ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PwC Tax Talks: Cum se schimbă inspecțiile fiscale ca urmare a digitalizării ANAF?

10 Iunie 2024   |   BizLawyer

Verificarea încrucișată este primul element care poate să genereze anumite anomalii din perspectiva raportării. În al doilea rând, o altă verificare, de asemenea destul de facilă, este verificarea datelor raportate în spate comparativ cu ce raportează contribuabilul inițial în declarațiile de TVA.

 
 
Va influența digitalizarea ANAF procesul de colectare a sumelor la bugetul de stat? La ce ar trebui să se aștepte contribuabilii? Cum se schimbă inspecțiile fiscale ca urmare a digitalizării? Aflați mai multe de la Dan Dascălu, Partener și Coordonatorul Practicii de Litigii Fiscale din D&B David și Baias, Anca Macovei, Director PwC România și Mihaela Ragea, Avocat Senior D&B David și Baias, într-un nou episod PwC Tax Talks.

Puteți urmări PwC Tax Talks aici.

Câteva declarații din acest episod:

SAF-T este o declarație complexă care cuprinde toată contabilitatea contribuabilului. Mai mult decât atât, nivelul de granularitate a datelor care trebuie prezentate în software permit verificarea și realizarea anumitor analize asupra datelor contabile și fiscale ale contribuabilului.


Verificarea încrucișată este primul element care poate să genereze anumite anomalii din perspectiva raportării. În al doilea rând, o altă verificare, de asemenea destul de facilă, este verificarea datelor raportate în spate comparativ cu ce raportează contribuabilul inițial în declarațiile de TVA.

Instituirea acestei noi obligații de a depune Declarația 406 (SAF-T) a condus la modificări în ceea ce privește inspecția fiscală, respectiv modificări cu privire la modalitatea de efectuare a inspecției fiscale și la documentele pe care organul fiscal le poate solicita contribuabilului în cadrul inspecției fiscale. Astfel, o primă modificare este aceea de schimbare a locului de efectuare a inspecției fiscale de la sediul contribuabilului la sediul organului fiscal.

Din cauza faptului că organul fiscal are cunoștință de toate informațiile cu privire la contabilitatea societății, acesta poate analiza mult mai ușor riscul fiscal pe care un contribuabil îl prezintă. Pentru a remedia acel risc, și anume deficiențele, organul fiscal transmite notificare de conformare în urma căreia contribuabilul se poate sau nu conforma.

Trebuie să avem în vedere și faptul că Declarația 406 constituie, în cadrul inspecției fiscale, un mijloc de probă pe care organul fiscal îl are în vedere. Scopul inspecției fiscale este tocmai acela ca organul fiscal să verifice conformitatea și concordanța dintre situațiile financiare ale contribuabilului și informațiile transmise prin declarația 406.

Sancțiunile pentru nedepunerea declarației variază între 1.000 și 5.000 de lei, iar pentru depunerea incorectă sau incompletă, între 500 și 1.500 de lei. Dacă în cadrul unei inspecții fiscale, organul fiscal constată că în mod repetat, contribuabilul nu a depus această declarație 406, fiecare faptă în sine constituie o contravenție pentru care se aplică o sancțiune, aceste sancțiuni se cumulează. Partea bună este că organul fiscal poate aplica un maxim al sancțiunii, respectiv poate aplica dublul amenzii contravenționale prevăzută pentru cea mai gravă sancțiune.

Astfel, pot să reprezinte o sursă de venituri la bugetul de stat, nu doar constatările fiscale pe care le face un organ fiscal în legătură cu softul, ci și amenzile contravenționale pe care ar putea să le aplice.

Sperăm că această digitalizare nu va fi folosită ca un pretext de a înlătura sau a diminua într-o manieră excesivă dialogul care trebuie să rămână pentru contribuabil cu organul fiscal.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2445 / 19463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...