ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OTP Bank România a înregistrat un profit după impozitare de 15 milioane lei în primul trimestru

10 Mai 2023   |   Agerpres

În primul trimestru, costul total al riscului a crescut cu 24% faţă de trimestrul precedent, ajungând la -29 milioane lei, în urma modificării volumelor provizioanelor pentru alte riscuri. Provizionarea pentru deprecierea creditelor a scăzut cu 15% de la trimestru la trimestru (-2% faţă de anul trecut).

 
 
OTP Bank România a înregistrat un profit după impozitare de 15 milioane lei în primul trimestru al anului 2023, nivelul fiind influenţat de creşterea cheltuielilor operaţionale (+12%) şi a costurilor de risc (+24%) comparativ cu ultimul trimestru al anului 2022, conform unui comunicat de presă al băncii.
 
Profitul operaţional înregistrat în primul trimestru al acestui an a fost de 47 milioane lei, în creştere cu 37% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, sprijinit de efectul creşterii veniturilor totale cu 12%. Cheltuielile operaţionale au crescut cu 12% în acelaşi interval, în mare parte din cauza taxei anuale de asigurare a depozitelor plătită în luna ianuarie pentru întregul an. Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, cheltuielile operaţionale au crescut cu 7% în primele trei luni din 2023, incluzând o creştere a numărului de salariaţi de 2,5% şi o rată anuală a inflaţiei de 14,5%.
 
"Începutul acestui an reprezintă o tranziţie între contextul anului 2022 şi îmbunătăţirea treptată aşteptată pentru principalii indicatori economici pe parcursul acestui an. În aceeaşi măsură, evoluţiile principalelor linii de business diferă în funcţie de tendinţele pieţei şi modificările preferinţelor clienţilor, astfel că suntem mulţumiţi de performanţa primului trimestru al anului. Am obţinut rezultate financiare bune, cu creşteri ale veniturilor şi profitabilităţii operaţionale comparativ cu anul precedent, consolidând poziţia băncii într-o perioadă în care unele segmente de business prezintă anumite provocări. Astfel, echipa s-a concentrat pe propunerea unei oferte adaptate la contextul actual pentru susţinerea clienţilor individuali şi a cerinţelor mediului de afaceri local. În 2023 mergem în aceeaşi direcţie, cu un portofoliu de produse şi servicii actualizat constant la evoluţia economiei locale, pentru a aduce valoare adăugată clienţilor, în timp ce continuăm să lucrăm la obiectivul de creştere locală echilibrată şi durabilă", a declarat Gyula Fater, CEO OTP Bank România.
 
Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 10% trimestru la trimestru, ajungând la un total de 208 milioane lei. Un efect pozitiv, care a contribuit semnificativ la îmbunătăţirea indicatorului, vine din operaţiunile de management al nivelului de lichiditate, în timp ce veniturile nete din comisioane au crescut cu 40%, în principal pe baza comisioanelor de reziliere anticipată a contractelor de leasing. Tendinţa de îmbunătăţire a marjei nete de dobândă a continuat; creşterea a fost de 49 de puncte de bază faţă de trimestrul trecut, ajungând la 4,02%, se precizează în comunicat.
 
În primul trimestru, costul total al riscului a crescut cu 24% faţă de trimestrul precedent, ajungând la -29 milioane lei, în urma modificării volumelor provizioanelor pentru alte riscuri. Provizionarea pentru deprecierea creditelor a scăzut cu 15% de la trimestru la trimestru (-2% faţă de anul trecut).
 
Volumul creditelor performante a scăzut cu 2% în primul trimestru al anului comparativ cu cel anterior, în urma reducerii cu 4% a zonei de credite de retail, în principal datorită proporţiei ridicate de rambursări anticipate. La nivel anual, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, segmentul de finanţări pentru IMM-uri a crescut cu 3%, cel al creditării corporate cu 10%, în timp ce zona de leasing a avut un plus de 20%.
Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a scăzut cu 1% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, urmând o tendinţă de moderare similară cu cea din zona de creditare. Comparativ cu primul trimestru din 2022 însă, volumul depozitelor a crescut cu 12%, alimentat de creşterea depozitelor la termen. Raportul net credite/depozite a continuat să se îmbunătăţească şi a scăzut la 115% (-1 pp trimestru la trimestru şi cu -9 pp an la an).
 
În conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,6 miliarde lei, în creştere cu 6% faţă de nivelul consemnat în luna martie 2022.
 
Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 21,96% (+1.19 pp de la an la an), impactată de creşterea mai accentuată a fondurilor proprii.
 
În primele trei luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 187 miliarde forinţi (2,368 miliarde de lei). 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3080 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...