companiei, care a prioritizat soluțiile online de gestionare și plată a datoriilor”, a declarat Cosmina Marinescu, CEO KRUK România.


Pe piața din România, Grupul KRUK a investit 35,4 milioane euro în 2021, ceea ce reprezintă 10% din investițiile totale la nivel de grup - achiziționând datorii/creanțe în valoare nominală de 148,5 milioane euro - și 60% din valoarea estimată a investițiilor totale din industria de colectare din țară (63 milioane euro). Majorarea investițiilor a adus companiei peste două milioane de clienți la finalul anului trecut, în condițiile în care, în urmă cu 15 ani, KRUK România gestiona creanțele a circa 15.000 de români.

În ce privește sumele recuperate, valoarea acestora a ajuns la 119,9 milioane euro, adică 25% din totalul recuperărilor la nivel de grup. Tot la finalul anului trecut, valoarea contabilă a portofoliilor achiziționate era de 188,2 milioane euro; portofoliile românești au reprezentat în total 17% din valoarea contabilă a tuturor portofoliilor deținute de Grupul KRUK. De altfel, datoriile neperformante deținute de băncile românești s-au ridicat la 3,4 miliarde euro. În ultimii cinci ani, valoarea creanțelor depreciate a scăzut constant. În 2021, pe piața românească au fost vândute portofolii negarantate din zona de retail și corporate cu o valoare nominală de 339,5 milioane euro.

„În 2021 am reușit să recuperăm tot minusul înregistrat în 2020, când business-ul s-a contractat cu 8% din cauza pandemiei. Anul acesta e posibil să asistăm la o nouă restrângere, care nu va depăși 10%, generată de creșterea inflației, pe care oamenii o resimt în facturi și alte cheltuieli și care afectează astfel plata datoriilor. În orice caz, crește numărul achitărilor amiabile, fiindcă cei cu restanțe nu vor să ajungă în situația popririlor și a executărilor silite”, estimează Liviu Costică, COO Kruk România.

Despre planurile pentru acest an, oficialii KRUK au declarat că, bugetul de investiții pentru piața din România permite achiziționarea tuturor portofoliilor care contribuie la obiectivul de profitabilitate. Totodată, acest buget este conceput pentru a contribui activ și în mod semnificativ la echilibrul financiar și sustenabilitatea sistemului bancar precum și a sectoarelor de telecomunicații sau utilități. În acest sens, intenția Grupului este de a acoperi întregul spectru de creanțe, garantate sau negarantate, aferente atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. De altfel, filiala românească a Grupului intenționează să accelereze transformarea digitală și în 2022 și investește în continuare în îmbunătățirea soluțiilor online de plată, automatizarea proceselor și creșterea eficienței operaționale. În plus, compania își propune ca, până la finalul acestui an, să devină paperless, ceea ce va determina independența completă a tuturor clienților KRUK România în ceea ce privește semnarea online a angajamentelor de plată, a chitanțelor și a acordului de participare în programul de fidelizare „Dorințe împlinite”. În 2021, plățile online au reprezentat peste 20% în România din totalul recuperărilor amiabile iar numărul angajamentelor de plată semnate online au reprezentat 36% din totalul angajamentelor de plată semnate de clienții KRUK România.

Tot în acest an, KRUK a achiziționat portofoliului de creanțe neperformante al unui operator telecom local la o valoare nominală de peste 160 milioane de euro, compus din facturi restante. Liviu Costică: “Ne-am propus să devenim anul acesta lider de piață și pe segmentul telecom, nu doar pe cel de banking. Acest nou pachet de creanțe, care conține aproape 470.000 de cazuri, ne asigură suplimentarea numărului de clienți cu 25% și contribuie la obiectivul creșterii afacerii cu 5% pentru primul semestru al anului, față de aceeași perioadă a anului trecut”. Majoritatea cazurilor cuprinse în noul pachet de creanțe achiziționat aparține persoanelor fizice, doar 2,5% din titularii facturilor care compun portofoliul fiind persoane juridice. De asemenea, cazurile din componența portofoliului au fost preluate integral în proces de colectare amiabilă.

La finalul anului trecut, în urma unui acord cu UniCredit Consumer Financing IFN, Grupul KRUK achiziționa în piața din România, noi portofolii de creanțe, cu o valoare nominală de până la 48,5 milioane de euro.

Și la nivel de Grup, compania anunță rezultate record pentru anul 2021: a înregistrat un profit de   147,4 milioane euro, în creștere cu 758% față de anul trecut și un record în ce privește sumele recuperate din portofoliile cumpărate - 466,8 milioane euro, cu 21% mai mult, dar și investiții record -  360,7 milioane euro, cu 281% mai mult decât anul trecut. În ceea ce privește activitatea grupului polonez în Europa, o altă tranzacție notabilă a fost achiziția, pe piața din Spania, a unui portofoliu de creanțe negarantate cu o valoare nominală de 132 de milioane de euro. Pe parcursul anului 2021, Grupul KRUK a cumpărat în total portofolii în valoare nominală totală de 2,1 miliarde de euro, un record al ultimilor 20 de ani de activitate ai companiei. Investițiile Grupului au depășit 372 milioane de euro anul trecut, în creștere cu 281% față de anul anterior și s-au derulat în Polonia (63%), Italia, România, Spania, Cehia și Slovacia.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8446 / 18418
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...