ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază (studiu)

29 Martie 2024   |   Agerpres

Studiul a urmărit analiza comparativă între anii 2022 şi 2023, împreună cu perspectivele pe care le au angajaţii români pentru 2024 şi a reieşit că salariaţii din România se confruntă cu o serie de provocări cu privire la condiţiile de muncă şi la evoluţia carierei lor, pe măsură ce mediul profesional evoluează şi se adaptează la schimbările socio-economice şi tehnologice.

 
 
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul salariilor (40%) şi sănătatea fizică (38%), relevă rezultatele studiului MKOR Employee Sentiment, dat vineri publicităţii.
 
Studiul a urmărit analiza comparativă între anii 2022 şi 2023, împreună cu perspectivele pe care le au angajaţii români pentru 2024 şi a reieşit că salariaţii din România se confruntă cu o serie de provocări cu privire la condiţiile de muncă şi la evoluţia carierei lor, pe măsură ce mediul profesional evoluează şi se adaptează la schimbările socio-economice şi tehnologice.
 
"Ne-am dorit să aflăm ce planuri şi aşteptări au angajaţii, dar şi îngrijorările lor în plan personal. În cadrul acestui studiu, analizăm retrospectiv anul 2023 din perspectiva angajaţilor, prin prisma unor indicatori cheie: siguranţă, aspecte financiare, oportunităţi de creştere, volum de muncă, flexibilitate şi dinamica echipei. Conform datelor analizate, piaţa muncii a fost marcată de o serie de tendinţe contrastante care au afectat direct experienţa angajaţilor în 2023", a declarat Cori Cimpoca, fondatoarea MKOR.
 
Incertitudinea în cadrul pieţei muncii a înregistrat o creştere de 8% faţă de 2022, dar şi volumul de muncă a crescut cu 8% pentru 49% dintre angajaţi, în special pentru Millennials şi persoanele cu venituri mari.
 
Raportat la creşterile salariale şi ale beneficiilor, 4 din 10 angajaţi au primit măriri în 2023, fiind în creştere cu 7% faţă de 2022, mai ales pentru Millennials şi angajaţii full-time.
 
În ceea ce priveşte evoluţia profesională, 24% au beneficiat de oportunităţi de dezvoltare (traininguri, promovare etc.), în special femeile, angajaţii part-time şi cei din Generaţia Z.
 
Conform studiului, 2 din 10 angajaţi şi-ar schimba locul de muncă în următoarele 6 luni. Factorii principali care le influenţează angajaţilor decizia de schimbare a locului de muncă sunt: venituri mai mari (80%), mai multe beneficii extrasalariale (37%) şi siguranţa jobului (33%). Astfel, 8 din 10 tineri şi-ar schimba jobul pentru un venit mai mare, mai ales bărbaţii, cei peste 26 ani şi părinţii cu copii minori.
 
Pentru Generaţia Z, flexibilitatea este mai importantă, iar tinerii nu sunt dispuşi să negocieze acest aspect. În acest sens, 7 din 10 tineri preferă să lucreze de acasă sau remote, iar 2 din 10 vor să aibă posibilitatea de a munci de acasă cel puţin trei zile pe săptămână.
 
Opt din 10 tineri spun că principala motivaţie pentru a-şi schimba locul de muncă este o propunere financiară mai competitivă. Programul de muncă flexibil (37%) şi oportunităţile de avansare în carieră (27%) sunt următoarele cele mai importante criterii. În medie, tinerii se aşteaptă să rămână în aceeaşi poziţie un an până să fie promovaţi.
 
Referitor la evoluţia pieţei muncii din România, aşteptările sunt pesimiste. 7 din 10 persoane consideră că numărul şomerilor va creşte în 2024, iar 3 din 10 persoane cred că situaţia organizaţiei unde lucrează se va înrăutăţi în 2024. În acelaşi timp, 54% spun că au o echipă stabilă şi au rămas alături de acelaşi număr de colegi.
 
Studiul MKOR Employee Sentiment a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 4.524 persoane.
 
MKOR este o agenţie de cercetare de piaţă inovativă, care combină experienţa practică în afaceri, know-how-ul la nivel MBA şi expertiza de top pentru a oferi o înţelegere aprofundată a mediului de business. În activitatea sa, MKOR acoperă toate tipurile de cercetare şi oferă o flexibilitate crescută clienţilor săi, cu scopul înţelegerii şi livrării celor mai detaliate perspective asupra pieţei. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 151 / 16779
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...