
UCPR solicită Consiliului Concurenţei să revină asupra unui comunicat pe motiv că ar putea influenţa actul de justiţie
24 Martie 2025
AgerpresUCPR arată, în context, că decizia de sancţionare a Consiliului Concurenţei este datată decembrie 2022 şi a fost contestată de organizaţie, în prezent aceasta făcând obiectul unui dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) solicită Consiliului Concurenţei să revină asupra unui comunicat transmis săptămâna trecută, în care instituţia amintea că organizaţia a fost sancţionată, pe motiv că documentul a creat falsa impresie, pentru presă şi pentru public, că au fost aplicate noi şi recente sancţiuni.
UCPR arată, în context, că decizia de sancţionare a Consiliului Concurenţei este datată decembrie 2022 şi a fost contestată de organizaţie, în prezent aceasta făcând obiectul unui dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.
"În aceste condiţii, un comunicat de presă precum cel pe care Consiliul Concurenţei l-a publicat recent este de natură să creeze emoţie publică şi să influenţeze actul de justiţie. UCPR s-a adresat Consiliului Concurenţei, solicitându-i să revină asupra acestui comunicat de presă şi să informeze publicul corect cu privire la faptul că acea investigaţie a fost închisă prin Decizia nr. 90 din 2 decembrie 2022, cu privire la perioada care a fost investigată şi la faptul că Decizia nr. 90 din 2 decembrie 2022 a fost contestată într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti", se arată într-un comunicat al UCPR.
UCPR arată, în context, că decizia de sancţionare a Consiliului Concurenţei este datată decembrie 2022 şi a fost contestată de organizaţie, în prezent aceasta făcând obiectul unui dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.
"În aceste condiţii, un comunicat de presă precum cel pe care Consiliul Concurenţei l-a publicat recent este de natură să creeze emoţie publică şi să influenţeze actul de justiţie. UCPR s-a adresat Consiliului Concurenţei, solicitându-i să revină asupra acestui comunicat de presă şi să informeze publicul corect cu privire la faptul că acea investigaţie a fost închisă prin Decizia nr. 90 din 2 decembrie 2022, cu privire la perioada care a fost investigată şi la faptul că Decizia nr. 90 din 2 decembrie 2022 a fost contestată într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti", se arată într-un comunicat al UCPR.
Uniunea precizează, totodată, că în comunicatul autorităţii de concurenţă se face referire la sancţionarea Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, într-un context care vizează, cu titlu general, posibile creşteri viitoare de preţuri, fără să se indice data închiderii investigaţiei privind-o pe UCPR.
"Acest fapt a creat falsa impresie, pentru presă şi pentru public, că au fost aplicate noi şi recente sancţiuni Uniunii Crescătorilor de Păsări din România şi membrilor săi", se mai precizează în documentul transmis de UCPR.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a avertizat vineri, 21 martie, printr-un comunicat, că declaraţiile prin care reprezentanţii unor companii îşi anunţă intenţiile de a majora preţurile la produsele pe care le comercializează pot conduce la coordonarea comportamentului concurenţilor şi la o creştere artificială a preţurilor pe piaţă.
Autoritatea de concurenţă a precizat, astfel, că fiecare companie trebuie să îşi stabilească independent politica sa comercială, iar anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei.
"Este firesc ca în perioada Sărbătorilor Pascale, cererea pentru anumite produse, cum sunt ouăle, să crească. Declaraţiile prin care reprezentanţii unor companii îşi anunţă, însă, intenţiile de a majora preţurile pentru produsele pe care le comercializează pot conduce la coordonarea comportamentului concurenţilor şi la o creştere artificială a preţurilor pe piaţă. Aceste tipuri de acţiuni sunt sancţionate din perspectiva regulilor de concurenţă naţionale şi europene, deoarece denaturează concurenţa şi prejudiciază consumatorii", susţine Bogdan Chiriţoiu, citat în comunicat.
Autoritatea de concurenţă atrage atenţia şi asupra faptului că o asociaţie poate fi considerată răspunzătoare de încălcarea regulilor de concurenţă atunci când deciziile, recomandările sau orice altă activitate întreprinsă de aceasta influenţează comportamentul companiilor, afectând concurenţa dintre ele.
''Reamintim că autoritatea de concurenţă a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 13.471.039 lei (aproximativ 2,78 milioane euro) cinci companii din domeniul producţiei şi/sau comercializării ouălor de consum din România, precum şi asociaţia administrată de acestea (UCPR) pentru că şi-au coordonat politicile comerciale referitoare la livrările de produse pe piaţă, cu facilitarea acestor acţiuni de către asociaţie, cu scopul de a creşte artificial preţurile produselor sau cel puţin de stopare a scăderii preţurilor", se menţiona în comunicatul Consiliului Concurenţei.
UCPR este o asociaţie cu caracter profesional, fără scop lucrativ, non-guvernamentală, autonomă, cu personalitate juridică, construită pe criteriul specificului activităţii de ramură avicolă. Ea a fost constituită în anul 1993 cu scopul realizării unităţii organizatorice a crescătorilor de păsări din România.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 292 / 19036 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...