Lier (AHK România): Investiţiile în domeniul economiei circulare deschid noi linii de business pentru companiile din România
09 Octombrie 2024
AgerpresReprezentanţii AHK România susţin că un prim pas în direcţia asumării curăţeniei din localităţi îl reprezintă sistemul de garanţie-returnare (SGR), care în curând va împlini un an de la lansare. Acesta este cel mai mare parteneriat public-privat de până acum din România, care după un an a reuşit reciclarea a aproximativ 80% din cantitatea de ambalaje adunate.
Inovaţiile şi investiţiile în domeniul economiei circulare deschid noi linii de business pentru companiile din România, iar acest lucru va consolida competitivitatea ţării şi a Uniunii Europene şi va crea noi locuri de muncă, a afirmat preşedintele AHK România, Andreas Lier, în deschiderea dezbaterii "Mediu-Climă-Economie. România quo vadis ?".
"Colaborarea dintre mediul economic, politic şi societate este foarte importantă. Numai aşa se pot crea soluţii sustenabile şi strategii şi se pot da noi impulsuri pentru viitorul României. De asemenea, inovaţiile şi investiţiile în domeniul economiei circulare deschid noi linii de business pentru companiile din România. Acest lucru va consolida competitivitatea ţării şi a Uniunii Europene şi va crea noi locuri de muncă", a spus preşedintele AHK România, Andreas Lier, citat într-un comunicat al organizaţiei.
"Colaborarea dintre mediul economic, politic şi societate este foarte importantă. Numai aşa se pot crea soluţii sustenabile şi strategii şi se pot da noi impulsuri pentru viitorul României. De asemenea, inovaţiile şi investiţiile în domeniul economiei circulare deschid noi linii de business pentru companiile din România. Acest lucru va consolida competitivitatea ţării şi a Uniunii Europene şi va crea noi locuri de muncă", a spus preşedintele AHK România, Andreas Lier, citat într-un comunicat al organizaţiei.
Reprezentanţii AHK România susţin că aerul respirat, curăţenia localităţilor, transformarea deşeurilor în resursă, adaptarea la schimbările climatice, construcţiile sustenabile, alimentaţia pe cât posibil cu produse locale sunt factori care influenţează calitatea vieţii oamenilor, mediul înconjurător, dar şi economia.
Potrivit sursei citate, transformarea provocărilor climatice în oportunităţi a fost subliniată şi de Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, care a remarcat că tema modificărilor climatice nu mai este deloc una filozofică, ci una care ne afectează viaţa.
"Europa şi România au o şansă legată de evoluţia acestor lucruri, pentru că adaptarea la efectele schimbărilor climatice e singurul lucru pe care îl putem face. Adaptarea poate să însemne investiţii, oportunităţii de business, capital în industrie, inovare. Aşa cum se întâmplă deja în ţările vestice, cred că tema anului 2025 va fi apa", a subliniat Mircea Fechet.
În prezent, există însă tehnologii de proiectare şi planificare care pot face previziuni în legătură cu schimbările climatice şi astfel se pot diminua efectele acestora asupra localităţilor, şi în special asupra oraşelor.
"Noi lucrăm deja cu software, cu oameni pregătiţi care analizează în avans sistemele de planificare adaptivă şi climatică. Nu mai trebuie să intuieşti pe unde bate vântul, cantităţile de apă sau temperatura. Ne dorim doar ca metodologia privind construcţiile să integreze mediul şi mai ales efectele produse de ceea ce construim şi dezvoltăm asupra mediului", a explicat arhitectul urbanist Eugen Pănescu.
Construcţiile şi întreaga activitate a oamenilor generează deşeuri, care din nou, influenţează clima şi calitatea vieţii, dar care pot crea şi oportunităţi economice. Conform sursei citate, una dintre acestea este transformarea deşeurilor în resurse pentru alte industrii, însă este nevoie de o reglementare care să diferenţieze un deşeu de materia primă.
"Mi-aş dori nişte standarde tehnice pentru deşeurile provenite din construcţii şi demolări şi pentru deşeurile biodegradabile, care să definească exact când încetează statutul de deşeu. Pentru că doar atunci poţi să şti ce înseamnă reciclare. Dacă nu există definiţia reciclării, n-ai cum să măsori ratele de reciclare," a spus Radu Merica, director general al RER Ecologic Group.
Reprezentanţii AHK România susţin că un prim pas în direcţia asumării curăţeniei din localităţi îl reprezintă sistemul de garanţie-returnare (SGR), care în curând va împlini un an de la lansare. Acesta este cel mai mare parteneriat public-privat de până acum din România, care după un an a reuşit reciclarea a aproximativ 80% din cantitatea de ambalaje adunate.
"SGR nu rezolvă în totalitate problema deşeurilor, dar este un bun exemplu pentru societatea românească. La finalul mandatului meu las o Românie mai curată, şi acest lucru se datorează şi SGR", a spus ministrul Fechet. El a menţionat şi câteva oportunităţi de afaceri create de SGR: fabrici de containere modulare pentru instalarea aparatelor de colectare automate, sute de noi locuri de muncă, investiţii. Totodată, ţinta este ca pe viitor să fie incluse şi alte tipuri de ambalaje precum sticla sau tetra pak.
SGR-ul, alături de eficienţa energetică, recuperarea apei sau izolarea clădirilor arată că sustenabilitatea este profitabilă, a fost opinia directorului general al REWE România, Daniel Gross. "De cele mai multe ori, sustenabilitatea aduce şi rentabilitatea superioară economică. E nevoie şi de investiţii şi acest lucru poate fi parţial sprijinite de către stat, dar mi-aş dori să promovăm mai mult avantajele sustenabilităţii. Încă există ideea că dacă eşti sustenabil, eşti mai scump. Nu este cazul, noi am încercat foarte multe proiecte şi vă pot spune că de cele mai multe ori randamentul a fost pozitiv", a explicat Gross.
Unul dintre aceste proiecte este şi Triplu RO, prin care Penny încearcă să cumpere cât mai mult de la producătorii locali, pentru a oferi produse care să aibă ingredientul principal românesc. "Este sustenabil, pentru că pe de o parte scade amprenta de CO2, iar pe de altă parte clientul îşi doreşte produse româneşti", a mai spus el, adăugând că e nevoie de investiţii pe partea de procesare a produselor alimentare.
Pentru a transforma toate aceste provocări în oportunităţi este nevoie de dialog. Acest lucru l-a subliniat şi ministrul Mircea Fechet, care a arătat în încheierea dezbaterilor, că "mediul economic este afectat de toate deciziile pe care le luăm la minister sau la guvern".
AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 650 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcţionează şi Centrul de competenţă pentru Republica Moldova.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 487 / 18208 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...