ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UCPR solicită Consiliului Concurenţei să revină asupra unui comunicat pe motiv că ar putea influenţa actul de justiţie

24 Martie 2025   |   Agerpres

UCPR arată, în context, că decizia de sancţionare a Consiliului Concurenţei este datată decembrie 2022 şi a fost contestată de organizaţie, în prezent aceasta făcând obiectul unui dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

 
 
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) solicită Consiliului Concurenţei să revină asupra unui comunicat transmis săptămâna trecută, în care instituţia amintea că organizaţia a fost sancţionată, pe motiv că documentul a creat falsa impresie, pentru presă şi pentru public, că au fost aplicate noi şi recente sancţiuni.

UCPR arată, în context, că decizia de sancţionare a Consiliului Concurenţei este datată decembrie 2022 şi a fost contestată de organizaţie, în prezent aceasta făcând obiectul unui dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

"În aceste condiţii, un comunicat de presă precum cel pe care Consiliul Concurenţei l-a publicat recent este de natură să creeze emoţie publică şi să influenţeze actul de justiţie. UCPR s-a adresat Consiliului Concurenţei, solicitându-i să revină asupra acestui comunicat de presă şi să informeze publicul corect cu privire la faptul că acea investigaţie a fost închisă prin Decizia nr. 90 din 2 decembrie 2022, cu privire la perioada care a fost investigată şi la faptul că Decizia nr. 90 din 2 decembrie 2022 a fost contestată într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti", se arată într-un comunicat al UCPR.


Uniunea precizează, totodată, că în comunicatul autorităţii de concurenţă se face referire la sancţionarea Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, într-un context care vizează, cu titlu general, posibile creşteri viitoare de preţuri, fără să se indice data închiderii investigaţiei privind-o pe UCPR.

"Acest fapt a creat falsa impresie, pentru presă şi pentru public, că au fost aplicate noi şi recente sancţiuni Uniunii Crescătorilor de Păsări din România şi membrilor săi", se mai precizează în documentul transmis de UCPR.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a avertizat vineri, 21 martie, printr-un comunicat, că declaraţiile prin care reprezentanţii unor companii îşi anunţă intenţiile de a majora preţurile la produsele pe care le comercializează pot conduce la coordonarea comportamentului concurenţilor şi la o creştere artificială a preţurilor pe piaţă.

Autoritatea de concurenţă a precizat, astfel, că fiecare companie trebuie să îşi stabilească independent politica sa comercială, iar anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei.

"Este firesc ca în perioada Sărbătorilor Pascale, cererea pentru anumite produse, cum sunt ouăle, să crească. Declaraţiile prin care reprezentanţii unor companii îşi anunţă, însă, intenţiile de a majora preţurile pentru produsele pe care le comercializează pot conduce la coordonarea comportamentului concurenţilor şi la o creştere artificială a preţurilor pe piaţă. Aceste tipuri de acţiuni sunt sancţionate din perspectiva regulilor de concurenţă naţionale şi europene, deoarece denaturează concurenţa şi prejudiciază consumatorii", susţine Bogdan Chiriţoiu, citat în comunicat.

Autoritatea de concurenţă atrage atenţia şi asupra faptului că o asociaţie poate fi considerată răspunzătoare de încălcarea regulilor de concurenţă atunci când deciziile, recomandările sau orice altă activitate întreprinsă de aceasta influenţează comportamentul companiilor, afectând concurenţa dintre ele.

''Reamintim că autoritatea de concurenţă a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 13.471.039 lei (aproximativ 2,78 milioane euro) cinci companii din domeniul producţiei şi/sau comercializării ouălor de consum din România, precum şi asociaţia administrată de acestea (UCPR) pentru că şi-au coordonat politicile comerciale referitoare la livrările de produse pe piaţă, cu facilitarea acestor acţiuni de către asociaţie, cu scopul de a creşte artificial preţurile produselor sau cel puţin de stopare a scăderii preţurilor", se menţiona în comunicatul Consiliului Concurenţei.

UCPR este o asociaţie cu caracter profesional, fără scop lucrativ, non-guvernamentală, autonomă, cu personalitate juridică, construită pe criteriul specificului activităţii de ramură avicolă. Ea a fost constituită în anul 1993 cu scopul realizării unităţii organizatorice a crescătorilor de păsări din România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 774 / 19518
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...