Peste trei sferturi dintre liderii companiilor europene de servicii financiare majorează bugetele de investiţii în GenAI
10 Decembrie 2024
BizLawyerPotrivit sursei citate, cu toate că liderii au aspiraţii ambiţioase pentru o mai mare integrare a IA în activităţile comerciale, iar 28% dintre aceştia afirmă că au accelerat per total adoptarea IA în ultimul an, majoritatea firmelor se menţin în stadii incipiente, experimentale, în special ceea ce priveşte GenAI.
Nouă din zece companii europene care oferă servicii financiare (90%) au adoptat Inteligenţa Artificială (IA) în operaţiuni într-o anumită măsură, iar aproape trei sferturi (72%) dintre lideri plănuiesc să majoreze investiţiile anuale în GenAI, reiese dintr-un studiu publicat marţi.
Conform cercetării "EY European Financial Services AI Survey", ajunsă la cea de-a doua ediţie, numai 11% dintre cei care conduc astfel de organizaţii au declarat că firma lor este pregătită pentru viitoarele reglementări, inclusiv Regulamentul UE privind IA, în timp ce 15% susţin că nu au implementat un cadru privind riscul de reglementare în acest domeniu.
Totodată, 25% dintre companiile incluse în studiu au menţionat că dispun de programe de instruire în domeniul GenAI, deşi 78% dintre lideri consideră că angajaţii nu deţin abilităţi solide pentru noua tehnologie.
Conform cercetării "EY European Financial Services AI Survey", ajunsă la cea de-a doua ediţie, numai 11% dintre cei care conduc astfel de organizaţii au declarat că firma lor este pregătită pentru viitoarele reglementări, inclusiv Regulamentul UE privind IA, în timp ce 15% susţin că nu au implementat un cadru privind riscul de reglementare în acest domeniu.
Totodată, 25% dintre companiile incluse în studiu au menţionat că dispun de programe de instruire în domeniul GenAI, deşi 78% dintre lideri consideră că angajaţii nu deţin abilităţi solide pentru noua tehnologie.
Potrivit sursei citate, cu toate că liderii au aspiraţii ambiţioase pentru o mai mare integrare a IA în activităţile comerciale, iar 28% dintre aceştia afirmă că au accelerat per total adoptarea IA în ultimul an, majoritatea firmelor se menţin în stadii incipiente, experimentale, în special ceea ce priveşte GenAI.
Datele centralizate de EY arată că doar 31% dintre companiile din Europa consideră că sunt pe drumul cel bun în ceea ce priveşte integrarea generală a IA, în timp ce 60% se află încă în faza de planificare.
De asemenea, majoritatea directorilor intervievaţi (66%) consideră că, în anul următor, până la un sfert (25%) dintre actualele posturi din sectorul european al serviciilor financiare ar putea resimţi efectele integrării IA, iar 93% dintre executivii respondenţi au declarat că până la 10% dintre posturi ar putea fi desfiinţate.
În ciuda acestui fapt, 43% dintre respondenţi au spus că planurile privind instruirea angajaţilor în domeniul IA se află încă într-un stadiu incipient. Mai mult, 29% au confirmat că, în prezent, nu dispun de astfel de programe, dintre care 12% au afirmat că nu plănuiesc să elaboreze un asemenea program.
Totodată, şase din zece (59%) executivi sunt de părere că tehnologiile bazate pe IA vor avea un impact semnificativ sau chiar transformator asupra posturilor şi activităţilor îndeplinite de noii angajaţi, însă numai 24% dintre aceştia intenţionează să restructureze posturile şi atribuţiile la nivel de debutant, şi doar 25% plănuiesc să integreze formarea în domeniul IA în programele lor de instruire (în scădere de la 35%, în 2023). În plus, 35% au declarat că nu au luat nicio măsură pentru a contrabalansa potenţialul efect de domino al adoptării IA asupra angajaţilor debutanţi, în creştere de la 28%, cu un an în urmă.
În ceea ce priveşte domeniile de activitate care necesită cunoştinţe în domeniul IA şi însuşirile dorite de către şefii de companii de la noii angajaţi, pentru al doilea an consecutiv, pe primul loc se află Ştiinţa datelor şi inovării (alegerea principală în cazul a 54% dintre respondenţi), urmat de operaţiunile de back-office (46%) şi Tehnologia informaţiei (40%).
Întrebaţi care sunt principalele însuşiri pe care le vor căuta în recrutarea de angajaţi la nivel de debutant pentru a obţine o forţă de muncă cu abilităţi în materie de IA, principalele trei însuşiri invocate de către liderii din sectorul european al serviciilor financiare au fost: capacitatea de adaptare şi flexibilitate (77%), mentalitate inovativă şi experimentală (70%) şi capacitatea de a colabora şi lucra în afara domeniului de bază (44%).
La capitolul investiţional pe GenAI, 72% dintre executivi au declarat că vor creşte cheltuielile în următoarele 6-12 luni.
În 2024, principala preocupare referitoare la adoptarea GenAI a fost calitatea rezultatelor (invocată de către 56% dintre respondenţi), urmată de transparenţă şi caracterul explicabil (54%), confidenţialitatea datelor (53%) şi potenţialul de discriminare, lipsă de imparţialitate şi inechitate (47%).
"Pentru a gestiona posibilele implicaţii etice rezultate din integrarea GenAI, 14% dintre respondenţi au declarat că au implementat deja un cadru etic general în privinţa inteligenţei artificiale, în timp ce, în cazul altor 31%, un astfel de cadru se află în stadii incipiente de elaborare. Cu toate acestea, un sfert dintre respondenţi (25%) au spus că firma lor nu a elaborat încă un cadru etic în privinţa IA, iar 24% au declarat că nu au planuri să elaboreze un astfel de sistem", se menţionează în cercetarea de specialitate.
Studiul "EY European Financial Services AI" a sondat, în octombrie 2024, opiniile a 116 executivi din sectorul serviciilor financiare, proveniţi din 106 firme listate şi nelistate care deţin o capitalizare de piaţă totală de aproape 880 miliarde de euro, din întreaga Europă
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 261 / 18393 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...