ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE încearcă să finalizeze reforma regulilor bugetare

09 Februarie 2024   |   AGERPRES

Textul acordului, discutat de mai bine de doi ani, este criticat pentru marea sa complexitate şi ridiculizat de europarlamentarii de stânga drept un instrument care instaurează austeritatea în Europa.

 
 
Parlamentul European şi statele membre UE vor încerca vineri să finalizeze, în regim de urgenţă, reforma regulilor bugetare europene, care ar trebui să garanteze redresarea finanţelor publice şi în acelaşi timp să protejeze investiţiile, transmite AFP.

Textul acordului, discutat de mai bine de doi ani, este criticat pentru marea sa complexitate şi ridiculizat de europarlamentarii de stânga drept un instrument care instaurează austeritatea în Europa.

Presaţi de timp, negociatorii Parlamentului şi cei ai statelor membre s-au reunit vineri la Bruxelles, începând cu ora 10:30, după alte două reuniuni care au avut loc săptămâna aceasta. Ei vor să finalizeze discuţiile până la sfârşitul acestei zile, pentru ca textul acordului să poată fi supus la vot în cursul primăverii, înaintea vacanţei parlamentare care precede alegerile europarlamentare din iunie.


Asta ar permite statelor membre să aplice noile reguli revizuite încă din acest an pentru bugetele lor din 2025.

Însă nimic nu este sigur.

"Termenele limită sunt evident foarte strânse", recunoaşte un diplomat european. "Practic, nu există nicio flexibilitate în cadrul Consiliului, unde a fost deja extrem de dificil să se ajungă la un consens", a explicat acest diplomat. Acest dosar are nevoie de aprobarea unanimă a celor 27 de state membre UE.

Miniştrii de Finanţe din UE au ajuns în cele din urmă la o poziţie comună, chiar înainte de Crăciun, cu privire la această reformă care ar urma să creeze o combinaţie între norme bugetare stricte şi salvgardarea investiţiilor necesare pentru tranziţia ecologică sau apărare.

Ţările îndatorate din sudul Europei insistă pe o flexibilitate suplimentară în timp ce ţările "austere" din nordul Europei, grupate în jurul Germaniei, cer mai multă rigoare bugetară. Compromisul fragil convenit ar putea lăsa deci loc solicitărilor venite de la eurodeputaţi, care şi-au stabilit poziţia de negociere în data de 17 ianuarie.

"Anumite state membre apreciază că noul sistem oferă deja o marjă de manevră mult mai mare pentru investiţii, comparativ cu vechile reguli, iar adăugarea unei flexibilităţi suplimentare riscă să pună în pericol echilibrul textului", a dezvăluit un alt diplomat.

Raportorul Parlamentului European Margarida Marques (S&D) trebuie să obţină concesii pentru a-şi convinge colegii din grupul social democraţilor să susţină reforma. "Am făcut progrese însă insuficiente. Ar trebui să veghem pentru ca statele membre să dispună de marja de manevră bugetară necesară pentru a face investiţii. Fără asta, Parlamentul nu îşi va da acordul", a scris Margarida Marques pe contul său de X.

Cu toate acestea, ecologiştii şi unii europarlamentari social democraţi respins în bloc textul. Ei denunţă o revenire la austeritate după trei ani de suspendare a regulilor bugetare, în contextul şocului creat de pandemie şi războiul din Ucraina.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2196 / 18445
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...