ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa de capital din România a crescut în ianuarie mai mult decât în tot anul 2020

09 Februarie 2021   |   AGERPRES

Activitatea investiţională la BVB a crescut luna trecută cu 6,1% comparativ cu ianuarie 2020.

 
 
Piaţa de capital din România a crescut în ianuarie mai mult decât în tot anul 2020, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în care se menţionează că indicele BET-TR, care include şi dividendele, a consemnat un avans de 5,1% în ianuarie comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Mai mult decât atât, BET-TR a încheiat ultima şedinţă de tranzacţionare din luna ianuarie a acestui an la un nivel record de 17.350 de puncte, stabilind astfel un nou maxim istoric după ce doborâse anterior un alt vârf, de 16.500 de puncte, atins la finalul lunii decembrie anul trecut.

Conform sursei citate, piaţa de capital din România demonstrează că reprezintă un pilon esenţial de finanţare a economiei locale şi că atât statul, cât şi investitorii români îşi pot spori bunăstarea prin participarea la fenomenul bursier.


"Ne bucură decizia recentă a Guvernului României care deschide drumul listării de pachete minoritare de acţiuni în companiile în care statul român este acţionar. Reluarea listărilor nu înseamnă privatizare, ci transparenţă şi acces la finanţare, statul putând deţine în continuare controlul majoritar în companiile din portofoliu. Este în interesul statului român să aibă cât mai multe companii listate pe bursă pentru că piaţa de capital asigură un climat de performanţă şi transparenţă, contribuind astfel la dezvoltarea economiei naţionale. Noi, la Bursa de Valori Bucureşti, ne poziţionăm ca parteneri pe termen lung ai statului român, avem împreună o experienţă îndelungată şi pozitivă în utilizarea mecanismelor pieţei de capital atât prin emisiuni de titluri de stat, cât şi prin listarea pe bursă în ultimii 20 de ani a unora dintre cele mai importante companii din portofoliul său: începând cu OMV Petrom în 2001, companie la care statul deţine un pachet semnificativ de peste 20,6%, şi continuând cu alte şase companii incluse în indicele BET în care statul este cel mai important acţionar (Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Transelectrica, Conpet). Bursa oferă astfel multiple exemple în care companiile în care statul este acţionar au devenit un succes economic", a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Listarea unor pachete minoritare de acţiuni pe bursă prezintă o serie de avantaje, printre care transparenţa modului în care companiile îşi derulează activitatea dar şi o evaluare corectă a acestora dictată de cerere şi ofertă, a arătat, la rândul său, Adrian Tănase, directorul general al BVB.

"Avantajele listării pe bursă a companiilor sunt multiple. Piaţa de capital asigură, prin regulile impuse de guvernanţa corporativă, o transparenţă crescută în modul în care companiile listate îşi desfăşoară activitatea, un management performant care răspunde în faţa acţionarilor, dar şi o evaluare corectă a companiilor dictată de cerere şi ofertă. Pentru bugetul de stat, prezenţa companiilor de stat pe bursă poate crea oportunităţi de realizare a unor fluxuri suplimentare de bani către buget. În acelaşi timp reduce şi presiunea de a asigura eventuale finanţări de la buget pentru că piaţa de capital oferă posibilitatea companiilor de a se finanţa prin emiterea de acţiuni sau obligaţiuni care să acopere necesarul de investiţii pentru a permite companiilor româneşti să se dezvolte. Pentru români, creşterea numărului de companii listate la bursă înseamnă o participare sporită la activitatea economică a României, fie prin investiţii directe cumpărând acţiuni la aceste societăţi, fie prin investiţii indirecte, cum ar fi fondurile de investiţii sau fondurile de pensii, mai ales că 7,6 milioane de salariaţi români contribuie la fondurile de pensii Pilon II," a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Activitatea investiţională la BVB a crescut luna trecută cu 6,1% comparativ cu ianuarie 2020. Astfel, valoarea totală de tranzacţionare înregistrată la nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare a ajuns la 1,08 miliarde de lei (echivalentul a 221 milioane de euro). Din această valoare, tranzacţiile realizate pe segmentul de acţiuni au reprezentat 783 milioane de lei (160 milioane de euro), în timp ce pe segmentul de instrumente cu venit fix tranzacţiile au totalizat 235 milioane de lei (48 milioane de euro). Restul tranzacţiilor au fost realizate pe segmentul de produse structurate, unităţi de fond, ETF.

Valoarea medie zilnică de tranzacţionare realizată în ianuarie cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 53,88 milioane de lei (11,07 milioane de euro), un plus de şase procente faţă de prima lună a anului anterior.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13048 / 17226
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...