ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Numărul vizitatorilor străini în România, în creştere cu 13% în mai; plecările românilor în străinătate, cu 2,1% mai multe

04 Iulie 2023   |   Agerpres

Durata medie a şederii a fost de 1,9 zile la turiştii români şi de 2,1 zile la turiştii străini.

 
 
Numărul de sosiri ale vizitatorilor străini la punctele de frontieră au crescut în mai cu 13%, la 1,197 milioane, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români au urcat cu 2,1%, la 1,605 milioane, raportat la luna similară din 2022, a informat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS).

De asemenea, în luna mai 2023, comparativ cu luna mai 2022, sosirile în structurile de primire turistică având funcţiuni de cazare, inclusiv apartamente şi camere de închiriat, au crescut cu 12,8%, iar înnoptările cu 10,1%.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în mai 2023, au însumat 1,041 milioane de persoane, în creştere cu 12,8% faţă de cele din luna mai 2022. Din numărul total de sosiri, cele ale turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 81,2%, iar ale turiştilor străini 18,8%.


Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat) au totalizzat 2,011 milioane, în creştere cu 10,1% faţă de cele din mai 2022. Din numărul total de înnoptări, cele ale turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 79,3%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au înregistrat un procent de 20,7%.

Durata medie a şederii a fost de 1,9 zile la turiştii români şi de 2,1 zile la turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică, în luna mai 2023, a fost de 26,7% pe total structuri de cazare turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în creştere cu 1,3 puncte procentuale faţă de luna mai 2022.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2023, au însumat 4,348 milioane de persoane, în creştere cu 20,4% faţă de perioada similară din 2022.

Din numărul total de sosiri, în primele cinci luni din 2023, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 83,2%, în timp ce sosirile turiştilor străini 16,8%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în primele cinci luni din 2023, au însumat 8,299 milioane, în creştere cu 19,3% faţă de cele din perioada similară a anului anterior. Din numărul total de înnoptări, cele ale turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 80,5%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 19,5%.

Durata medie a şederii în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2023 a fost de 1,8 zile la turiştii români, iar la turiştii străini 2,2 zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică în primele cinci luni a fost de 24,5% pe total structuri de cazare turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în creştere cu 2,7 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

Pe judeţe, în perioada menţionată, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare (inclusiv apartamente şi camere de închiriat) a înregistrat valori mai mari în: Bucureşti (706.200 persoane), Braşov (546.000 persoane) şi Cluj (250.800 persoane), iar înnoptările turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare (inclusiv apartamente şi camere de închiriat) au înregistrat valori mai mari în: Bucureşti (1.425.700), Braşov (1.016.400 ) şi Prahova (457.300).

Pe ţări, cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în perioada 01.01- 31.05.2023, au provenit din: Italia (73.500 persoane), Germania (71.900 persoane) şi Israel (62.200 persoane).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele cinci luni ale acestui an de 5,120 milioane de persoane, în creştere cu 18,2% faţă de perioada similară din 2022.

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele cinci luni ale anului în curs de 7,271 milioane de persoane, în creştere cu 20,2% comparativ cu perioada 01.01 - 31.05.2022.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4679 / 18822
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Women Lawyers | Cultura organizațională din cadrul BSMP promovează leadershipul feminin și echitatea de gen. Andreea Roman, Managing Associate: ”Doamnele au dat dovadă de tenacitate, venind cu soluții inovative, deseori cu o altă perspectivă și, desigur, cu atenție sporită la detalii, ceea ce atrage aprecierile clienților în mandatele gestionate”
EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
CMS asistă SYNLAB cu privire la vânzarea unor părți semnificative din operațiunile sale de diagnostic de laborator din Europa de Est. Echipa care a acordat asistență pe aspectele de drept românesc, coordonată de Rodica Manea (Partener)
Women Lawyers | De vorbă cu Ioana Șampek, avocat ce a împlinit 20 de ani de când face parte din colectivitatea PNSA, în care a evoluat până la rolul de Partener și a construit împreună cu colegii o echipă omogenă, bazată pe respect și sinceritate: “Suntem de ani buni una dintre cele mai puternice echipe de specialiști de pe piața locală de avocatură. Prețuim inteligența, forța loialității, onestitatea, tenacitatea și dorim ca întotdeauna să fim ‘more than just expertise’ ”
Women Lawyers | Doamnele sunt bine reprezentate în structura Popescu & Asociații, unde coordonează cu succes mandate provocatoare și complexe, contribuind la poziționarea firmei în rândul liderilor din piața avocaturii. Loredana Popescu, Partener și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile au, de obicei, capacitatea de a asculta cu adevărat, de a înțelege nu doar litera legii, dar și implicațiile umane ale unei spețe. În negocieri, avem răbdare, tact și o abilitate de a crea strategii pe termen lung. Totodată, în litigii, suntem perseverente și strategice”
Eveniment Schoenherr pentru companii active în domeniul alimentar - reglementări, tendințe și practică: 8 mai 2025, București
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...