ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE investeşte veniturile obţinute din comercializarea certificatelor de emisii în proiecte de infrastructură, inclusiv în România

20 Decembrie 2023   |   Agerpres

Unul dintre proiecte se referă la capacităţi de producţie a energiei electrice din surse regenerabile, modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, modernizarea materialului rulant şi a infrastructurii de gaze naturale pentru a facilita înlocuirea producţiei de energie electrică pe bază de cărbune în România.

 
 
În cadrul Fondului pentru modernizare, au fost plătiţi miercuri 2,17 miliarde de euro pentru a contribui la modernizarea sistemelor energetice din nouă state membre, inclusiv România, prin intermediul a 19 proiecte selectate, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
 
Unul dintre proiecte se referă la capacităţi de producţie a energiei electrice din surse regenerabile, modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, modernizarea materialului rulant şi a infrastructurii de gaze naturale pentru a facilita înlocuirea producţiei de energie electrică pe bază de cărbune în România.
 
Aceste investiţii vor ajuta ţările din UE cu venituri mai mici să îşi îndeplinească obiectivele în materie de climă şi energie pentru 2030, vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră în domeniul energiei, al industriei şi al transporturilor şi vor îmbunătăţi eficienţa energetică. Investiţiile sunt finanţate din veniturile provenite din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS).
 
Fondul pentru modernizare a plătit în total 9,68 miliarde euro din veniturile EU ETS de la lansarea sa în 2021 şi până în prezent, pentru a ajuta statele membre să accelereze tranziţia verde.
 
În urma investiţiilor anunţate în iunie, în valoare de 2,49 miliarde de euro pentru 31 de proiecte, şi a celor 2,17 miliarde de euro suplimentare de miercuri pentru alte 19 proiecte, totalul investiţiilor din Fondul pentru modernizare în 2023 se ridică la 4,66 miliarde de euro pentru 50 de proiecte. În acest an, s-a acordat sprijin din Fondul pentru modernizare Bulgariei (197 de milioane de euro), Croaţiei (88 de milioane de euro), Cehiei (1,848 miliarde de euro), Estoniei (66 de milioane de euro), Letoniei (5 milioane de euro), Lituaniei (11 milioane de euro), Poloniei (221 de milioane de euro), României (2,169 miliarde de euro) şi Slovaciei (60 de milioane de euro).
 
Cele 50 de proiecte se axează pe producerea de energie electrică din surse regenerabile, modernizarea reţelelor energetice, eficienţa energetică şi înlocuirea producţiei de cărbune cu combustibili cu o intensitate mai mică a emisiilor de dioxid de carbon. Ele includ: modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice din Bulgaria pentru a accelera electrificarea transportului, implementarea stocării şi decarbonizarea şi descentralizarea consumului şi producţiei de energie, producţia de energie electrică cu ajutorul sistemelor fotovoltaice de către furnizorii de servicii de gestionare a deşeurilor municipale din Croaţia, atingerea unui standard energetic mai ridicat pentru clădirile publice şi trecerea de la cărbune la gaze în sistemele centralizate de termoficare din Cehia, îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor publice din Estonia, introducerea vehiculelor electrice şi a infrastructurii de încărcare corespunzătoare în Letonia şi dezvoltarea capacităţilor de energie din surse regenerabile în sectorul industrial lituanian de dimensiuni mari şi medii.
 
În plus, proiectele includ reţele electrice pentru viitoarele staţii de încărcare a autoturismelor electrice şi cogenerarea de înaltă eficienţă în sistemele centralizate de termoficare şi în industrie în Polonia şi modernizarea reţelelor energetice, inclusiv stocarea energiei, şi îmbunătăţirea eficienţei energetice în Slovacia. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1279 / 17134
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...