
Românii fac investiţii prudente, bulgarii investesc în criptomonede şi ETF-uri iar ungurii în tehnologie şi materii prime (analiză)
21 Iulie 2025
AgerpresÎn contrast cu România, Bulgaria - aflată în plin proces de aderare la zona euro (prevăzută pentru 2026) şi susţinută de performanţa solidă a indicelui bursier SOFIX - se află într-un context mai favorabil, care stimulează apetitul pentru active mai speculative.
Investitorii români optează pentru investiţiile prudente în diversificarea portofoliului, companii de tehnologie şi sectoare de nişă în timp ce bulgarii investesc în criptomonede, biotehnologie, ETF-uri şi companiile tech iar ungurii oscilează între prudenţă şi speculaţie, investind în companii din tehnologie şi materii prime, relevă o analiză a brokerului Freedom24.
Potrivit documentului, România, cu un PIB de aproximativ 384 de miliarde de dolari, se confruntă cu o inflaţie persistentă de 5-6% şi oferă randamente ridicate - 7,8% pentru titlurile în lei cu scadenţă în 2025, context economic care favorizează investiţiile prudente, ce oferă un echilibru între risc şi stabilitate.
Potrivit documentului, România, cu un PIB de aproximativ 384 de miliarde de dolari, se confruntă cu o inflaţie persistentă de 5-6% şi oferă randamente ridicate - 7,8% pentru titlurile în lei cu scadenţă în 2025, context economic care favorizează investiţiile prudente, ce oferă un echilibru între risc şi stabilitate.
În contrast cu România, Bulgaria - aflată în plin proces de aderare la zona euro (prevăzută pentru 2026) şi susţinută de performanţa solidă a indicelui bursier SOFIX - se află într-un context mai favorabil, care stimulează apetitul pentru active mai speculative.
Ungaria se poziţionează între cele două extreme: cu o inflaţie moderată (3,7%) şi un deficit bugetar peste medie (4,6% din PIB), investitorii unguri oscilează între prudenţă şi speculaţie. Integrarea ţării în lanţurile globale de aprovizionare - în special în industrii precum auto şi electronice - susţine interesul crescut pentru investiţii în tehnologie şi în aur şi cupru.
Utilizatorii platformei Freedom24 din România, Ungaria şi Bulgaria au o preferinţă comună pentru sectoare dinamice, precum tehnologia şi criptomonedele, dar şi pentru active cu rol defensiv, menite să protejeze capitalul în perioade volatile. Cu toate acestea, comportamentele lor investiţionale diferă semnificativ, fiind influenţate de factori precum condiţiile economice locale, toleranţa la risc şi particularităţile culturale.
Analiza arată că atât investitorii români, cât şi cei din Bulgaria şi Ungaria manifestă un interes puternic pentru companii lider în domeniul inteligenţei artificiale şi al semiconductorilor, precum NVIDIA (NVDA.US), Microsoft (MSFT.US) şi Taiwan Semiconductor (TSM.US). Tesla (TSLA.US) este, de asemenea, o alegere frecventă, semn al entuziasmului regional pentru tranziţia către energie verde şi mobilitate electrică.
Când vine vorba de active digitale, românii sunt mai rezervaţi, având o expunere limitată prin MicroStrategy (MSTR.US), companie cunoscută pentru deţinerile de Bitcoin. În contrast, ungurii sunt mai activi în zona criptomonedelor, investind în companii de minat precum Marathon Digital (MARA.US) sau Riot Platforms (RIOT.US), în timp ce bulgarii adoptă o abordare mai diversificată, incluzând acţiuni precum CleanSpark (CLSK.US) şi Circle Internet Financial (CRCL.US).
Un alt element definitoriu al profilului investitorilor români este orientarea către active defensive - în special obligaţiuni guvernamentale americane, atât pe termen mediu, cât şi lung. Această preferinţă reflectă nevoia de stabilitate într-un context marcat de incertitudine politică şi presiuni inflaţioniste. Pe de altă parte, vecinii din Bulgaria şi Ungaria preferă ETF-uri pe obligaţiuni în locul celor individuale, menţinând astfel o formă de protecţie fără a renunţa complet la flexibilitate.
Pe segmentul activelor speculative, Ungaria se detaşează printr-un interes pronunţat pentru criptomonede şi materii prime, în special companii miniere de aur şi cupru (precum B2Gold şi Ero Copper). În Bulgaria, investitorii preferă biotehnologia (ex: BioSig Technologies, Compass Therapeutics) şi minatul sustenabil de cripto. Investitorii români adoptă o atitudine mai prudentă, însă includ selectiv în portofolii şi acţiuni cu profil speculativ, precum Castor Maritime sau companii biotech de nişă, cum este cazul TherapeuticsMD.
"La fel ca vecinii lor din regiune, investitorii români manifestă un interes ridicat pentru tehnologie, criptomonede şi expunere diversificată pe pieţele internaţionale. Totuşi, contextul economic intern - marcat de inflaţie persistentă, randamente ridicate la obligaţiuni şi incertitudine politică - generează o preferinţă accentuată pentru active de protecţie. Această realitate se traduce într-o strategie investiţională mai echilibrată, care îmbină acţiuni de creştere cu instrumente defensive, precum obligaţiunile şi acţiunile cu dividende. Comparativ cu vecinii din Bulgaria şi Ungaria, investitorii din România preferă portofolii axate mai degrabă pe stabilitate şi venituri constante, decât pe active speculative", a declarat Radu-Iulian Pădurean, Network Development Manager, Freedom24, citat în prezentarea analizei.
Investitorii din cele trei ţări din regiune caută o expunere largă pe pieţele internaţionale, iar ETF-urile care urmăresc indicele S&P 500 - precum SXR8.EU, VUAA.EU şi VOO.US - se regăsesc constant printre cele mai populare opţiuni. În plus, investitorii români şi bulgari includ frecvent în portofolii ETF-uri globale precum VWCE.EU şi VHVE.EU, ceea ce evidenţiază o strategie orientată spre diversificare şi creştere pe termen lung.
Pe segmentul tehnologic, investitorii români preferă ETF-uri precum QQQM şi VUG, care oferă expunere largă la companii din sectoarele de creştere. În schimb, bulgarii optează pentru ETF-uri mai concentrate, precum MAGS (ce urmăreşte performanţa Magnificent Seven) şi QDVE. Investitorii din Ungaria se menţin consecvenţi, mizând pe QQQ.US, în linie cu o strategie axată pe investiţii directe în companii precum AMD, NVIDIA şi Microsoft.
În zona ETF-urilor de obligaţiuni, investitorii români sunt atraşi în special de cele din pieţele emergente, cu randamente ridicate, precum (EMHY.US). În schimb, ungurii şi bulgarii preferă o diversificare mai mare, incluzând ETF-uri pe obligaţiuni americane (TLT.US, VDST.EU) şi obligaţiuni corporative cu maturitate scurtă (SDIA.EU, MINT.EU).
Pe partea de ETF-uri speculative, menţionează Freedom24, bulgarii sunt cei mai agresivi, cu poziţii în fonduri cu efect levier pe petrol (3OIL.EU) şi ETF-uri concentrate pe China (YINN.US). Românii pariază mai degrabă pe DFEN.US (sectorul apărării, levier 3x), probabil influenţaţi de conflictele internaţionale, dar şi pe DOC.US (REIT specializat în sănătate). În contrast, ungurii se menţin prudenţi, investind în instrumente mai stabile, precum SDIA.EU (obligaţiuni corporative) şi CBU0.EU (obligaţiuni guvernamentale europene).
Brokerul european Freedom24 le oferă investitorilor acces direct la 15 dintre cele mai mari burse internaţionale - din SUA, Europa şi Asia - prin platforma sa web şi mobilă. Utilizatorii pot tranzacţiona peste un milion de instrumente financiare, inclusiv acţiuni, opţiuni şi ETF-uri.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3 / 19564 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...