ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa ambalajelor se redefineşte puternic în 2024 şi pune presiune pe jucătorii din domeniu (analiză)

31 Ianuarie 2024   |   AGERPRES

Într-un context economic uşor impredictibil, piaţa de ambalaje trece printr-un proces de redefinire, în care reinventarea în business şi oferirea de produse de calitate sunt obligatorii, punând presiune pe jucătorii din domeniu.

 
 
Piaţa de ambalaje în 2024 se va caracteriza printr-o creştere uşoară, alimentată în mare măsură de schimbările din comportamentul consumatorilor, orientat spre ambalaje de calitate superioară şi către cele sustenabile, relevă o analiză realizată de o companie de profil.

"Piaţa de ambalaje continuă să fie pe un trend ascendent şi dinamic şi anul acesta, pe fondul interesului ridicat pentru ambalaje rezistente şi pentru produse sustenabile, dar şi în contextul accelerării e-commerce-ului, care impulsionează cererea pentru acest produs. Totodată, piaţa de ambalaje în 2024 este caracterizată şi de trecerea la ambalajul minimalist. Revenirea la elementele de bază implică utilizarea unor ambalaje cu un design simplu, dar eficient, care se concentrează pe funcţionalitate şi nu pe o campanie de branding excesiv", se arată în analiză.


Într-un context economic uşor impredictibil, piaţa de ambalaje trece printr-un proces de redefinire, în care reinventarea în business şi oferirea de produse de calitate sunt obligatorii, punând presiune pe jucătorii din domeniu. Astfel, piaţa de ambalaje din România va deveni un reper în regiune, arată previziunile Inatech Packaging, una dintre cele mai mari companii de ambalaje de protecţie din ţară.

"Piaţa de ambalaje îşi păstrează un trend ascendent şi dinamic, motiv pentru care este nevoie să ne reinventam constant. Vedem în 2024 un an destul de bun pentru piaţa ambalajelor, însă nu în aceleaşi condiţii ca până acum. În mod clar, piaţa îşi reconfigurează traseul, iar direcţia este către un nou nivel de excelenţă şi de inovare. Sustenabilitatea are un ecou puternic în 2024, business-urile din România fiind orientate spre a integra tot mai mult produse prietenoase cu mediul în activitatea lor, dar vizează şi reducerea costurilor în ansamblu. De aceea, vor fi câştigători jucătorii din piaţă care se adaptează şi se reinventează şi care oferă soluţii complete de packaging, care să acopere nevoile variate ale companiilor", susţine Cristian Bădescu, directorul general al Inatech Packaging.

Începutul lui 2024 arată un an cu un nivel mai ridicat de incertitudine, ceea ce pune presiune pe optimizarea costurilor în companiile client. Astfel, una dintre principalele tendinţe în acest an este creşterea interesului pentru ambalaje de calitate, rezistente într-un proces mai lung de manipulare şi transportare, la un cost optim, care să îndeplinească nevoile firmelor şi să le ajute să reducă risipa şi costurile.

Astfel, Inatech Packaging, care oferă soluţii complete de ambalare de peste 5.000 de produse unice, se aşteaptă la o cerere în creştere per total cu 10%, cu precădere pentru ambalaje din carton, hârtie, folie cu bule de aer, dar şi pentru zona de automatizare - echipamente pentru optimizarea procesului de ambalare (maşini şi sisteme de ambalare).

Cererea principală de ambalaje va fi generată de industriile e-commerce, farma (ambalaje cu temperatură controlată), componente electronice şi logistică, însă piaţa de ecommerce, prin apariţia a tot mai multe magazine online şi a creşterii numărului de comenzi online, va aduce creşteri semnificative în piaţa de ambalaje, urmând trendul de anul trecut când a generat o creştere a cererii de 24% pentru grupul Inatech. În acest sens, ecommerce-ul românesc va contribui inclusiv la dezvoltarea pieţei de ambalaje din România în regiune.

Cu o presiune pe reducerea impactului asupra mediului şi implementării de soluţii ESG, companiile se vor orienta tot mai mult spre achiziţia de ambalaje sustenabile, realizate din materiale reciclate, dar şi către ambalaje ecologice, realizate din hârtie şi carton.

"Cu siguranţă, în 2024, cuvântul 'sustenabilitate' va avea un ecou puternic în mediul de business în general - multe companii adoptând soluţii favorabile mediului înconjurător. Există o dorinţă tot mai mare în rândul clienţilor de a reduce utilizarea ambalajelor din plastic. Ambalajele sustenabile vor deveni nu doar o tendinţă, ci o necesitate imperativă. Acest trend reprezintă nu doar o evoluţie a preferinţelor consumatorilor, ci şi o direcţie strategică esenţială pentru industria ambalajelor, cu implicaţii pozitive asupra mediului şi a relaţiilor cu clienţii. Am pregătit şi am dezvoltat din timp, constant, acest segment pentru a oferi tipurile de ambalaje sustenabile dorite de companii, dar şi de consumatorii persoane fizice şi vedem în acest segment un pilon de bază pentru businessul Inatech", a adăugat Cristian Bădescu.

De asemenea, noi tendinţe se vor remarca pe piaţă, printre care cererea şi mai mare pentru ambalaje pe segmentul B2C, crescând interesul pentru ambalaje de calitate dintr-o gamă completă, de peste 5.000 de produse unice. Pe acest segment, cele mai multe comenzi vin din magazinul online Inatech-shop.ro, unde cele mai căutate produse sunt ambalajele pentru e-commerce (cutii returnabile cu autoformare şi autosigilare), ambalajele pentru protecţie eco-friendly, ambalajele cu temperatură controlată şi sistemele profesionale pentru ambalare.

Fondat în 2010, grupul Inatech, din care fac parte Inatech Packaging (divizia de ambalaje), Isoteckline (divizia de izolaţii pentru construcţii) şi iFOAM AG (divizia de ambalaje customizate), este una dintre cele mai mari companii de ambalaje de protecţie din România şi Europa de Est, cu o gamă completă de ambalaje şi constant diversificată cu noi tipuri de ambalaje, numărând în prezent peste 5.000 de coduri unice în portofoliul de produse.

Compania are atât divizie de ambalaje de protecţie, cât şi de materiale izolatoare şi o linie de producţie de ambalaje customizate, prin care deserveşte numeroase industrii printre care automotive, e-commerce, logistică ,farmaceutică, electronică, aeronautică, construcţii, producţia de mobilă şi altele. Cu un depozit în Domneşti-Ilfov şi Oradea-CTP Cargo Terminal, Inatech Packaging deserveşte pieţele din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania şi Austria, segmentul de export reprezentând 10% din business.

În 2023, Inatech a intrat pe segmentul de reciclare şi prelucrare a deşeurilor din plastic pentru producerea de materie primă de tip granulă reciclată, necesară pentru protecţia produselor, ca parte din strategia de sustenabilitate a întregului grup.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1113 / 17257
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...