ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA

04 Octombrie 2024   |   BizLawyer

Dintr-o perspectivă cross-border, tranzacțiile de tip inbound au crescut cu 39,2% în primele nouă luni din 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023, totalizând 103 tranzacții, în timp ce jucătorii domestici și-au redus activitatea pe piața locală cu 13,8%, înregistrând 81 de tranzacții.

 
 
Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat 198 de tranzacții  în primele nouă luni (9M) ale anului 2024, marcând o creștere de 8,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (183 de tranzacții), anunță EY România. Valoarea estimată a tranzacțiilor a crescut cu 22,3% în 9M 2024, ajungând la 5,2 miliarde USD , față de 4,2 miliarde USD în 9M 2023, fiind susținută în mare parte de activitatea robustă din sectorul de Energie și Utilități. Valoarea tranzacțiilor comunicate în această perioadă a rămas aproape neschimbată, la 2,5 miliarde USD (-0,1% față de 9M 2023).

Această evoluție se aliniază cu tendințele regionale și globale, întrucât valoarea tranzacțiilor de tip M&A din Europa a crescut cu aproximativ 30% în aceeași perioadă, în timp ce valoarea tranzacțiilor globale a înregistrat o creștere de circa 16%. Tendințele pozitive din piețele de M&A, atât pe plan local, cât și global, sugerează o dinamică nouă în 2024, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții, după o perioadă dificilă pentru piețele dezvoltate. Această schimbare are loc pe fondul reducerii dobânzilor și al scăderii inflației, generată de prețurile scăzute la bunuri și energie.

 
Cea mai mare tranzacție înregistrată în primele nouă luni ale anului 2024 este achiziția unui portofoliu de energie regenerabilă de 629 MW de către Public Power Corporation (PPC), principala companie de energie electrică din Grecia, pentru suma de 768 milioane USD. Această tranzacție vine în urma achiziției multi-country realizate de PPC la începutul acestui an, care a inclus 90 de proiecte solare în România (516 MW), Italia (503 MW), Bulgaria (500 MW) și Croația (445 MW) pentru peste 2,1 miliarde USD de la Mytilineos, precum și mega-tranzacția de anul trecut, în valoare de 1,4 miliarde USD, prin care PPC a achiziționat operațiunile din România ale companiei italiene Enel.

A doua cea mai mare tranzacție din T3 (ocupând locul al treilea în primele nouă luni din 2024) a implicat vânzarea unui proiect de energie eoliană onshore de 99 MW de către compania suedeză OX2 către Nala Renewables, un joint venture între IFM Investors din Australia și Trafigura, unul dintre cei mai mari furnizori de materii prime din lume, pentru aproximativ 234 milioane USD. Acordul include construcția parcului care va deveni operațional în prima jumătate a anului 2026, și un contract PPA pe 12 ani cu o corporație multinațională. Echipa multidisciplinară și cross-border a EY a sprijinit OX2 în prima sa tranzacție în România oferind servicii de consultanță sell-side M&A.



Tot în această perioadă, EY a oferit servicii complete de consultanță sell-side M&A, coordonând structura și procesul tranzacției pentru achiziția TehnoWorld, principalul producător de țevi din România, de către CRH, unul dintre cei mai mari jucători în domeniul materialelor de construcții la nivel mondial. Extinderea unui actor tradițional din sectorul betonului în segmentul de țevi pentru apă reprezintă o tranzacție de referință pentru piața locală de M&A.

În altă tranzacție notabilă din T3, Digi Communications, principalul furnizor de servicii de televiziune și internet din România, a cumpărat Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații din Portugalia, de la Cabonitel, pentru 163 milioane USD.

În ceea ce privește dinamica investitorilor, jucătorii strategici au rămas principalii actori pe piața locală de M&A, reprezentând 92% din volumul tranzacțiilor din primele nouă luni ale anului 2024, un record pentru această perioadă din 2018 încoace. Dintr-o perspectivă cross-border, tranzacțiile de tip inbound au crescut cu 39,2% în primele nouă luni din 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023, totalizând 103 tranzacții, în timp ce jucătorii domestici și-au redus activitatea pe piața locală cu 13,8%, înregistrând 81 de tranzacții. În ceea ce privește tranzacțiile cu valori comunicate care depășesc 100 milioane USD, trimestrul al treilea al acestui an a înregistrat patru astfel de tranzacții, spre deosebire de T3 2023, când nu a fost înregistrată nicio tranzacție de acest fel.

În acest context, activitatea de M&A din România continuă să beneficieze de factori pozitivi, precum creșterea puternică a PIB-ului, venituri reale disponibile mai mari care stimulează consumul privat, scăderea inflației și investiții semnificative finanțate de UE în infrastructura publică.

Primele cinci sectoare cele mai active în funcție de volumul tranzacțiilor din primele nouă luni ale anului au fost Imobiliare, Ospitalitate & Construcții (35 de tranzacții), istoric unul din sectoarele de vârf, Energie și Utilități (32 de tranzacții), Produse de Consum & Retail (28 de tranzacții), Tehnologie (19 tranzacții), urmat de sectorul Sănătății, cu 16 tranzacții. Sectorul Energie și Utilități a înregistrat cel mai mare număr de tranzacții pentru această perioadă din 2018 încoace, dublându-se (+113%) față de primele nouă luni din 2023. Acest lucru subliniază și mai mult poziția puternică a României ca destinație atractivă pentru investițiile în energie regenerabilă.

În ceea ce privește țara de origine, cei mai activi investitori au fost din SUA (15 tranzacții), care și-au menținut poziția de investitor de top, urmați de Austria (10 tranzacții), Germania (9 tranzacții), Franța (7 tranzacții), Polonia și Țările de Jos, fiecare înregistrând câte 6 tranzacții.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 17692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...