Lupta pentru finanţare pune în pericol un acord cu privire la noile politici de mediu ale UE
28 Iunie 2022
Agerpres"Nimeni nu va pleca din sală fără să facă unele sacrificii", a avertizat vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, adăugând însă că speră că miniştrii vor ajunge la un acord.
O dispută cu privire la modalitatea de protejare a gospodăriilor sărace faţă de noile politici ale Uniunii Europene destinată să pună un preţ asupra poluării riscă să împiedice ţările membre să ajungă marţi la un acord cu privire la un set de noi măsuri verzi, transmite Reuters.
Miniştrii Mediului din cele 27 de state membre se reunesc marţi în încercarea de a ajunge la o poziţie comună cu privire la o serie de legi mai ambiţioase destinate reducerii emisiilor poluante, inclusiv reformarea pieţei certificatelor de poluare şi o interzicere din 2035 a comercializării de noi automobile echipate cu motoare pe combustie.
"Nimeni nu va pleca din sală fără să facă unele sacrificii", a avertizat vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, adăugând însă că speră că miniştrii vor ajunge la un acord.
Măsurile discutate marţi sunt destinate atingerii obiectivului UE privind reducerea emisiilor nete cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990. Ceea ce vor conveni miniştrii Mediului din statele membre va constitui poziţia lor de negocieri în discuţiile cu Parlamentul European cu privire la forma finală a legii.
Însă ţările membre au opinii divergente cu privire la planurile Comisiei de a lansa o nouă piaţă de tranzacţionare a certificatelor de poluare în 2026, prin impunerea de costuri pentru emisiile de CO2 ale combustibililor poluanţi utilizaţi la încălzirea clădirilor şi în transporturi. Propunerea Comisiei este destinată să răspundă la creşterea emisiilor poluante în sectorul transportului, dar se confruntă cu opoziţia unor ţări membre care se tem că ar putea duce la creşterea facturilor la energie, ce au explodat în ultimele luni.
Ajungerea la un acord depinde de capacitatea miniştrilor de a conveni un nou fond UE care să ajute gospodăriile sărace să îşi plătească facturile şi să facă trecerea la energia curată, au declarat diplomaţii consultaţi de Reuters. Însă, ţările membre au opinii diferite cu privire la cât de mare ar trebui să fie acest fond. Comisia a propus ca fondul să conţină veniturile rezultate de pe urma vânzării unui sfert din certificatele de poluare vândute pe noua piaţă, care ar urma să genereze aproximativ 72 de miliarde de euro în perioada 2025-2032. În timp ce unele state bogate, precum Germania, vor să reducă mărimea acestui fond, altele, cum este Austria, ar urma să primească mai puţin de 1% din fondul propus. În replică, ţările membre din Centrul şi Estul Europei susţin că fondul ar trebui să fie mai mare, altfel nu îl vor aproba.
Un eventual eşec pe acest subiect ar putea împiedica acordurile cu privire la alte propuneri, deoarece măsurile sunt interconectate.
"Suntem pregătiţi pentru o lungă zi de discuţii şi chiar şi pentru o noapte albă", a spus marţi dimineaţa ministrul german al Mediului, Steffi Lemke.
În schimb, ministrul Mediului din Polonia a spus marţi că ţara sa nu poate susţine o nouă piaţă a certificatelor de poluare şi nici planul UE de a interzice practic vânzarea de noi autoturisme echipate cu motoare pe combustie din 2035.
Potrivit unui document consultat de Reuters, Italia, Portugalia, Slovacia, Bulgaria şi România vor şi ele ca data de la care ar urma să fie interzisă vânzarea de noi autoturisme echipate cu motoare pe combustie să fie amânată pentru 2040.
Durata medie de viaţă a unui autoturism nou este de 15 ani, iar Bruxelles-ul a avertizat că amânarea datei limită ar pune în pericol obiectivul UE de a ajunge la emisii zero până în 2050, termenul limită pentru evitarea unor schimbări climatice dezastruoase potrivit oamenilor de ştiinţă.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 8238 / 18216 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...