
Sondaj RoCoach: În ochii angajaților din România un „lider bun” nu e neapărat carismatic, ci consecvent, prezent, uman și predictibil
27 Mai 2025
BizLawyerDatele arată că angajații consideră profesionalismul cea mai importantă calitate a unui lider (23 de mențiuni), urmat de o comunicare eficientă (22 de mențiuni) și empatie (20 de mențiuni). Etica și corectitudinea apar și ele frecvent (16 mențiuni), la fel ca experiența profesională solidă (16 mențiuni), ceea ce subliniază că angajații preferă stabilitate, claritate și integritate, și mai puțin pe autoritate sau carismă.
Într-o piață a muncii aflată într-o continuă transformare, unde competiția pentru atragerea și păstrarea talentelor devine tot mai intensă, leadershipul de calitate se conturează ca un adevărat avantaj strategic. Nu mai este suficient să „fii șef”, să ai o funcție de conducere, ci contează cum te raportezi la oameni și cum construiești o relație bazată pe încredere, claritate și respect. Profilul liderului ideal, văzut de echipă, este al unei persoane consecvente, integre, capabile să înțeleagă și să susțină oamenii din jur, potrivit unui sondaj RoCoach realizat la nivel național pe un eșantion de peste 600 de respondenți. Angajații nu mai sunt impresionați de autoritatea formală sau carisma personală, ceea ce contează cu adevărat este caracterul liderului și coerența dintre ceea ce spune și ceea ce face.
Studiul arată clar că există diferențe mari între felul în care se văd managerii și modul în care îi percep angajații. De exemplu, mai bine de jumătate dintre lideri (53,7%) cred că sunt foarte etici, dar doar unul din patru angajați (27,4%) este de acord cu aceasta afirmație. Aproape jumătate dintre manageri (49,2%) spun că sunt empatici, însă angajații simt altceva: cei mai mulți (48,8%) spun că empatia șefilor lor e doar „așa și așa”.
La fel este și când vine vorba de flexibilitate, 40% dintre manageri cred despre ei că sunt foarte adaptabili, în timp ce doar 23% dintre angajați confirmă acest lucru. Mai mult, două treimi dintre lideri spun că își asumă deciziile, în timp ce doar 3 din 10 angajați simt cu adevărat acest lucru. Iar când vine vorba de viziune și direcție clară, 52% dintre manageri cred că sunt buni la asta, dar doar un sfert dintre angajați simt că au parte de o direcție bine conturată din partea lor, conform sondajului RoCoach.
Datele arată că angajații consideră profesionalismul cea mai importantă calitate a unui lider (23 de mențiuni), urmat de o comunicare eficientă (22 de mențiuni) și empatie (20 de mențiuni). Etica și corectitudinea apar și ele frecvent (16 mențiuni), la fel ca experiența profesională solidă (16 mențiuni), ceea ce subliniază că angajații preferă stabilitate, claritate și integritate, și mai puțin pe autoritate sau carismă.
Diferențele dintre cum se văd liderii și cum sunt percepuți de angajați nu țin doar de imagine, ci au un impact direct asupra motivației și încrederii în echipă. De exemplu, doar 36% dintre angajații români spun că primesc sprijinul de care au nevoie din partea managerului direct, în timp ce 68% dintre lideri sunt convinși că oferă tot suportul necesar, mai arată datele sondajuui RoCoach. La fel, doar 30,1% dintre angajați simt că există o comunicare deschisă și transparentă, comparativ cu 56,7% dintre manageri care cred că stau foarte bine la acest capitol.
Când vine vorba de luarea deciziilor, doar 19,6% dintre angajați sunt complet de acord că managerul lor gândește critic și ia decizii bine fundamentate. În schimb, 26,8% dintre lideri cred despre ei înșiși că fac acest lucru. Diferența dintre cum se văd managerii și cum sunt percepuți de echipele lor duce adesea la frustrare și neîncredere. În timp, aceste percepții pot afecta motivația angajaților, dorința de implicare și chiar decizia de a rămâne sau nu într-o companie.
„Oamenii nu pleacă din companii, ci de lângă lideri în care nu mai au încredere. Nu e vorba doar de performanță, ci de cum te simți în prezența celui care te conduce. Dacă managerul tău te inspiră, te respectă și te tratează cu integritate, e mult mai probabil să rămâi, să te implici și să te dezvolți. Într-o piață a muncii tot mai competitivă, diferența dintre un lider bun și unul slab nu mai este un detaliu, ci este un factor decisiv în reușita unei organizații”, explică Mihai Stănescu, fondatorul RoCoach, prima companie de coaching din România, cu o experiență de peste 20.000 de ore în leadership și strategie de dezvoltare.
Pentru a diminua aceste discrepanțe, adaugă Mihai Stănescu, companiile trebuie să își sprijine liderii în procesul de reconectare cu echipele, prin programe de dezvoltare reală a leadershipului, care să includă ascultare activă, feedback autentic și asumarea responsabilității ca practică, nu doar intenție.
Cu o experiență de peste două decenii, RoCoach accelerează această transformare prin programe intensive de dezvoltare a leadershipului, organizând anual peste 85 de zile de workshop-uri în sala de training și peste 350 de ore de coaching pentru echipe de management. Expertiza în coaching organizațional și de tranziție s-a concretizat în colaborările cu peste 25 de clienți corporate doar în ultimul an, având un impact direct asupra a peste 400 de manageri din România. Prin aceste inițiative, RoCoach contribuie la crearea unor lideri mai aliniați la nevoile echipelor lor și mai adaptați provocărilor actuale din mediul de business.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 305 / 19460 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...