ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OCDE: Crizele legate de energie şi inflaţie riscă să provoace recesiune în economiile importante

26 Septembrie 2022   |   Agerpres

Deşi pentru acest an încă se estimează un avans al economiei mondiale de 3%, organizaţia cu sediul la Paris a înrăutăţit previziunile pentru 2023 la 2,2%, de la un nivel de 2,8% prognozat în iunie.

 
 
Creşterea economiei mondiale încetineşte mai accentuat decât se estima în urmă cu câteva luni, deoarece crizele legate de energie şi inflaţie riscă să provoace recesiune în economiile importante, se arată în raportul publicat luni de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite Reuters.
 
Deşi pentru acest an încă se estimează un avans al economiei mondiale de 3%, organizaţia cu sediul la Paris a înrăutăţit previziunile pentru 2023 la 2,2%, de la un nivel de 2,8% prognozat în iunie.
 
În special perspectivele Europei sunt pesimiste, avertizează OCDE, deoarece este cea mai expusă economic la efectele negative ale invadării Ucrainei de către Rusia.
 
În 2023, producţia mondială ar urma să fie cu 2.800 miliarde de dolari mai scăzută decât previziona OCDE înainte de atacarea Ucrainei de către Rusia, o pierdere a veniturilor mondiale echivalentă cu mărimea economiei franceze.
 
"Economia mondială pierde din avânt în urma războiului de agresiune al Rusiei neprovocat, nejustificat şi ilegal contra Ucrainei. Creşterea economică a stagnat în multe ţări, iar indicatorii economici arată o încetinire mai extinsă", a afirmat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann.
 
Pentru zona euro, OCDE estimează o încetinire a economiei de la 3,1% în 2022 la doar 0,3% în 2023, după ce în iunie previziona o creştere de 1,6% anul viitor. Germania, cea mai mare economie europeană, ar urma să înregistreze un declin de 0,7% anul viitor, faţă de un avans de 1,7% previzionat în iunie.
 
OCDE avertizează că noi perturbări ale aprovizionării cu energie vor afecta avansul economiei şi vor duce la creşterea inflaţiei.
 
Pentru SUA, OCDE estimează o încetinire a economiei de la 1,5% în 2022 la doar 0,5% în 2023, după ce în iunie previziona o creştere de 2,5% anul acesta şi de 1,2% anul viitor.
 
Restricţiile severe impuse în China pentru a stopa răspândirea pandemiei vor avea ca rezultat un avans al economiei de doar 3,2% anul acesta şi de 4,7% anul viitor, faţă de o creştere de 4,4% în 2022 şi de 4,9% în 2023 previzionată anterior.
 
În pofida deteriorării rapide a perspectivelor economiilor importante, OCDE susţine că sunt necesare noi majorări ale dobânzilor pentru a contracara inflaţia şi estimează că anul viitor dobânzile în ţările dezvoltate vor depăşi 4%.
 
Înfiinţată în anul 1961, OCDE joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OCDE deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6299 / 17340
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
Schoenherr a asistat fondurile BlackPeak Capital și Catalyst Romania Fund II în runda de finanțare Seria B de 10 milioane EUR pentru Leanpay. Partenerul Mădălina Neagu a coordonat echipele din 5 jurisdicții
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Organizatorii Transylvania Open au cumpărat licența turneului WTA de la Associazione Sportiva Dilettantistica Country Time Club. PNSA a fost alături de cumpărător, cu o echipă coordonată de partenerul Bogdan C. Stoica
RTPR, alături de Innova Capital la vânzarea Optical Investment Group. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...