ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

REDI Economic Development şi Patria Credit IFN au semnat un acord pentru finanţarea şi incluziunea antreprenorilor romi

14 Martie 2023   |   Agerpres

Conform studiului "Romii în 10 ţări europene" realizat de Agenţia Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA) în 2021, doar doi din cinci romi din România cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani (41%) sunt angajaţi sau desfăşoară o muncă plătită, faţă de statistica naţională unde procentul este de 71%.

 
 
REDI Economic Development şi Patria Credit IFN au semnat un parteneriat local pentru finanţarea şi incluziunea antreprenorilor romi, cu precădere agricultori, din micile comunităţi rurale din ţară, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.

"Prin intermediul acestui parteneriat, vor fi finanţate afacerile gestionate de cetăţeni de etnie romă şi afacerile locale care angajează muncitori de etnie romă, prin intermediul programului dedicat, 'Microfinanţarea nu are etnie'", se menţionează în comunicat.

Conform studiului "Romii în 10 ţări europene" realizat de Agenţia Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA) în 2021, doar doi din cinci romi din România cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani (41%) sunt angajaţi sau desfăşoară o muncă plătită, faţă de statistica naţională unde procentul este de 71%.


"Angajarea este mult mai rară printre femeile rome, în 2021, doar 23 % dintre femeile rome din România, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani, fiind angajate, în comparaţie cu 56 % din bărbaţi romi din aceeaşi categorie de vârstă", se menţionează în comunicat.

Totodată, fiecare al doilea rom tânăr din ţara noastră cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani (59%) este neangajat sau nu se află într-o formă de învăţământ sau perfecţionare. La nivel naţional procentul este de 15% (în 2020).

Unu din patru romi români în vârstă de peste 16 ani (23 %) s-au simţit discriminaţi în căutarea unui loc de muncă, în ultimele 12 luni înainte de studiu.

Procentul este unul dintre cele mai mici la nivelul Uniunii Europene, unde media este de 33%, cu un maxim de 81% în Portugalia. În medie, numărul romilor români care se confruntă cu discriminare la căutarea unui loc de muncă s-a dublat faţă de 2016 (de la 10 %).

Conform sursei citate, nu există studii sau statistici oficiale privind antreprenorii locali romi. Reprezentanţii REDI Economic Development SA susţin că "există o comunitate diversă de antreprenori romi care îşi desfăşoară activitatea într-o varietate de domenii, de la ferme agricole la servicii şi comerţ cu amănuntul. Mulţi dintre ei se confruntă cu dificultăţi în a-şi găsi resursele şi sprijinul necesare pentru a-şi dezvolta afacerile."

Conform studiului menţionat, la nivelul Uniunii Europene există o importantă preocupare pentru reducerea decalajului în ocuparea forţei de muncă de către romi cu cel puţin jumătate şi statele membre trebuie să se asigura că cel puţin 60% dintre romi vor avea o muncă plătită până în 2030, faţă de o media de doar 43% în 2021. De asemenea, trebuie redus şi decalajul de gen al romilor cu cel puţin jumătate pentru a se asigura că cel puţin 45% dintre femeile rome vor avea o muncă plătită până în 2030, faţă de doar 28% in 2021.

Odată cu creşterea acestor procente, se va asigura implicit o mai bună incluziune socială şi economică, creştere la care va contribui major incluziunea financiară a populaţiei şi antreprenorilor de etnie romă.

"În Patria Credit, incluziunea financiară, economică şi socială a membrilor comunităţilor rurale ţine cont de dorinţa noastră de a stimula mica economie locală, indiferent de etnia antreprenorilor. Suntem prezenţi de foarte mulţi ani în mediul rural şi finanţăm fermele mici şi foarte mici, inclusiv ale unor comunităţi de romi, şi parteneriatul cu REDI vine să susţină acţiunile noastre şi misiunea Patria de a contribui la dezvoltarea şi prosperitatea comunităţilor rurale de la noi." a menţionat Raluca Andreica, CEO Patria Credit.

Creditele care pot fi accesate de producătorii agricoli si micii antreprenori de etnie romă, prin programul Patria Credit, au valoare de până la 120.000 de lei, sunt fără garanţii reale, se acordă pe o perioadă de până la 5 ani, au o rambursare flexibilă, în rate egale, sezoniere sau personalizate, cu posibilitatea de a folosi banii pentru investiţii, finanţarea activităţii curente şi proiecte cu destinaţie mixtă.

Mai mult, Patria Credit va angaja un reprezentant de etnie romă care va facilita şi dezvolta relaţia de colaborare cu antreprenorii romi sau cei care angajează romi.

Misiunea REDI Economic Development este de a îmbunătăţi accesul la finanţare pentru antreprenorii romi şi antreprenorii activi în comunităţile de romi din România, Bulgaria, Macedonia de Nord şi Serbia. Înfiinţat în Luxemburg în 2019, REDI Economic Development SA este primul vehicul de investiţii cu un focus specific pe antreprenorii romi şi o capacitate de investiţii de 5 milioane de euro pentru oferirea de împrumuturi şi partajarea riscurilor cu intermediarii financiari.

Patria Credit IFN SA este o instituţie financiară nebancară (IFN) care susţine eforturile micilor fermiri si antreprenorilor, precum şi impactul lor pozitiv asupra comunităţilor rurale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4313 / 17377
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...