ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nouă din zece organizaţii au raportat, în 2022, cel puţin un incident sau o breşă de securitate cibernetică (studiu)

11 Aprilie 2023   |   Agerpres

Conform unui comunicat remis, marţi, AGERPRES, studiul mai arată că frecvenţa incidentelor de acest gen variază în funcţie de nivelul de maturitate cibernetică, organizaţiile cu maturitate cibernetică mai scăzută confruntându-se cu peste zece evenimente (21%) comparativ cu cele mature (13%).

 
 
Nouă din zece organizaţii (91%) au raportat cel puţin un incident sau o breşă de securitate cibernetică anul trecut şi mai mult de o treime (38%) între şase şi zece evenimente, potrivit studiului Deloitte 2023 Global Future of Cyber.
 
Conform unui comunicat remis, marţi, AGERPRES, studiul mai arată că frecvenţa incidentelor de acest gen variază în funcţie de nivelul de maturitate cibernetică, organizaţiile cu maturitate cibernetică mai scăzută confruntându-se cu peste zece evenimente (21%) comparativ cu cele mature (13%).
 
Preocupările de natură cibernetică ale organizaţiilor diferă, de asemenea, în funcţie de nivelul acestora de maturitate, cele mai avansate fiind îngrijorate în principal de infractorii şi teroriştii cibernetici, precum şi de atacurile de tip phishing, malware şi ransomware, în timp ce companiile cu maturitate scăzută şi medie sunt mai preocupate de atacurile de tip denial-of-service, iniţiate cu scopul de a restricţiona în mod intenţionat reţelele, website-ul şi resursele online ale unei companii.
 
În contextul acestor incidente, perturbarea operaţională (58%) este principalul impact resimţit de organizaţii, urmată de pierderea veniturilor, a încrederii clienţilor şi de impactul negativ asupra mărcii, 56% dintre respondenţi menţionând că au avut parte de astfel de efecte într-o măsură moderată sau mare.
 
"Ameninţările cibernetice devin din ce în ce mai complexe în fiecare an şi variază de la atacuri de tip ransomware, considerate în continuare una dintre principalele ameninţări, potrivit agenţiei UE pentru securitate cibernetică ENISA, malware şi atacuri care vizează lanţurile de aprovizionare, până la ameninţări de tip social engineering. Domeniile cele mai afectate sunt administraţia publică şi instituţiile guvernamentale, furnizorii de servicii digitale, serviciile financiare, precum şi publicul larg, potrivit aceleiaşi surse. Organizaţiile cresc investiţiile pentru a deveni mai mature din punctul de vedere al securităţii cibernetice, o tendinţă vizibilă şi în ţara noastră şi care se estimează că va continua. Dar investiţiile trebuie să fie însoţite de eforturi pentru construirea unei culturi adecvate în interiorul organizaţiilor prin acţiuni de conştientizare şi comunicare a măsurilor de securitate cibernetică, prin planificarea unei strategii de apărare în domeniul cibernetic şi prin acţiuni de retenţie a specialiştilor din domeniu", a declarat Andrei Ionescu, partener coordonator Consultanţă şi Managementul Riscului, Deloitte România, şi lider al practicii locale de securitate cibernetică.
 
Studiul mai semnalează că organizaţiile sunt conştiente de importanţa planificării în vederea creării de strategii de apărare în domeniul cibernetic care să diminueze eficient riscurile şi să genereze creşteri ale businessului, aproape două treimi dintre acestea (62%) având un plan operaţional şi strategic de apărare împotriva ameninţărilor cibernetice. Cele foarte mature se remarcă în acest sens, ajungând la o pondere de 91%, subliniază studiul. În plus, mai mult de jumătate dintre companii au organizat un curs anual de conştientizare asupra măsurilor de securitate cibernetică în rândul angajaţilor (59%) şi un plan de răspuns la incidente cibernetice care este actualizat şi testat anual (58%).
 
Dincolo de planificare, atragerea şi retenţia specialiştilor din domeniu reprezintă factori importanţi în crearea unor strategii de apărare de succes în domeniul cibernetic, iar companiile iau măsuri în acest sens, arată studiul. Pentru a implica, reţine şi dezvolta experţii angajaţi, organizaţiile oferă în principal acces la programe de dezvoltare profesională şi certificări (54%), opţiuni de lucru flexibile şi hibride (50%) şi parcursuri profesionale specializate (45%).
 
Raportul arată, de asemenea, o legătură clară între acţiunile cibernetice şi o serie de beneficii, inclusiv încrederea. Pentru organizaţiile cu un nivel ridicat de maturitate cibernetică, o mai bună reputaţie a mărcii (64%) şi a încrederii clienţilor şi angajaţilor în instrumentele digitale (62%) se numără printre principalele beneficii ale acţiunilor lor din zona securităţii cibernetice. La polul opus, companiile cu maturitate cibernetică scăzută văd avantaje semnificative în domenii precum încrederea în integritatea tehnologiei (35%) şi încrederea clienţilor şi impactul asupra mărcii (31%).
 
Cea mai recentă ediţie a studiului Deloitte Global Future of Cyber este efectuată în rândul a peste 1.000 de decidenţi în domeniul securităţii cibernetice din 20 de ţări din regiuni precum Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, America de Nord şi de Sud şi Asia-Pacific. Raportul surprinde impactul sporit pe care securitatea cibernetică îl are asupra organizaţiilor.
 
Echipa de securitate cibernetică a Deloitte România este specializată în oferirea de servicii de strategie, incluzând exerciţii de simulare a crizelor cibernetice şi evaluări de tip deep dive, servicii de apărare, inclusiv managementul identităţii şi accesului, operaţiuni de securitate, procese şi tehnologii de pregătire şi de răspuns la incidente, precum şi servicii de atac, vizând în special efectuarea de teste de penetrare, precum exerciţiile de tip red-teaming (TIBER-EU).
 
Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă fiscală şi juridică, consultanţă, consultanţă financiară şi managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500 şi către mii de companii din sectorul privat. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de ţări şi teritorii.
 
Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din ţara noastră şi oferă, în cooperare cu Reff & Asociaţii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanţă fiscală, servicii juridice, de consultanţă şi managementul riscului, consultanţă financiară, soluţii de servicii şi consultanţă în tehnologie, precum şi alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.000 de profesionişti.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6052 / 19480
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...