
UE încearcă să finalizeze reforma regulilor bugetare
09 Februarie 2024
AGERPRESTextul acordului, discutat de mai bine de doi ani, este criticat pentru marea sa complexitate şi ridiculizat de europarlamentarii de stânga drept un instrument care instaurează austeritatea în Europa.
Parlamentul European şi statele membre UE vor încerca vineri să finalizeze, în regim de urgenţă, reforma regulilor bugetare europene, care ar trebui să garanteze redresarea finanţelor publice şi în acelaşi timp să protejeze investiţiile, transmite AFP.
Textul acordului, discutat de mai bine de doi ani, este criticat pentru marea sa complexitate şi ridiculizat de europarlamentarii de stânga drept un instrument care instaurează austeritatea în Europa.
Presaţi de timp, negociatorii Parlamentului şi cei ai statelor membre s-au reunit vineri la Bruxelles, începând cu ora 10:30, după alte două reuniuni care au avut loc săptămâna aceasta. Ei vor să finalizeze discuţiile până la sfârşitul acestei zile, pentru ca textul acordului să poată fi supus la vot în cursul primăverii, înaintea vacanţei parlamentare care precede alegerile europarlamentare din iunie.
Textul acordului, discutat de mai bine de doi ani, este criticat pentru marea sa complexitate şi ridiculizat de europarlamentarii de stânga drept un instrument care instaurează austeritatea în Europa.
Presaţi de timp, negociatorii Parlamentului şi cei ai statelor membre s-au reunit vineri la Bruxelles, începând cu ora 10:30, după alte două reuniuni care au avut loc săptămâna aceasta. Ei vor să finalizeze discuţiile până la sfârşitul acestei zile, pentru ca textul acordului să poată fi supus la vot în cursul primăverii, înaintea vacanţei parlamentare care precede alegerile europarlamentare din iunie.
Asta ar permite statelor membre să aplice noile reguli revizuite încă din acest an pentru bugetele lor din 2025.
Însă nimic nu este sigur.
"Termenele limită sunt evident foarte strânse", recunoaşte un diplomat european. "Practic, nu există nicio flexibilitate în cadrul Consiliului, unde a fost deja extrem de dificil să se ajungă la un consens", a explicat acest diplomat. Acest dosar are nevoie de aprobarea unanimă a celor 27 de state membre UE.
Miniştrii de Finanţe din UE au ajuns în cele din urmă la o poziţie comună, chiar înainte de Crăciun, cu privire la această reformă care ar urma să creeze o combinaţie între norme bugetare stricte şi salvgardarea investiţiilor necesare pentru tranziţia ecologică sau apărare.
Ţările îndatorate din sudul Europei insistă pe o flexibilitate suplimentară în timp ce ţările "austere" din nordul Europei, grupate în jurul Germaniei, cer mai multă rigoare bugetară. Compromisul fragil convenit ar putea lăsa deci loc solicitărilor venite de la eurodeputaţi, care şi-au stabilit poziţia de negociere în data de 17 ianuarie.
"Anumite state membre apreciază că noul sistem oferă deja o marjă de manevră mult mai mare pentru investiţii, comparativ cu vechile reguli, iar adăugarea unei flexibilităţi suplimentare riscă să pună în pericol echilibrul textului", a dezvăluit un alt diplomat.
Raportorul Parlamentului European Margarida Marques (S&D) trebuie să obţină concesii pentru a-şi convinge colegii din grupul social democraţilor să susţină reforma. "Am făcut progrese însă insuficiente. Ar trebui să veghem pentru ca statele membre să dispună de marja de manevră bugetară necesară pentru a face investiţii. Fără asta, Parlamentul nu îşi va da acordul", a scris Margarida Marques pe contul său de X.
Cu toate acestea, ecologiştii şi unii europarlamentari social democraţi respins în bloc textul. Ei denunţă o revenire la austeritate după trei ani de suspendare a regulilor bugetare, în contextul şocului creat de pandemie şi războiul din Ucraina.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3214 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...