ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa românească de investiţii imobiliare a încheiat primele trei trimestre cu tranzacţii de aproape 650 milioane de euro (raport)

10 Decembrie 2024   |   BizLawyer

În contextul actual, experţii Colliers estimează la nivel regional un volum de tranzacţii care să depăşească 10 miliarde de euro în 2025.

 
 
Piaţa românească de investiţii imobiliare a încheiat primele trei trimestre din 2024 cu tranzacţii de aproape 650 milioane de euro, în creştere de aproximativ 3 ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, activitatea de tranzacţionare fiind dominată de active industriale şi de retail, arată raportul Colliers "Q1-Q3 CEE Investment Scene".

La nivel de regiune, volumul investiţiilor a crescut cu aproximativ 24% comparativ cu anul anterior, România înregistrând cea mai bună performanţă în comparaţie cu celelalte cinci economii majore (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia) din Europa Centrală şi de Est (ECE).

Consultanţii Colliers estimează că perspectivele pieţei imobiliare rămân solide, având în vedere creşterea volumului tranzacţionat, stabilizarea preţurilor şi fluxurile de capital, care indică o îmbunătăţire a condiţiilor până în a doua jumătate a anului 2025 în absenţa unor modificări majore ale conjuncturii internaţionale.


În ansamblu, volumul total al investiţiilor din cele şase ţări din ECE a ajuns la 5 miliarde de euro în primele trei trimestre ale anului 2024. Această creştere reflectă redresarea pieţelor europene şi globale după un 2023 marcat de încetinire. Consultanţii Colliers prognozează că, până la sfârşitul anului, volumul investiţiilor va ajunge între 7 - 7,5 miliarde de euro, cu aproximativ 30% sub media ultimilor 10 ani.

Polonia a generat aproape 55% din volumul total al regiunii, cu o activitate locală semnificativă în al doilea şi al treilea trimestru. Rezultatele înregistrate au variat însă semnificativ în regiune, de la o scădere faţă de anul precedent de 63% a activităţii în Slovacia, la o creştere de 190% în România. De menţionat că România are o pondere de aproximativ 13% în totalul activităţii din cele 6 ţări în condiţiile în care înaintea pandemiei ponderea era, de regulă, de o singură cifră.

"Investiţiile regionale au crescut cu 24% faţă de anul precedent, dar rămân cu 37% sub nivelurile din 2022. Ne aşteptăm la o revenire mai amplă în 2025, sub rezerva stabilizării economice, controlului inflaţiei şi tendinţelor ratelor dobânzilor. România a înregistrat de departe cea mai mare creştere procentuală a volumelor de investiţii din regiune în perioada analizată şi ne aşteptăm la un interes susţinut pentru piaţa noastră şi anul viitor, nu în ultimul rând datorită randamentelor atractive oferite comparativ cu alte pieţe regionale", a explicat Robert Miklo, director Investment Services la Colliers, în comunicat.

Potrivit documentului citat, activitatea de tranzacţionare a fost dominată în România de active industriale şi de retail pentru al doilea an consecutiv, marcând o schimbare semnificativă faţă de anii anteriori, când birourile erau predominante. La nivelul ECE, sectoarele industrial şi logistic, împreună cu cel al birourilor, au reprezentat câte 29% din volumele tranzacţionate în primele nouă luni din 2024, urmate de retail, cu o cotă de 26%, şi rezidenţial, cu 12%. Bucureştiul are unul dintre cele mai mari randamente investiţionale din regiune pentru sectoarele industrial şi al clădirilor de birouri (7,5% pentru activele prime), dar şi retail (7,25%).

"Perspectivele imobiliare în regiunea ECE rămân pozitive, deşi regiunea nu este ferită de influenţele externe şi factorii macroeconomici care pot afecta pieţele şi industriile, în special în relaţia cu partenerii comerciali principali. Creşterea economică din ECE, mai ales în contrast cu recesiunea Germaniei, alături de stabilizarea preţurilor şi revenirea capitalului instituţional, indică condiţii mai favorabile până în 2026. În prezent, tranzacţiile se concentrează pe strategii de tip value-add şi oportunist, în special în sectoarele unde preţurile au fost ajustate. Cu toate acestea, persistă discrepanţe semnificative de preţ, mai ales în sectorul logistic. Privind spre 2025, optimismul este moderat, pe fondul stabilizării preţurilor şi al aşteptărilor privind reducerile dobânzilor de către Banca Centrală Europeană, care ar putea stimula activitatea pe piaţă", conchide Silviu Pop, director ECE & Romania Research la Colliers.

În contextul actual, experţii Colliers estimează la nivel regional un volum de tranzacţii care să depăşească 10 miliarde de euro în 2025.

Colliers este o companie care oferă servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor. Cu operaţiuni în 70 de ţări, cei 22.000 de specialişti lucrează împreună pentru a oferi consultanţă de specialitate pentru clienţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1420 / 19553
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...