PATRES: Preţurile energiei electrice din piaţa de echilibrare au ajuns exagerat de mari, comparativ cu cele din PZU
28 Octombrie 2024
AgerpresÎn perioada ianuarie - mai 2024, preţurile din piaţa de echilibrare au depăşit, în multe intervale, valoarea de 7.000 lei/MWh, în condiţiile în care preţul energiei pe PZU pentru aceeaşi perioadă era de 381 lei/MWh.
Preţurile energiei electrice din piaţa de echilibrare au ajuns să fie exagerat de mari comparativ cu cele din Piaţa pentru Ziua Următoare şi au devenit insuportabile pentru producătorii din sectorul regenerabilelor, în special pentru cei mici, necontrolabili, precum şi pentru alţi participanţi la piaţă, atrage atenţia Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES).
Membrii PATRES îşi exprimă, într-un comunicat remis, luni, spre difuzare, îngrijorarea faţă de situaţia alarmantă din piaţa de echilibrare, de pe tot parcursul anului 2024, şi impactul negativ pe care aceasta îl are asupra producătorilor de energie regenerabilă şi a Sistemului Energetic Naţional.
Membrii PATRES îşi exprimă, într-un comunicat remis, luni, spre difuzare, îngrijorarea faţă de situaţia alarmantă din piaţa de echilibrare, de pe tot parcursul anului 2024, şi impactul negativ pe care aceasta îl are asupra producătorilor de energie regenerabilă şi a Sistemului Energetic Naţional.
Potrivit acestora, dezechilibrele mari cu care se confruntă producătorii de ESRE, alături de mecanismul netransparent de formare a preţurilor, limitarea veniturilor şi recunoaşterea parţială a dezechilibrelor, aduc costuri din ce în ce mai mari, chiar insuportabile pentru aceştia. Practic, costurile cu echilibrarea sunt atât de mari încât pot scoate din zona de profitabilitate orice contract de achiziţie a energiei electrice, susţin ei.
"Asistăm la o situaţie alarmantă pe piaţa de echilibrare. De ani de zile, 90% din cantităţile de energie activate în echilibrare au un numitor comun - acelaşi acţionar. În cursul anului 2024 preţurile pur şi simplu au explodat. Avem o piaţă de echilibrare, dar - de fapt - nu există, este o formă fără fond. Nu sunt create condiţiile pentru o piaţă funcţională. Piaţa de echilibrare este ca industria românească din vremea lui Caragiale - este admirabilă, este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire. Toţi actorii sunt în pierdere, cu excepţia unor mari producători reglabili, respectiv: furnizorii, care nu au posibilitate de reglaj pentru că nu au acces la date în timp real; producătorii de energie din surse regenerabile, care sunt volatili prin definiţie şi consumatorii industriali. Pentru producătorii mici, necontrolabili, de ESRE s-a ajuns în situaţia în care costurile de echilibrare sunt aproape la fel de mari ca veniturile într-o lună. Iar producătorii mai mari sunt nevoiţi să limiteze voluntar producţia aproape în fiecare zi", precizează Martin Moise, prim vicepreşedinte PATRES.
În perioada ianuarie - mai 2024, preţurile din piaţa de echilibrare au depăşit, în multe intervale, valoarea de 7.000 lei/MWh, în condiţiile în care preţul energiei pe PZU pentru aceeaşi perioadă era de 381 lei/MWh. O analiză a primelor zile din luna iunie 2024 arată intervale de decontare consecutive, cu sensuri aritmetice opuse şi valori absolute de mii de lei pentru 1 MWh.
"Iată că pe 17 octombrie, pentru un interval orar, preţul din piaţa de echilibrare de energie a ajuns la exorbitanta valoare de 187.614 lei/MWh, conform datelor de pe platforma Asociaţiei Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa, ENTSO-E. Incredibil, dar se întâmplă în România pe piaţa de echilibrare! Şi autorităţile refuză să vină cu explicaţii şi să ia măsuri pentru stoparea acestei situaţii. La o lună după ce Transelectrica a justificat un preţ exorbitant în piaţa de echilibrare de energie ca fiind o eroare tehnică, situaţia se repetă, dar într-un mod mult mai grav. Preţul de echilibrare înregistrat în data de 17 octombrie a depăşit cu mult 100.000 de lei/MWh, a fost aproape dublu faţă de valorile înregistrate în urmă cu o lună, în acelaşi context aparent "excepţional". În septembrie, Transelectrica a susţinut că preţul de 102.000 lei/MWh a fost cauzat de o eroare a platformei DAMAS II. După o lună, iată că situaţia escaladează, din nou, şi nu avem explicaţii concrete pentru anomaliile din această piaţă", se menţionează în comunicat.
PATRES atrage atenţia că repetarea acestor incidente pune la îndoială integritatea procesului de echilibrare şi transparenţa în piaţa de energie, ceea ce afectează nu doar participanţii la piaţă, ci şi consumatorii, care, în final, suportă costurile.
În piaţa de echilibrare sunt penalizate diferenţele între prognoza de producţie şi prognoza realizată sau cele între prognoza de consum şi consumul realizat, practic toţi clienţii plătesc, în facturile primite de la furnizori, aceste preţuri din echilibrare, susţin producătorii de energie din surse regenerabile.
"Piaţa de echilibrare ar trebui să fie competitivă, pe baza unei ordini de merit. Este un grad mare de concentrare în piaţă, un singur actor, statul, este majoritar. Nu este sănătos şi România tot amână cuplarea pieţelor de echilibrare. Este imperativ ca autorităţile să acţioneze rapid pentru a corecta această situaţie şi pentru a asigura un mediu mai echitabil şi sustenabil pentru producătorii de energie regenerabilă şi ceilalţi participanţi la piaţă", a declarat Viorel Lefter, preşedinte PATRES, citat în comunicat.
Reprezentanţii organizaţiei semnalează, totodată, că în cadrul formulei de calcul a supraimpozitării care se aplică producătorilor de energie se recunoaşte doar un procent de 10% din costul cu dezechilibrele. În cazul furnizorilor, doar 5% din acest cost este recunoscut în formula de calcul privind plafonarea.
"Practic, tot ce depăşeşte aceste două plafoane reprezintă o pierdere directă pentru toţi aceşti participanţi la piaţă - asta în contextul în care tot statul este, de facto, actorul principal în piaţa de echilibrare", transmit aceştia.
PATRES a anunţat, în context, că a transmis adrese la toate instituţiile responsabile şi a venit cu o serie de propuneri pentru o gestionare corectă a pieţei de echilibrare în beneficiul tuturor actorilor şi a consumatorilor, precum şi al SEN.
Printre propuneri se numără: Consiliul Concurenţei să deschidă o investigaţie pentru a verifica modul de ofertare respectiv formarea preţurilor dar şi existenţa unei concentrării pe piaţa de echilibrare; recunoaşterea integrală a costurilor cu dezechilibrele în calculul privind plafonarea şi compensarea în cazul producătorilor şi al furnizorilor; stabilirea unui mod de formare a preţului pe principiul "pay as bid" şi nu "pay as cleared", aşa cum a propus ANRE în prima variantă de modificare a ordinului privind piaţa de echilibrare, chiar dacă acest lucru înseamnă o deviaţie de la norme europene; stabilirea unui preţ maximal pentru servicii specifice pieţei de echilibrare (această măsură poate fi implementată imediat şi aplicată temporar, având în vedere situaţia critică în care se află furnizorii şi producătorii de energie regenerabilă); publicarea preţurilor de echilibrare şi a ofertelor definitive (asigurarea unei transparenţe totale în ceea ce priveşte mecanismele de formare a preţurilor de echilibrare şi publicarea regulată a datelor conform cerinţelor legale).
Organizaţia mai propune simplificarea procedurilor de calificare la piaţa de echilibrare, penalizarea operatorilor de distribuţie care nu citesc contoarele în frecvenţa stabilită de lege/reglementări ANRE, incentivarea distribuitorilor să citească şi să folosească contoarele cu curba de sarcină instalate la casnici (în prezent, există peste 2,5 milioane de contoare inteligente care nu sunt de fapt citite şi, în cazul acestora, operatorii de distribuţie folosesc pentru decontare curba sintetică şi nu măsura reală la 15 minute), stimularea ofertării din partea furnizorilor a produselor cu preţ dinamic, pentru acest lucru fiind necesară corelarea cu citirea contoarelor din partea distribuitorilor.
Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România, cu 119 de membri - producători de energie din surse regenerabile, cu putere instalată totală de aproximativ 3000 MW, reprezintă investiţii în sectorul energetic din România de aproximativ 4,5 miliarde de euro.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 203 / 18052 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...