
OTP Bank România a înregistrat un profit după impozitare de 15 milioane lei în primul trimestru
10 Mai 2023
AgerpresÎn primul trimestru, costul total al riscului a crescut cu 24% faţă de trimestrul precedent, ajungând la -29 milioane lei, în urma modificării volumelor provizioanelor pentru alte riscuri. Provizionarea pentru deprecierea creditelor a scăzut cu 15% de la trimestru la trimestru (-2% faţă de anul trecut).
OTP Bank România a înregistrat un profit după impozitare de 15 milioane lei în primul trimestru al anului 2023, nivelul fiind influenţat de creşterea cheltuielilor operaţionale (+12%) şi a costurilor de risc (+24%) comparativ cu ultimul trimestru al anului 2022, conform unui comunicat de presă al băncii.
Profitul operaţional înregistrat în primul trimestru al acestui an a fost de 47 milioane lei, în creştere cu 37% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, sprijinit de efectul creşterii veniturilor totale cu 12%. Cheltuielile operaţionale au crescut cu 12% în acelaşi interval, în mare parte din cauza taxei anuale de asigurare a depozitelor plătită în luna ianuarie pentru întregul an. Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, cheltuielile operaţionale au crescut cu 7% în primele trei luni din 2023, incluzând o creştere a numărului de salariaţi de 2,5% şi o rată anuală a inflaţiei de 14,5%.
"Începutul acestui an reprezintă o tranziţie între contextul anului 2022 şi îmbunătăţirea treptată aşteptată pentru principalii indicatori economici pe parcursul acestui an. În aceeaşi măsură, evoluţiile principalelor linii de business diferă în funcţie de tendinţele pieţei şi modificările preferinţelor clienţilor, astfel că suntem mulţumiţi de performanţa primului trimestru al anului. Am obţinut rezultate financiare bune, cu creşteri ale veniturilor şi profitabilităţii operaţionale comparativ cu anul precedent, consolidând poziţia băncii într-o perioadă în care unele segmente de business prezintă anumite provocări. Astfel, echipa s-a concentrat pe propunerea unei oferte adaptate la contextul actual pentru susţinerea clienţilor individuali şi a cerinţelor mediului de afaceri local. În 2023 mergem în aceeaşi direcţie, cu un portofoliu de produse şi servicii actualizat constant la evoluţia economiei locale, pentru a aduce valoare adăugată clienţilor, în timp ce continuăm să lucrăm la obiectivul de creştere locală echilibrată şi durabilă", a declarat Gyula Fater, CEO OTP Bank România.
Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 10% trimestru la trimestru, ajungând la un total de 208 milioane lei. Un efect pozitiv, care a contribuit semnificativ la îmbunătăţirea indicatorului, vine din operaţiunile de management al nivelului de lichiditate, în timp ce veniturile nete din comisioane au crescut cu 40%, în principal pe baza comisioanelor de reziliere anticipată a contractelor de leasing. Tendinţa de îmbunătăţire a marjei nete de dobândă a continuat; creşterea a fost de 49 de puncte de bază faţă de trimestrul trecut, ajungând la 4,02%, se precizează în comunicat.
În primul trimestru, costul total al riscului a crescut cu 24% faţă de trimestrul precedent, ajungând la -29 milioane lei, în urma modificării volumelor provizioanelor pentru alte riscuri. Provizionarea pentru deprecierea creditelor a scăzut cu 15% de la trimestru la trimestru (-2% faţă de anul trecut).
Volumul creditelor performante a scăzut cu 2% în primul trimestru al anului comparativ cu cel anterior, în urma reducerii cu 4% a zonei de credite de retail, în principal datorită proporţiei ridicate de rambursări anticipate. La nivel anual, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, segmentul de finanţări pentru IMM-uri a crescut cu 3%, cel al creditării corporate cu 10%, în timp ce zona de leasing a avut un plus de 20%.
Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a scăzut cu 1% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, urmând o tendinţă de moderare similară cu cea din zona de creditare. Comparativ cu primul trimestru din 2022 însă, volumul depozitelor a crescut cu 12%, alimentat de creşterea depozitelor la termen. Raportul net credite/depozite a continuat să se îmbunătăţească şi a scăzut la 115% (-1 pp trimestru la trimestru şi cu -9 pp an la an).
În conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,6 miliarde lei, în creştere cu 6% faţă de nivelul consemnat în luna martie 2022.
Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 21,96% (+1.19 pp de la an la an), impactată de creşterea mai accentuată a fondurilor proprii.
În primele trei luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 187 miliarde forinţi (2,368 miliarde de lei).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5753 / 19482 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...