ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sierra Quadrant: Numărul firmelor cu probleme ar putea atinge, în 2023, un maxim al ultimilor ani

23 Februarie 2023   |   Agerpres

Pe fondul scăderii consumului, 37.751 de firme din sectorul comerţului au intrat în zona de risc, raportând ori suspendarea activităţii (+14,8%), insolvenţă sau fiind radiate (+10%) sau dizolvate (+24,2%). Numărul firmelor din comerţ cu probleme a crescut, astfel, cu 3946 faţă de anul precedent.

 
 
Numărul firmelor cu probleme ar putea atinge, în 2023, un maxim al ultimilor ani, pe fondul scăderii puternice a consumului, urmare a inflaţiei, scumpirii creditării şi accentuării blocajului financiar, potrivit unei analize realizate de o companie specializată în administrare şi lichidare.

Pe fondul efectelor generate de inflaţie, războiul de la graniţă şi scăderii consumului, 135.308 firme au intrat anul trecut în zona de risc, cu 17.592 mai multe decât cu un an în urmă. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului (RECOM), citate în analiza Sierra Quadrant, în 2022 au fost radiate 73.639 de firme, cu 10% mai multe decât în 2021, 39.320 au fost dizolvate (+24,2%), 15.700 şi-au suspendat activitatea (+20,5%), iar 6649 au intrat în insolvenţă (+8,22%).


"Perspectivele lui 2023, din prisma dinamicii business-ului, nu sunt deloc încurajatoare. Accentuarea blocajului financiar, a fenomenului de dezintermediere şi reducerea semnificativă a creditului furnizor, principala modalitate prin care se finanţează firmele din România, vin să pună o presiune suplimentară celei create de inflaţie. Cele mai vulnerabile domenii de activitate vor fi, în acest an, firmele care activează în comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, construcţii, industria prelucrătoare şi transporturi şi depozitare. În aceste sectoare, de altfel, am înregistrat, anul trecut, şi cele mai multe probleme", se mai arată în documentul citat.

Pe fondul scăderii consumului, 37.751 de firme din sectorul comerţului au intrat în zona de risc, raportând ori suspendarea activităţii (+14,8%), insolvenţă sau fiind radiate (+10%) sau dizolvate (+24,2%). Numărul firmelor din comerţ cu probleme a crescut, astfel, cu 3946 faţă de anul precedent.

"Diminuarea puterii de cumpărare, pe fondul inflaţiei semnificative, a generat scăderi de vânzări semnificative, inclusiv pe zonele altădată de succes precum comerţul alimentar şi zona de fashion. Creşterile de preţuri n-au reuşit decât într-o mică parte să compenseze şocul scăderii consumului'', arată analiza Sierra Quadrant.

În topul zonelor de business cu cele mai mari probleme, pe locul secund se află sectorul construcţiilor, cu 21.085 de firme în dificultate. Numărul companiilor în insolvenţă în acest sector a crescut cu 22,9%, iar al celor radiate cu 8,8%. Numărul firmelor de construcţii care şi-au suspendat activitatea a crescut cu 27%, iar al celor care au pus lacătul pe uşă, fiind dizolvate, a crescut cu 26%.

"Creşterea puternică a preţurilor materialelor de construcţii alături de scumpirea semnificativă a utilităţilor (energie, gaze, carburanţi) au dat peste cap multe dintre planurile constructorilor, iar scumpirea finanţării bancare a accentuat problemele din acest sector. Nu este exclus ca, în 2023, numărul firmelor cu probleme din acest sector să crească cu 20-30%", subliniază analiza.

De asemenea, inflaţia din 2022 a afectat şi va continua să afecteze puternic industria prelucrătoare, al treilea cel mai riscant domeniu de business din prisma datelor de la Registrul Comerţului. În condiţiile în care preţurile producţiei industriale au fost, la finalul anului trecut, cu 32% mai mari decât în 2021, iar producţia şi furnizarea de energie s-au scumpit cu 84%, în analiză se arată că era de aşteptat ca numărul firmelor cu probleme financiare să crească semnificativ. Industria prelucrătoare a raportat, astfel, 11.325 de firme în insolvenţă, radiate, cu activitatea suspendată sau dizolvate, cu 1469 mai multe decât în anul precedent.

"2023 va fi un an de standby pentru multe dintre firmele româneşti, un an în care cuvântul de ordine va fi restructurarea business-urilor şi adaptarea ofertelor la noua realitate economică. Inflaţia, războiul resurselor, incertitudinea vor continua să afecteze economia, cu consecinţe directe inclusiv în ceea ce priveşte piaţa muncii şi dinamica salarială(...)Firmele româneşti, mai ales cele din sectorul IMM, ar trebui să îşi analizeze foarte atent afacerile, chiar din acest început de an, şi să calculeze la rece riscul de business. Să nu ne îmbătăm cu apă rece, crezând că în 2023 economia va creşte ca-n basme, că inflaţia va trece ca o răceală de sezon şi că nu vor exista probleme. E greu de crezut că din situaţia economică în care ne aflăm în prezent, atât la nivel local cât şi internaţional, vom ieşi fără victime colaterale, mai ales în business-urile sensibile, cum sunt cele din comerţ, construcţii, industria prelucrătoare şi transport'', a afirmat Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Compania de specialitate explică, în context, că o analiză profesionistă a riscului de business include o analiză şi modelare financiară, due-dilligence, planuri de restructurare de business, operaţională şi financiară, consiliere în obţinerea de finanţări, atragere de fonduri pentru achiziţii şi fuziuni, consiliere în încheiere tranzacţiilor, management de portofolii etc.

Potrivit celei de-a IX-a ediţii a Barometrului Sierra Quadrant privind starea business-ului românesc, 63% dintre cei chestionaţi (manageri, oameni de afaceri şi angajaţi cu funcţii de răspundere în companii) au aşteptări destul de pesimiste privind evoluţia economiei în 2023. Numai 11% văd cu optimism anul 2023, în timp ce restul au evitat să se pronunţe, considerând că există încă destul de multe necunoscute în privinţa perspectivelor economice. Unii spun că economia va îngheţa în 2023, în timp ce alţii afirmă că afacerile vor evolua pe o gheaţă extrem de subţire, la limita supravieţuirii.

Riscul de insolvenţă va creşte pe măsură ce consumul, principalul motor al economiei, va continua să fie afectat de scăderea puterii de cumpărare şi de limitarea accesului la creditare, subliniază documentul.

În cei peste 24 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din România, fiind specializată în lucrări de administrare şi lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare şi diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie soluţionate, concomitent cu procedura de insolvenţă: bilanţ de mediu, substanţe periculoase în proprietate, servituţi neclare şi litigii legate de patrimoniu etc.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6680 / 19551
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...