ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiect nou al ANAR privind reconfigurarea mecanismului economic pentru finanţarea sustenabilă a infrastructurii de apă

20 Decembrie 2022   |   AGERPRES

Termenul de implementare a proiectului de reformă, respectiv intrarea în vigoare a noului mecanism economic al ANAR prin modificarea Legii Apelor nr. 107/1996 este trimestrul 3 din 2024.

 
 
Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) şi Banca Mondială (BM), prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), au încheiat un Acord de servicii de asistenţă tehnică rambursabile, prin care se va derula proiectul "Asistenţă tehnică pentru reconfigurarea mecanismului economic pentru finanţarea sustenabilă a infrastructurii de apă în România".

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, remis marţi AGERPRES, proiectul de asistenţă tehnică este realizat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Pilonul I Tranziţie verde - Componenta C1: Managementul apei, ce include proiectul de reformă R2. Reconfigurarea actualului mecanism economic al ANAR în vederea asigurării modernizării şi întreţinerii sistemului naţional de gospodărire a apelor, precum şi a implementării corespunzătoare a Directivei-cadru privind apa şi a Directivei privind inundaţiile.


Prin intermediul asistenţei tehnice, ANAR îşi propune reconfigurarea mecanismului economic, prin îmbunătăţirea eficienţei costurilor şi optimizarea resurselor necesare, pentru o gestionare durabilă a infrastructurii de apă existente şi dezvoltarea noii infrastructuri în contextul schimbărilor climatice asigurând astfel atât resursele de apă necesare, cât şi protecţia la inundaţii pentru întreaga populaţie a României, precizează MMAP.

Asistenţa tehnică include următoarele componente: Componenta 1 - Sprijin tehnic pentru reconfigurarea (consolidarea) mecanismului economic al ANAR şi Componenta 2 - Sprijin tehnic pentru îmbunătăţirea performanţei economice şi a practicilor de management al activelor, în conformitate cu bunele practici internaţionale.

Termenul de implementare a proiectului de reformă, respectiv intrarea în vigoare a noului mecanism economic al ANAR prin modificarea Legii Apelor nr. 107/1996 este trimestrul 3 din 2024.

Acordul de servicii de asistenţă tehnică rambursabile a intrat în vigoare la data de 28 septembrie 2022.

Managementul resurselor de apă în România deţine un istoric îndelungat, de aproximativ 100 de ani de la înfiinţarea unui departament de ape, dar şi de la organizarea acestuia pe bazine hidrografice. Acest istoric este completat de introducerea unui sistem de plăti pentru costurile generate de gospodărirea sustenabilă a resurselor de apă începând cu anii 1990, prin promovarea unor acte legislative specifice mecanismelor de plăţi în domeniul gospodăririi apelor.

România este printre primele ţări europene producătoare de energie electrică din utilizarea apei, prietenoasă cu mediul şi care contribuie la realizarea Pactului Verde European, care urmăreşte îmbunătăţirea bunăstării şi sănătăţii cetăţenilor şi generaţiilor viitoare. România deţine o infrastructură de apă semnificativă, construită în ultimii 70 de ani, cu scopul de a asigura securitatea apei pentru ţară şi protejarea populaţiei la inundaţii. Acest lucru vine cu provocări datorită îmbătrânirii şi necesitatea întreţinerii acesteia, accentuate de schimbările climatice prin creşterea riscurilor de secetă şi inundaţii.

"Guvernul României s-a angajat să susţină reformele şi îmbunătăţirile în sectorul apei, iar ANAR, ca instituţie responsabilă de managementul resurselor de apă, urmăreşte să-şi îmbunătăţească performanţa şi resursele pentru a face faţă provocărilor tot mai mari", se arată în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6224 / 18434
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...