
România îşi va epuiza resursele naturale pe 20 iulie, iar omenirea pe 1 august (raport)
05 Iunie 2024
AgerpresGlobal Footprint Network calculează în fiecare an "Ziua Depăşirii" sau "Earth Overshoot Day, care reprezintă data de la care omenirea începe să trăiască pe datorie ecologică, deci consumă din resursele anilor următori
România îşi va consuma în data de 20 iulie resursele naturale generate în acest an, ceea ce înseamnă că de atunci va trăi "pe datorie" faţă de planeta Pământ, în timp ce, la nivel global, creditul ecologic al omenirii va fi epuizat pe 1 august, a anunţat organizaţia internaţională Global Footprint Network, într-un raport dat publicităţii miercuri, de Ziua Mondială a Mediului.
"După această dată, toată energia pe care o vom folosi, tot ce vom mânca, cumpăra din magazine sau călătoriile pe care le vom face vor fi în contul generaţiilor viitoare", se arată în raport.
Global Footprint Network calculează în fiecare an "Ziua Depăşirii" sau "Earth Overshoot Day, care reprezintă data de la care omenirea începe să trăiască pe datorie ecologică, deci consumă din resursele anilor următori. Această zi marchează simbolic momentul în care cererea populaţiei este mai mare decât oferta Pământului, ceea ce demonstrează creşterea consumului populaţiei peste ceea ce poate Terra produce.
"După această dată, toată energia pe care o vom folosi, tot ce vom mânca, cumpăra din magazine sau călătoriile pe care le vom face vor fi în contul generaţiilor viitoare", se arată în raport.
Global Footprint Network calculează în fiecare an "Ziua Depăşirii" sau "Earth Overshoot Day, care reprezintă data de la care omenirea începe să trăiască pe datorie ecologică, deci consumă din resursele anilor următori. Această zi marchează simbolic momentul în care cererea populaţiei este mai mare decât oferta Pământului, ceea ce demonstrează creşterea consumului populaţiei peste ceea ce poate Terra produce.
Ziua Suprasolicitării Pământului sau Ziua Depăşirii, care variază de la an la an şi depinde de cât de responsabili reuşim să fim, este un raport între amprenta ecologică a activităţii umane şi capacitatea ecosistemelor naturale de a se regenera pentru a absorbi deşeurile produse. În acest moment, naturii îi ia 19 luni să regenereze resursele care s-au epuizat în 12 luni, potrivit studiilor realizate de o organizaţie internaţională în peste 180 de ţări.
"Bunăstarea şi libertatea pe care avansul tehnologic ni le oferă vin la pachet cu un consum uriaş de resurse. Dacă ne gândim că aproape 80% dintr-un echipament electronic poate fi reciclat, vom vedea că avem cel puţin o soluţie pentru a salva resurse şi a evita extracţia de noi materii prime şi minereuri. Reciclarea electronicelor reprezintă acel gest mic, care, atunci când este multiplicat, poate avea forţa să influenţeze pozitiv aceste statistici", a declarat Roxana Puia, director de marketing al Asociaţiei Environ, implicată în managementul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din România.
Potrivit reprezentanţilor Environ, până în 2022, întreaga omenire produsese deja 62 miliarde kilograme de deşeuri de echipamente electrice, dintre care doar 22,3%, au fost colectate şi reciclate corect.
În ceea ce priveşte România, aceasta va trăi pe datorie ecologică începând cu 20 iulie. Ţara noastră se află pe locul 78 în acest clasament, după ce anul trecut a ocupat poziţia 30. Cele mai risipitoare ţări sunt Qatar (11 februarie), Luxemburg (20 februarie), Emiratele Arabe Unite (4 martie), Kuwait (5 martie), Bahrain şi Estonia (8 martie).
La polul opus, printre cele mai atente la resursele naturale se află Kyrgyzstan, care pierde doar o zi din acest an (30 decembrie), Republica Moldova (28 decembrie), Guinea (27 decembrie), Maroc şi Guinea franceză (22 decembrie).
Asociaţia Environ este unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul managementului deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din România. Environ reprezintă obligaţiile a circa 1.150 de producători care pun pe piaţă echipamente electrice şi electronice importate sau produse sub marcă proprie, respectiv 27% din totalul companiilor înregistrate la ANPM. În cei aproape 17 ani de activitate a reuşit să gestioneze peste 230.000 tone deşeuri de echipamente electrice şi electronice şi să organizeze peste 4.000 de puncte de colectare. Organizaţia preia responsabilitatea pentru toate cele 6 categorii de echipamente electrice şi electronice, respectiv: echipamente de transfer termic, monitoare şi ecrane, lămpi, echipamente de mari dimensiuni, echipamente de mici dimensiuni şi echipamente IT&C.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2464 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...