ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Producătorii şi importatorii de automobile din România propun o valoare a tichetului “Rabla Plus” de 8.500 de euro, în 2025

29 Ianuarie 2025   |   Agerpres

APIA apreciază decizia Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) de a elimina subvenţia pentru autoturismele cu motoare diesel din Programul "Rabla", "o iniţiativă pe care asociaţia o susţine de mai bine de un an şi jumătate".

 
 
Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) susţine majorarea subvenţiei acordate prin Programul "Rabla Plus" la un nivel de 8.500 de euro în 2025, respectiv de 7.500 de euro în 2026.

"Creşterea subvenţiei în primii doi ani este esenţială pentru a recâştiga încrederea consumatorilor în electromobilitate, afectată de reducerea subvenţiei la 5.100 euro / autoturism în 2024 - o decizie care a avut un impact devastator asupra pieţei auto din România. Conform datelor ACEA (Asociaţia Constructorilor Europeni de Autovehicule), această scădere a poziţionat România pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul evoluţiei pieţei de vehicule electrice, cu o reducere de 32,2% a înmatriculărilor (...) Începând cu 2027, subvenţia ar urma să scadă treptat, urmând ca până în 2030 să fie eliminată complet", susţin reprezentanţii producătorilor şi importatorilor de automobile, într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES.


Potrivit sursei citate, România a fost depăşită de ţări precum Letonia, care a înregistrat o scădere de 28,9%, Slovenia (27,3%) şi Finlanda (26%).

În schimb, alte state-membre au raportat rezultate pozitive semnificative: Belgia a înregistrat o creştere a vânzărilor de 36,9%, Cipru de 51,4%, Cehia de 63,5%, Ungaria de 47,7% şi Malta, de 90,5%.

"În paralel, Comisia Europeană explorează introducerea unui program pan-european de subvenţii pentru a sprijini industria auto europeană şi pentru a încuraja cererea de vehicule electrice (EV). Teresa Ribera, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a subliniat importanţa unei abordări coordonate, care să prevină fragmentarea subvenţiilor la nivel naţional şi competiţia neloială între statele membre. În ceea ce priveşte ţintele de vânzări pentru vehiculele electrice şi reglementările asociate, Ribera a declarat că termenul de 2035 pentru eliminarea motoarelor cu combustie internă rămâne ferm, dar a evidenţiat deschiderea pentru ajustarea ţintelor anuale şi a amenzilor pentru neconformitate. Producătorii europeni consideră că amenzile actuale descurajează investiţiile în vehicule electrice şi favorizează concurenţa din afara Uniunii", se arată în comunicat.

Pe aceeaşi direcţie, Stephane Sejourne, vicepreşedinte executiv pentru Prosperitate şi Strategie Industrială al Comisiei Europene, a evidenţiat în intervenţiile sale nevoia urgentă de modernizare a infrastructurii industriale europene pentru a proteja competitivitatea industriei auto locale. Astfel, măsurile propuse de Bruxelles includ atât stimulente financiare, cât şi reglementări care să limiteze avantajele competitorilor din afara Uniunii Europene, în special ale producătorilor chinezi.

Pe de altă parte, APIA apreciază decizia Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) de a elimina subvenţia pentru autoturismele cu motoare diesel din Programul "Rabla", "o iniţiativă pe care asociaţia o susţine de mai bine de un an şi jumătate".

"Eliminarea subvenţiei pentru maşinile cu motoare diesel este o măsură curajoasă şi necesară. Este o direcţie pe care APIA a susţinut-o activ de mai bine de un an şi jumătate, iar acest pas contribuie la accelerarea tranziţiei către motorizările electrice şi hibride, mai prietenoase cu mediul", a declarat, în comunicatul citat, Dan Vardie, preşedintele APIA.

În acest context, Asociaţia de profil susţine un plan detaliat şi predictibil pentru eliminarea treptată a subvenţiei acordate diferitelor tipuri de motorizări, prin Programul "Rabla": excluderea subvenţiei pentru autoturismele cu motoare diesel în 2025; excluderea subvenţiei pentru autoturismele cu motoare pe benzină în 2026; excluderea subvenţiei pentru autoturismele cu motorizări mild hybrid în 2027; excluderea subvenţiei pentru autoturismele cu motorizări full hybrid în 2028; excluderea subvenţiei pentru autoturismele cu motorizări plug-in hybrid în 2029; eliminarea completă, începând cu anul 2030, a subvenţiei, inclusiv pentru vehiculele electrice.

De asemenea, APIA este pentru creşterea plafonului maxim al valorii autoturismelor eligibile, de la 75.000 de euro la 80.000 de euro.

"(...) APIA atrage atenţia asupra termenului de 3 ani propus pentru menţinerea în proprietate a unui autoturism achiziţionat prin Programul Rabla, considerând că această perioadă este excesiv de lungă. Conform expertizei APIA, un termen de 1 an ar fi mai adecvat, permiţând o mai mare flexibilitate pentru consumatori şi contribuind la creşterea ratei de punere în circulaţie a autoturismelor electrice pe străzile din România. Această măsură ar stimula dinamica pieţei şi ar încuraja înnoirea mai rapidă a parcului auto", subliniază asociaţia.

O altă propunere a reprezentanţilor industriei se referă la dezvoltarea unui program "Rabla Comercial", dedicat flotelor comerciale, pentru a aborda problema marilor poluatori din România.

"Această iniţiativă vizează transportatorii, firmele de curierat şi companiile de taxi, care parcurg de patru ori mai mulţi kilometri anual comparativ cu un proprietar persoană fizică. În acest sens, APIA a fost mandatată de către Ministerul Mediului să elaboreze o primă propunere detaliată a acestui program, care ar putea avea un impact semnificativ asupra reducerii emisiilor poluante generate de aceste categorii de vehicule (...) Majorarea subvenţiei pentru vehiculele electrice la 8.500 euro / autoturism, împreună cu măsuri precum dezvoltarea programului Rabla Comercial, reducerea termenului de proprietate şi investiţiile în infrastructura de încărcare, sunt paşi concreţi care pot poziţiona România pe drumul corect al electro-mobilităţii. Prin aceste iniţiative, APIA îşi reafirmă rolul de partener de încredere al autorităţilor şi consumatorilor, contribuind activ la transformarea industriei auto şi la atingerea obiectivelor europene de decarbonizare. România poate deveni un exemplu în regiune, dar acest lucru necesită măsuri ferme şi implementare rapidă. Este momentul să acţionăm împreună pentru un viitor mai verde şi mai sustenabil", consideră specialiştii APIA.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1102 / 19463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...