ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază (studiu)

29 Martie 2024   |   Agerpres

Studiul a urmărit analiza comparativă între anii 2022 şi 2023, împreună cu perspectivele pe care le au angajaţii români pentru 2024 şi a reieşit că salariaţii din România se confruntă cu o serie de provocări cu privire la condiţiile de muncă şi la evoluţia carierei lor, pe măsură ce mediul profesional evoluează şi se adaptează la schimbările socio-economice şi tehnologice.

 
 
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul salariilor (40%) şi sănătatea fizică (38%), relevă rezultatele studiului MKOR Employee Sentiment, dat vineri publicităţii.
 
Studiul a urmărit analiza comparativă între anii 2022 şi 2023, împreună cu perspectivele pe care le au angajaţii români pentru 2024 şi a reieşit că salariaţii din România se confruntă cu o serie de provocări cu privire la condiţiile de muncă şi la evoluţia carierei lor, pe măsură ce mediul profesional evoluează şi se adaptează la schimbările socio-economice şi tehnologice.
 
"Ne-am dorit să aflăm ce planuri şi aşteptări au angajaţii, dar şi îngrijorările lor în plan personal. În cadrul acestui studiu, analizăm retrospectiv anul 2023 din perspectiva angajaţilor, prin prisma unor indicatori cheie: siguranţă, aspecte financiare, oportunităţi de creştere, volum de muncă, flexibilitate şi dinamica echipei. Conform datelor analizate, piaţa muncii a fost marcată de o serie de tendinţe contrastante care au afectat direct experienţa angajaţilor în 2023", a declarat Cori Cimpoca, fondatoarea MKOR.
 
Incertitudinea în cadrul pieţei muncii a înregistrat o creştere de 8% faţă de 2022, dar şi volumul de muncă a crescut cu 8% pentru 49% dintre angajaţi, în special pentru Millennials şi persoanele cu venituri mari.
 
Raportat la creşterile salariale şi ale beneficiilor, 4 din 10 angajaţi au primit măriri în 2023, fiind în creştere cu 7% faţă de 2022, mai ales pentru Millennials şi angajaţii full-time.
 
În ceea ce priveşte evoluţia profesională, 24% au beneficiat de oportunităţi de dezvoltare (traininguri, promovare etc.), în special femeile, angajaţii part-time şi cei din Generaţia Z.
 
Conform studiului, 2 din 10 angajaţi şi-ar schimba locul de muncă în următoarele 6 luni. Factorii principali care le influenţează angajaţilor decizia de schimbare a locului de muncă sunt: venituri mai mari (80%), mai multe beneficii extrasalariale (37%) şi siguranţa jobului (33%). Astfel, 8 din 10 tineri şi-ar schimba jobul pentru un venit mai mare, mai ales bărbaţii, cei peste 26 ani şi părinţii cu copii minori.
 
Pentru Generaţia Z, flexibilitatea este mai importantă, iar tinerii nu sunt dispuşi să negocieze acest aspect. În acest sens, 7 din 10 tineri preferă să lucreze de acasă sau remote, iar 2 din 10 vor să aibă posibilitatea de a munci de acasă cel puţin trei zile pe săptămână.
 
Opt din 10 tineri spun că principala motivaţie pentru a-şi schimba locul de muncă este o propunere financiară mai competitivă. Programul de muncă flexibil (37%) şi oportunităţile de avansare în carieră (27%) sunt următoarele cele mai importante criterii. În medie, tinerii se aşteaptă să rămână în aceeaşi poziţie un an până să fie promovaţi.
 
Referitor la evoluţia pieţei muncii din România, aşteptările sunt pesimiste. 7 din 10 persoane consideră că numărul şomerilor va creşte în 2024, iar 3 din 10 persoane cred că situaţia organizaţiei unde lucrează se va înrăutăţi în 2024. În acelaşi timp, 54% spun că au o echipă stabilă şi au rămas alături de acelaşi număr de colegi.
 
Studiul MKOR Employee Sentiment a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 4.524 persoane.
 
MKOR este o agenţie de cercetare de piaţă inovativă, care combină experienţa practică în afaceri, know-how-ul la nivel MBA şi expertiza de top pentru a oferi o înţelegere aprofundată a mediului de business. În activitatea sa, MKOR acoperă toate tipurile de cercetare şi oferă o flexibilitate crescută clienţilor săi, cu scopul înţelegerii şi livrării celor mai detaliate perspective asupra pieţei. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 668 / 17296
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...