ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sondaj PwC: 6 din 10 companii din Europa Centrală şi de Est văd expunerea la riscuri ca pe oportunităţi de creştere

21 Mai 2024   |   Agerpres

La nivel general, şase din zece companii (60%) active în Europa Centrală şi de Est cred că anumite riscuri, precum cele asociate cu tranziţia la energia verde, schimbările în preferinţele consumatorilor sau tehnologia, pot deveni oportunităţi de creştere.

 
 

Companiile din Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv din România, cred că expunerea la anumite riscuri aduce oportunităţi de creştere, însă consideră că modificările cadrului de reglementare sau problemele cu lanţul de aprovizionare doar le perturbă activitatea, reiese din sondajul realizat de PwC.

Datele centralizate în cercetarea de specialitate arată că sectoarele mai deschise la asumarea de riscuri în căutarea de noi oportunităţi sunt comerţul cu amănuntul şi tehnologia. Pe de altă parte, sectoarele foarte reglementate, cum ar fi sectorul public şi cel farmaceutic, acordă prioritate conformităţii şi se concentrează pe evitarea riscurilor.

De asemenea, riscurile cibernetice, digitale şi tehnologice ocupă un loc important în peisajul ameninţărilor pentru directorii din ECE (29%), iar 20% dintre aceştia se simt extrem sau foarte expuşi. În acelaşi timp, perspectivele asupra asumării riscurilor diferă în cadrul unei organizaţii, rolurile financiare (de exemplu) fiind mai predispuse decât celelalte să afirme că organizaţia lor se concentrează pe evitarea riscurilor.

La nivel general, şase din zece companii (60%) active în Europa Centrală şi de Est cred că anumite riscuri, precum cele asociate cu tranziţia la energia verde, schimbările în preferinţele consumatorilor sau tehnologia, pot deveni oportunităţi de creştere. În schimb, modificările cadrului de reglementare sau problemele cu lanţul de aprovizionare doar le perturbă activitatea, notează sondajul citat.

Potrivit cercetării, tranziţia către noi surse de energie este văzută de 43% dintre respondenţii ECE ca fiind cea mai mare oportunitate dintre perturbatorii externi, comparativ cu ponderea de 54% consemnată la nivel global. Aceasta este urmată, îndeaproape, de schimbările în cererea şi preferinţele clienţilor (ECE - cu 40%; la nivel global - cu 47%).

Totodată, întreruperea lanţului de aprovizionare (42% la nivel mondial şi în ECE) şi schimbările în materie de reglementare (ECE: 39%; la nivel mondial: 28%) reprezintă principalii factori externi consideraţi mai degrabă riscuri decât oportunităţi.

Pe acest fond, 44% dintre organizaţiile din ECE afirmă că pregătirea pentru investiţiile în tehnologie înseamnă principalul motiv pentru a-şi revizui riscurile, în timp ce reglementarea este un alt factor extern care influenţează tabloul riscurilor.

Realizatorii sondajului menţionează că, recent, au fost introduse noi reglementări privind tehnologiile emergente, iar altele sunt în curs de elaborare (precum Pilonul II, Reglementarea UE privind Inteligenţa Artificială, Directiva NIS2 privind securitatea cibernetică, Regulamentul privind rezilienţa operaţională digitală DORA).

Sondajul PwC ECE a fost realizat în rândul a circa 220 de respondenţi din Cehia, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România şi Slovacia.

PwC este o reţea de firme prezentă în 151 de ţări cu mai mult de 360.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul consultanţei pentru afaceri, auditului şi consultanţei fiscale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 432 / 17349
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
Schoenherr a asistat fondurile BlackPeak Capital și Catalyst Romania Fund II în runda de finanțare Seria B de 10 milioane EUR pentru Leanpay. Partenerul Mădălina Neagu a coordonat echipele din 5 jurisdicții
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...