ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Reuters: Industria eoliană offshore îşi va rata obiectivele pentru că obstacolele se înmulţesc

18 Noiembrie 2024   |   AGERPRES

Firma de cercetare în energie Rystad estimează că SUA vor atinge doar jumătate din ţinta pe care şi-a fixată pentru 2030 în ceea ce priveşte capacităţile instalate de energie eoliană offshore. Situaţia este comparabilă în Europa.

 
 
După un an de proiecte anulate, defecţiuni la turbine şi abandonarea contractelor de închiriere de terenuri, industria eoliană offshore are şanse reduse de a atinge obiectivele ambiţioase fixate de guvernele din SUA, Europa şi alte părţi, ceea ce înseamnă un pas înapoi în eforturile de combatere a schimbărilor climatice, transmite Reuters.

Energia eoliană este o parte importantă a strategiilor guvernamentale de a extinde energiile regenerabile şi a decarboniza industria globală de electricitate, pentru că poate genera cantităţi mari de electricitate în apropiere de zonele comitere dens populate. Ratarea ţintelor va lăsa un gol mare care va fi greu de acoperit.

Reuters a vorbit cu reprezentanţi de la 12 companii care produc energie eoliană offshore, cercetători din industrie, asociaţii reprezentantive şi oficiali guvernamentali din şase ţări, pentru a-şi face o imagine globală cu privire la situaţia în care se află industrie şi care sunt perspectivele sale, şi a descoperit creşterea costurilor, întârzieri în realizarea proiectelor şi investiţii limitate în lanţurile de aprovizionare, care frânează instalarea de noi turbine în largul mării.


"Suntem destul de departe de aceste ţinte", spune Soren Lassen, director de cercetare pe industria eoliană offshore la firma de consultanţă Wood Mackenzie. Potrivit acestuia, în prezent parcurile eoliene offshore au un cost mediu global de 230 de dolari pentru un Megawatt-oră (MWh), în creştere cu 30% până la 40% faţă de situaţia din urmă cu doi ani şi de trei ori mai mult decât costul mediu de 75 de dolari pentru un MWh, în cazul facilităţilor onshore.

Creşterea costurilor a descurajat deja unele companii. BP a anunţat luna trecută că analizează vânzarea unei participaţii la divizia sa de energie eoliană offshore iar grupul Equinor a abandonat investiţiile în Vietnam, Spania şi Portugalia. În paralel, GE Vernova, unul din cei mai mari furnizori de turbine eoliene nu mai preia noi comenzi.

"Nu ne aşteptăm la o creştere a carnetului nostru de comenzi fără o modificare substanţială a datelor economice în industria noastră, comparativ cu ceea ce vedem în prezent", a declarat recent directorul general de la GE Vernova, Scott Strazik.

Anul trecut, guvernele din întreaga lume au stabilit ca obiectiv triplarea consumului de energie regenerabilă până în 2030, ceea ce potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), ar însemna creşterea capacităţilor eoliene offshore până la 494 GW la finalul deceniului, de la 73 GW în prezent.

Directorul general de la IRENA, Francesco La Camera, a declarat pentru Reuters că în prezent se preconizează că energia eoliană offshore va rata cu o treime ţinta fixată. Estimările făcute de trei importante institute de cercetare arată că pragul de 500 de GW de capacităţi eoliene offshore instalate va fi atins abia după 2035.

Guvernele din Europa, cele două Americi şi Asia au încercat să sprijine sectorul energiei eoliene offshore cu ţinte naţionale şi atragerea unor dezvoltatori cu resurse financiare consistente, inclusiv mari companii energetice mondiale precum Equinor, Orsted, RWE şi Iberdrola.

Însă în ultimul an, sectorul energiei eoliene offshore din SUA a fost afectat de anularea unor proiecte şi contracte, suspendarea licitaţiilor guvernamentale şi un accident grav la primul mare proiect comercial din această ţară. Acum industria este îngrijorată că succesorul lui Biden, preşedintele ales Donald Trump, îşi va respecta promisiunile din campanie şi va dezmembra progresele industriei eoliene offshore, posibil prin amânarea licitaţiilor.

"Date fiind rezultatele alegerilor din SUA, vedem un risc mai mare ca niciodată pentru implementarea unor proiecte de energie eoliană offshore acolo", spune Michael Mueller, director financiar la dezvoltatorul german de proiecte offshore RWE.

Firma de cercetare în energie Rystad estimează că SUA vor atinge doar jumătate din ţinta pe care şi-a fixată pentru 2030 în ceea ce priveşte capacităţile instalate de energie eoliană offshore. Aceasta în condiţiile în care în luna mai a acestui an avea în funcţiune capacităţi de doar 200 de Megawaţi, iar obiectivul pentru 2030, stabilit încă din anul 2021, este de 30 de Gigawaţi.

Situaţia este comparabilă în Europa, unde Petra Manuel, analist la Rystad, se aşteaptă ca ţările cu cele mai ambiţioase obiective privind energia eoliană offshore, Marea Britanie, Germania şi Ţările de Jos, să ajungă la doar 60% până la 70% din ţintele naţionale. De asemenea, ţările cu obiective mai puţin ambiţioase, inclusiv Belgia, Danemarca şi Irlanda, vor rata şi ele ţintele.

La rândul său, organismul reprezentativ WindEurope estimează că în 2030 va avea capacităţi de producţie a energiei eoliene offshore de 54 de Gw, aproximativ jumătate din cele 120 de GW pe care ţările din Marea Nordului le-au promis.

Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson a declarat pentru Reuters că ratarea ţintelor nu poate fi exclus, dar a adăugat că niciunul din state membre nu a vorbit în mod oficial de acest lucru.

Tendinţa globală este confirmată inclusiv de China, ţară care în 2022 a devenit lider mondial în sectorul energiei eoliene offshore. Beijingul a impulsionat sectorul cu subvenţii şi costuri reduse de finanţare. Majoritatea jucătorilor din sector sunt firme de stat şi au acces la componente produse local.

În 2023, China a fost responsabilă pentru mai mult de jumătate din capacităţile de energie eoliană offshore instalate la nivel mondial, cu 6,3 GW, iar grupul Global Wind Energy estimează că gigantul asiatic va instala între 11 şi 16 GW, anual, în următorii doi-trei ani.

Şi alte ţări din Asia, inclusiv Vietnam, Japonia, Coreea de Sud şi Taiwan, au încercat să îşi extindă capacităţile de energie eoliană offshore dar se confruntă şi ele cu explozia costurilor şi incertitudini pe partea de reglementare.

Chiar dacă există riscul ca industria să îşi ratele ţintele, directorul general adjunct de la Global Wind Energy Council, Rebecca Williams a subliniat că atingerea obiectivelor este în continuare posibile graţie unor politici corecte.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 211 / 18216
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...