
Proiect nou al ANAR privind reconfigurarea mecanismului economic pentru finanţarea sustenabilă a infrastructurii de apă
20 Decembrie 2022
AGERPRESTermenul de implementare a proiectului de reformă, respectiv intrarea în vigoare a noului mecanism economic al ANAR prin modificarea Legii Apelor nr. 107/1996 este trimestrul 3 din 2024.
Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) şi Banca Mondială (BM), prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), au încheiat un Acord de servicii de asistenţă tehnică rambursabile, prin care se va derula proiectul "Asistenţă tehnică pentru reconfigurarea mecanismului economic pentru finanţarea sustenabilă a infrastructurii de apă în România".
Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, remis marţi AGERPRES, proiectul de asistenţă tehnică este realizat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Pilonul I Tranziţie verde - Componenta C1: Managementul apei, ce include proiectul de reformă R2. Reconfigurarea actualului mecanism economic al ANAR în vederea asigurării modernizării şi întreţinerii sistemului naţional de gospodărire a apelor, precum şi a implementării corespunzătoare a Directivei-cadru privind apa şi a Directivei privind inundaţiile.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, remis marţi AGERPRES, proiectul de asistenţă tehnică este realizat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Pilonul I Tranziţie verde - Componenta C1: Managementul apei, ce include proiectul de reformă R2. Reconfigurarea actualului mecanism economic al ANAR în vederea asigurării modernizării şi întreţinerii sistemului naţional de gospodărire a apelor, precum şi a implementării corespunzătoare a Directivei-cadru privind apa şi a Directivei privind inundaţiile.
Prin intermediul asistenţei tehnice, ANAR îşi propune reconfigurarea mecanismului economic, prin îmbunătăţirea eficienţei costurilor şi optimizarea resurselor necesare, pentru o gestionare durabilă a infrastructurii de apă existente şi dezvoltarea noii infrastructuri în contextul schimbărilor climatice asigurând astfel atât resursele de apă necesare, cât şi protecţia la inundaţii pentru întreaga populaţie a României, precizează MMAP.
Asistenţa tehnică include următoarele componente: Componenta 1 - Sprijin tehnic pentru reconfigurarea (consolidarea) mecanismului economic al ANAR şi Componenta 2 - Sprijin tehnic pentru îmbunătăţirea performanţei economice şi a practicilor de management al activelor, în conformitate cu bunele practici internaţionale.
Termenul de implementare a proiectului de reformă, respectiv intrarea în vigoare a noului mecanism economic al ANAR prin modificarea Legii Apelor nr. 107/1996 este trimestrul 3 din 2024.
Acordul de servicii de asistenţă tehnică rambursabile a intrat în vigoare la data de 28 septembrie 2022.
Managementul resurselor de apă în România deţine un istoric îndelungat, de aproximativ 100 de ani de la înfiinţarea unui departament de ape, dar şi de la organizarea acestuia pe bazine hidrografice. Acest istoric este completat de introducerea unui sistem de plăti pentru costurile generate de gospodărirea sustenabilă a resurselor de apă începând cu anii 1990, prin promovarea unor acte legislative specifice mecanismelor de plăţi în domeniul gospodăririi apelor.
România este printre primele ţări europene producătoare de energie electrică din utilizarea apei, prietenoasă cu mediul şi care contribuie la realizarea Pactului Verde European, care urmăreşte îmbunătăţirea bunăstării şi sănătăţii cetăţenilor şi generaţiilor viitoare. România deţine o infrastructură de apă semnificativă, construită în ultimii 70 de ani, cu scopul de a asigura securitatea apei pentru ţară şi protejarea populaţiei la inundaţii. Acest lucru vine cu provocări datorită îmbătrânirii şi necesitatea întreţinerii acesteia, accentuate de schimbările climatice prin creşterea riscurilor de secetă şi inundaţii.
"Guvernul României s-a angajat să susţină reformele şi îmbunătăţirile în sectorul apei, iar ANAR, ca instituţie responsabilă de managementul resurselor de apă, urmăreşte să-şi îmbunătăţească performanţa şi resursele pentru a face faţă provocărilor tot mai mari", se arată în comunicat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7367 / 19577 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...